Deciziile definitive si irevocabile din instanta, nerespectate!
Mostenitorii fostilor proprietari au iesit in strada

Mostenitorii fostilor proprietari au manifestat zilele trecute in fata Institutiei Prefectului Bistrita-Nasaud din cauza ca, desi si-au recâstigat in instanta suprafetele de teren mostenite de la parintii sau bunicii lor, acestia nu reusesc sa intre fizic in posesia lor.
Blocajul este datorat neimplicarii autoritatilor statului care ar fi in masura sa faca in acest caz lumina – Primaria Bistrita si Institutia Prefectului.

Unul dintre acesti mostenitori care a redobândit in instanta circa opt hectare de teren, suprafata care a apartinut bunicului sau Avram Baruch, este Gabriela Bresfelean. Nesansa mostenitoarei lui Avram Baruch de reintra in posesia terenului este faptul ca suprafata respectiva este situata in perimetrul Statiunii Pomicole Bistrita.
Desi Gabriela Bresfelean, alaturi de alti câtiva mostenitori ai unor suprafete de teren din perimetrul Statiunii Pomicole au o decizie irevocabila emisa de instanta Tribunalului Bistrita-Nasaud in luna martie 2010, nici acum nu au fost pusi efectiv in posesie.

Acte incontestabile

Gabriela Bresfelean a dovedit cu acte ca este mostenitoarea lui Avram Baruch pentru o suprafata de circa 18 hectare, din care pentru aproximativ zece hectare i s-a reconstituit dreptul de proprietate pe Legea 18/1991.
Pentru restul suprafetei pe care mostenitoarea lui Baruch era indreptatita sa o primeasca – 8,56 ha – a depus in anul 1997 o cerere la Comisia Municipala de aplicare a Fondului Funciar. Suprafata de teren de 8,56 ha revendicata de Gabriela Bresfelean se afla in perimetrul Statiunii de Cercetare si Dezvoltare Pomicola Bistrita. La acea vreme, cererea femeii a fost respinsa, dar ea a revenit odata cu aparitia Legii 1/2000. Cu toate acestea Comisia municipala i-a respins din nou solicitarea, motivând ca i s-a dat deja destul teren de la SCDP. Drept urmare, Gabriela Bresfelean a depus o contestatie la Comisia Judeteana pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privata a Terenului. Fiindu-i admisa contestatia, Comisia Municipala s-a vazut obligata sa o treaca pe Gabriela Bresfelean pe Anexa 29 pentru a putea fi pusa in posesie, act care a fost validat de Comisia judeteana in noiembrie 2007.

Statiunea Pomicola a tras de timp cât a putut de mult

SCDP Bistrita insa nu a renuntat nici in ruptul capului la teren, astfel incepând calvarul pentru Gabriela Bresfelean si pentru alti câtiva bistriteni care figurau pe aceeasi celebra Anexa 29 pentru a fi pusi in posesie de Comisia municipala pe suprafetele de pamânt de pe raza statiunii.
Astfel, SCDP Bistrita a formulat o plângere impotriva Comisiei judetene si a cerut in instanta anularea partiala a hotarârii emise. Conducerea statiunii motiva faptul ca printre cei inscrisi pe „Anexa 29” existau si persoane care nu puteau dovedi cu acte in regula ca au detinut suprafete de teren in perimetrul SCDP. Drept urmare incepe un du-te vino prin salile de judecata, in cele din urma instanta hotarând, pe 20 mai 2010, prin decizie definitiva si irevocabila ca SCDP trebuie sa puna la dispozitia Comisiei Municipale o suprafata de teren de 116 ha, existent pe cadastral Bistrita.
Conducerea statiunii a refuzat, insa, sa predea cele 116 ha Agentiei Domeniilor Statului (ADS), pentru ca ulterior acestea sa fie puse la dispozitia Primariei Bistrita si a cerut revizuirea partiala a deciziei data de judecatori.
In respectiva cerere de revizuire se preciza ca statiunea nu are teren suficient pentru a fi pus la dispozitia municipalitatii, intrucât pe cadastral Bistrita exista aproximativ 78 ha teren agricol plus circa 4 ha de teren neagricol, care per total ar acoperi doar necesarul pentru persoanele ce au dovedit cu acte fostele proprietati, aspect pe care de altfel conducerea SCDP nu l-a contestat absolut deloc. Cuiul din talpa a fost insa suprafata de teren la care statiunea ar fi trebuit sa renunte in favoarea celor care nu au dovedit cu acte dreptul lor de proprietate pe perimetrul SCDP.
De cealalta parte, Primaria Bistrita a sustinut ca pe Anexa 29 au fost inscrise persoane care au adus drept dovada extrase CF sau acte doveditoare in baza Registrelor Agricole. Potrivit municipalitatii, Comisia municipala a stabilit un numar de persoane care au facut dovada cu cele doua tipuri de acte – extrase CF sau acte din evidenta agricola. In 2006, inainte de emiterea hotarârii din 2007 a Comisiei judetene a fost o comisie paralela a Prefecturii, din care au facut parte reprezentanti ai Prefecturii ai Statiunii de Cercetare si ai ADS, comisie care si-a insusit rezultatul final, adica Anexa 29. La un moment dat, municipalitatea era chiar hotarâta sa apeleze la un executor judecatoresc pentru a pune in aplicare sentinta instantei. Acest lucru insa nu s-a petrecut nici pâna la aceasta data.
In plus, SCDP Bistrita face o cerere de revizuire recurs anul trecut, la Tribunalul Bistrita-Nasaud, si mai mult decât atât, la Inalta Curte de Casatie si Justitiei depune o cerere de stramutare a procesului la o alta instanta din tara. Ambele incercari au esuat, insa. In incheierea civila nr. 1942, a dosarului nr. 7212/1/2010 se precizeaza: „Inalta Curte, in numele legii dispune: Respinge cererea formulata de petenta Statiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultura privind stramutarea pricinii care formeaza obiectul dosarului nr. 5992/112/2010 al Tribunalului Bistrita-Nasaud. Fara cale de atac”.

