Din 2020, de când a preluat Primăria Bistrița, edilul Ioan Turc visează la o parcare supraetajată. Memoriul făcut acum doi ani, a ajuns abia acum la Agenția pentru Protecția Mediului, pentru avizele și autorizațiile necesare. Se pare că în ultimii doi ani, parcarea supraetajată de pe Năsăudului și-a „pierdut” 100 de locuri de parcare, dar și liftul.

În atenția Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud a ajuns un memoriu al Primăriei Bistrița, în care prezintă prima parcare supraetajată din municipiu. Aceasta ar urma să fie amenajată pe strada Năsăudului, zonă care suferă cel mai tare din cauza lipsei locurilor de parcare.

Drept dovadă, șoferii parchează pe trotuare și în alte zone care nu au această destinație. În momentul de față, în zonă sunt amenajate, la sol, doar 68 de locuri de parcare.

„Conform strategiei de dezvoltare a municipiului Bistrița, în prezent, se află în plin proces de finalizare o serie de investiții publice finanțate din fonduri europene, respectiv private, cea mai mare parte a lor fiind recepționate, care vor influența semnificativ spațiul urban central. Printre acestea se regăsește intenția de modernizare a străzilor și construcția de noi locuri de parcare pentru ansamblurile rezidențiale destinate populației care să contribuie la calitatea mediului construit și a structurii urbane a orașului, oferindu-le atât rezidenților cât și vizitatorilor spații amenajate pentru parcarea autovehiculelor”, motivează municipalitatea necesitatea investiției.

Terenul luat în calcul de municipalitate se întinde pe 4.500 de metri pătrați și include și un punct termic, ce urmează a fi demolat. În total, ar urma să fie amenajate peste 160 de locuri de parcare.

 „În prezent pe teren se află punctul termic 7, aflat în stare avansată de degradare, care urmează a fi demolat pentru amenajarea noii parcări cu mai multe nivele. Accesul pe amplasament se realizează din strada Năsăudului și din Aleea Heniu. Terenul se află în centrul unei insule împrejmuită de imobile de locuințe colective”, se arată în memoriul depus de Primăria Bistrița, la APM chiar luna aceasta.

În doi ani, prima parcare  a lui Turc „a pierdut” 100 de locuri

Imobilul va asigura 106 locuri de parcare la parter, dintre care 76 acoperite și 30 de locuri de parcare exterioare, iar la etajul construcției (terasă circulabilă) se vor amenaja 57 de locuri de parcare. La parter sunt prevăzute și 4 locuri de parcare pentru persoanele cu dizabilități și 2 alei pentru pietoni.

„Se propune pe acest amplasament amenajarea unui imobil de parcări care însumează un număr de 133 de locuri de parcare, având regimul de înălțime P+1E. Noua construcție va avea o suprafață construită la sol de 1453 mp, un loc de joacă pentru copii cu suprafață de aproximativ 366 de mp, spații verzi amenajate pe 1.215 mp, alei pietonal pe o suprafață de 290 de mp și alei carosabile pe 1150 mp. Se propune în amenajarea exterioară din jurul imobilului iluminat stradal și mobilier urban. Accesele auto de intrare și ieșire ale imobilului vor fi marcate corespunzător și vor permite intrarea, respectiv ieșirea a două autovehicule în concomitent”, se mai arată în memoriu.

Parcarea ar urma să fie dotată cu un sistem de acces automat și un sistem de gestionare smart a locurilor de parcare, pentru informarea utilizatorilor. Tabela electronică va afișa, la fiecare nivel numărul de locuri libere existente, cât și numărul total de locuri de parcare. Aceasta va avea și o casă automată, ce va permite utilizatorilor plata pentru staționare.

De această parcare, Turc vorbește încă din 2020, anul în care a preluat primăria. Doar că acum doi ani, proiectul arăta cu totul altfel. Parcarea din 2020 avea aproape 250 de locuri de parcare, două etaje subterane, parter și un etaj suprateran.

La subsol erau prevăzute 160 de locuri de parcare, câte 80 pe fiecare nivel. La parter trebuia să fie amenajată intrarea și ieșirea, dotată cu un sistem de barieră automată. Erau prevăzute 6 locuri de parcare pentru persoanele cu dizabilități și 6 locuri de parcare pentru autovehiculele electrice.

Parcarea era „completată” de un spațiu comercial, grupuri sanitare și o zonă special amenajată pentru parcarea bicicletelor și scuterelor. La etaj trebuiau să fie amenajate 29 de locuri de parcare, dar și o grădină și un spațiu de depozitare. Parcarea urma să fie dotată inclusiv cu lift.

Specialiștii de la acea vreme au estimat investiția la 33 de milioane de lei, cu tot cu TVA. Perioada de implementare era de 24 de luni. Cu această perioadă trecută… așteptăm alte termene limită.

Radu Moldovan promite și el 350 de locuri de parcare

La nici un kilometru distanță, pe strada Bistricioarei, aproape de Palatul Administrativ, Radu Moldovan promite o altă parcare supraetajată cu 350 de locuri.  În total, parcarea pregătită de Consiliul Județean ar urma să se întindă pe 7.593 de metri pătrați și ar urma să fie supraetajată. Nu se știe la ce sumă s-ar ridicat această parcare supraetajată.

Acesta a și fost unul din proiectele promise în campania electorală de la alegerile locale. Cât de repede va deveni realitate, rămâne de văzut. Deocamdată ambele parcări sunt doar pe hârtie. Consiliul Județean a avut ceva bătăi de cap cu trecerea în legalitate a terenului și cu achiziționarea bucății de teren deținute de omul de afaceri Octavian Harșianu.

Culmea este faptul că acesta era proiectul Primăriei Bistrița, de pe vremea lui Ovidiu Crețu, care, însă, nu s-a materializat, după ce ani la rând, municipalitatea n-a reușit să se înțeleagă cu Harșianu, unul dintre proprietarii unei bucăți de teren parte a amplasamentului.

Chiar și în 2018 a prevăzut la buget 1,4 milioane lei în acest sens, iar în anul anterior a prevăzut 1,3 milioane lei. De fapt municipalitatea a alocat bani în fiecare an începând cu 2015. Anul acesta a renunțat se pare la idee.

Suprafaţa de teren pe care a pus ochii Ovidiu Crețu îi aparţine omului de afaceri Octavian Harşianu, care, normal, nu a vrut să-și vândă bunul din buricul târgului pe bani de nimic.

Spre exemplu, în 2016, Harșianu a cerut 22.600 euro/ar, conform evaluării terenurilor din zona centrală a municipiului. Primarul Crețu însă nu a vrut să dea mai mult de 22.000 de euro/ar, astfel că nu s-a putut bate palma cu omul de afaceri.

Între timp, Consiliul Județean a rezolvat problema și a pus mâna pe teren, reușind să se înțeleagă cu omul de afaceri la 20.000 de euro/ar. La acestea se adaugă și alte terenuri și construcții situate pe strada Bistricioarei, aparținând Primăriei Bistrița.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.