Blocajul a fost la nivelul Prefecturii BN

Vazând ca desi are o decizie favorabila emisa de instanta bistriteana, definitiva si irevocabila, Gabriela Bresfelean a inaintat Ministerului Agriculturii doua memorii, unul in luna august si altul in luna septembrie a anului trecut, dar si unul catre Autoritatea Nationala de Restituire a Proprietatilor (ANRP). Raspunsurile primite de la minister sunt aproape identice. In documentele respective, ministerul precizeaza faptul ca „Agentia Domeniilor Statutului, in conformitate cu art.7, alin. 7 din Legea nr. 268/2001 privind privatizarea societatilor comerciale ce detin in administrare terenuri proprietate publica si privata a statului ci destinatie agricola si infiintarea Agentiei Domeniilor Statului si conform art. 9 si 10 din Normele Metodologice de aplicare a Legii 268/2001, aprobate prin Hotarârea de Guvern nr. 626/2001, preda prin protocol de predare preluare comisiilor locale, in baza unei documentatii inaintate de Comisia Judeteana, terenurile cu destinatie agricola care fac obiectul retrocedarii drepturilor proprietarilor, in vederea eliberarii titlurilor de proprietate a persoanelor indreptatite, asa cum prevede HG nr. 890/2005. (…) Având in vedere ca prin hotarârea Comisiei Judetene nr. 825/2007 (n. r. – prin care a fost validata Anexa 29 cu suprafata de 116 ha) nu s-a dispus printr-un punct distinct, trecerea suprafetei de teren validata din domeniul public al statului, in domeniul privat al statului, nu s-a putut intocmi documentatia de retrocedare pentru emiterea protocolului de predare – preluare. In situatia in care Institutia Prefectului transmite catre institutia noastra documentatia de completa de retrocedare, iar suprafata de teren solicitata se regaseste in administrarea Agentiei Domeniilor Statului, aceasta va da curs solicitarii de retrocedare prin incheierea protocoalelor de predare – preluare cu comisiile locale de fond funciar in vederea punerii in posesie a persoanelor indreptatite”, se mentioneaza in raspunsul ministerului adresate Gabrielei Bresfelean.
In ceea ce priveste ANRP, aceasta a cerut lamuriri Comisie Locale de Fond Funciar, comisie care da vina pe Comisia Judeteana si Institutia Prefectului.

Deocamdata, oamenii s-au ales cu promisiuni

Disperati, mostenitorii fostilor proprietari, printre care si Gabriela Bresfelean, au protestat zilele trecute in fata Institutiei Prefectului. Protestatarii au obtinut autorizatie pentru a-si striga pasul pentru o perioada de o luna de zile.
Oficialii Prefecturii BN au promis protestatarilor ca vor rezolva problema in cel mai scurt timp, odata ce vor finaliza documentatia solicitata de altfel si de Ministerul Agriculturii pentru trecerea terenului din domeniul public in cel privat al statului si predarea acestuia mai apoi comisiei locale de fond funciar pentru a face posibila punerea in posesie a celor care figureaza pe anexa 20 si eliberarea titlurilor de proprietate.

Liana Muresan
redactie@gazetadebistrita.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.