De mai bine de doi ani, o bancă încearcă să vândă Hotel Diana pentru a recupera datoriile creditorilor. Până una alta, hotelul încă funcţionează, deşi nu este la fel de căutat ca altă dată, iar valoarea i s-a înjumătăţit.

 

Încă din anul 2015, o bancă încearcă să vândă Hotel Diana, pentru recuperarea datoriilor patronului complexului hotelier, Ionel Rusu. Deşi au trecut mai bine de doi ani şi jumătate de atunci, complexul hotelier nu a fost vândut.

BCR cerea în 2015 pentru acest hotel 10,5 milioane de lei, adică aproximativ 2,3 milioane de euro. Doi ani şi jumătate mai târziu, valoarea acestuia se înjumătăţeşte.

Banca a lăsat însă în sarcina unei agenţii de turism vânzarea hotelului. Preţul de pornire a licitaţiei a ajuns însă la 1,2 milioane de euro. Până când acesta va fi valorificat, fostul administrator încă mai face bani de pe urma lui, ce-i drept mult mai puţini decât până acum.

Hotelul, care se întinde pe 6.572 de metri pătraţi şi are patru etaje plus mansardă, este vândut cu tot cu un teren cu o suprafaţă de 3.000 de metri pătraţi.

Hotel Diana a fost inaugurat în septembrie 2001 şi are 73 de camere: 67 de camere duble (50 de camere cu două paturi simple şi 17 camere cu pat matrimonial), 6 camere triple (2 camere cu pat matrimonial şi canapea şi patru camere cu două paturi şi canapea).

La acestea se adaugă şi 6 apartamente: patru apartamente cu pat matrimonial şi o canapea şi două apartamente cu două paturi şi canapea. Toate camerele şi apartamentele au băi proprii.

Potrivit site-ului hotelului, acesta mai dispune de o sală de fitness dotată corespunzător, un club situat la demisolul hotelului, saună, jacuzzi şi un restaurant cu terasă.

 

Licitat la doar doi ani de la modernizare

Hotel Diana a fost inagurat în urmă cu mai bine de 15 ani, mai exact în anul 2001. Acesta a trecut printr-un amplu proces de modernizare în anul 2013. Culmea, doi ani mai târziu banca a început procedura de executare silită, hotelul fiind cel mai probabil gaj pentru vreun împrumut care nu a fost returnat.

Deşi a mizat pe veniturile care urmau să vină odată cu modernizarea, se pare că partea de hotel nu a mai fost atât de căutată, iar restaurantul care acum câţiva ani găzduia nunţi şi botezuri cam este evitat de viitorii miri.

Printre cei care au oferit o „plasă” de salvare lui Ionel Rusu s-au numărat cei de la Leoni, care au fost nevoiţi să aducă forţă de muncă. Din lipsă de locuri de cazare, managerii Leoni au ajuns la un acord cu Hotel Diana, care şi acum mai găzduieşte parte din muncitorii producătorului german, veniţi din sudul ţării, dar şi din alte ţări.

Surse din interiorul hotelului spun că viaţa angajaţilor nu a fost deloc uşoară de când au apărut noii „locatari”. Asta din cauza gălăgiei şi a proastei creşteri de care dau dovadă respectivii muncitori de la Leoni.

Mai mult, unii ar fi încercat să îşi însuşească parte din elementele de decor şi obiectele din camerele de hotel. Unitatea de cazare ar fi folosită şi de prostituate, pentru a-şi desfăşura activitatea.

camera hotel diana

Firma pe care funcţionează hotelul este la un pas de faliment

Încă din 2009 a fost înregistrat un dosar care are drept obiect falimentul S.C. Auto Gamma SRL, firma pe care funcţionează şi Hotel Diana. Instanţa încă nu s-a pronunţat în acest dosar.

Pe lista celor care încă mai speră să îşi recupereze bani de la Auto Gamma SRL, firma controlată de Ionel Rusu se află 40 de persoane juridice, fizice sau instituţii, printre care se numără: E.On Gaz România, BCR Leasing, RCS& RDS, Rombat, Primăria Bistriţa, BCR, Macon, Aquabis, Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Craiova, Romtelecom, ITM Bistriţa-Năsăud sau Electrica.

Potrivit raportărilor anuale ale S.C. Auto Gamma SRL, în 2016, cifra de afaceri a firmei ajungea la modesta sumă de 62.588 de lei, iar profitul 228.968 de lei, iar datoriile la 13.688.266 de lei.

În 2015, cifra de afaceri ajungea la 108.639 de lei, iar pierderile se apropiau de un milion de lei. Datoriile erau ceva mai mari, apropiindu-se de 16 milioane de lei. Situaţia din 2014 pare parcă trasă la indigo: cifră de afaceri de 102.715 de lei, pierderi de 2,8 milioane de lei şi datorii de 16 milioane de lei.

Cele mai mari datorii s-au înregistrat în 2007, când cifra de afaceri era de 6,7 milioane de lei, profitul de 143.661 de lei, iar datoriile treceau de 23,5 milioane de lei. Datoriile acestei firme par să o fi însoţit încă de la construcţia hotelului Diana, când treceau de 2,5 milioane de lei.

 

Un alt hotel şi o pensiune din Bistriţa sunt scoase la licitaţie

Hotel Diana nu este singura unitate de cazare din Bistriţa scoasă la vânzare de către bănci sau administratorii judiciari. Şi Hotel Select a fost scos la vânzare cu 400.000 de euro de către BCR cel mai probabil tot din cauza unui împrumut nerestituit.

Hotelul este situat la doi paşi de ştrandul municipal, de Pădurea Codrişor şi de parcul municipal. Clădirea are trei etaje plus mansardă şi se întinde pe 990 de metri pătraţi. La aceasta se mai adaugă un corp cu parter de 140 de metri pătraţi, în care funcţionează o bucătărie, o spălătorie şi un depozit.

Hotelul, care are două stele, dispune de 19 spaţii de cazare, 11 camere duble şi 8 apartamente, cu o capacitate totală de circa 40-50 de locuri. Toate camerele şi apartamentele sunt dotate cu băi proprii cu cabine de duş sau căzi cu hidromasaj.

De asemenea, camerele dispun de aer condiţionat, sunt mobilate parţial şi au suprafeţe cuprinse între 9 şi 24 de metri pătraţi. Restaurantul poată găzdui circa 70 de persoane.

La licitaţie au fost scoase şi ambele pensiuni ale Miei Morar, despre care Gazeta de Bistriţa a scris în luna aprilie a acestui an. Pentru una dintre pensiunile cu 15 camere şi restaurant, se cerea 440.000 de euro.

Cu toate acestea, primarul Ovidiu Creţu a declarat săptămânile trecute pentru mass-media locală că numărul de turişti care aleg să viziteze municipiul este în continuă creştere, iar locurile de cazare nu sunt suficiente pentru afluxul la care ar trebui să ne aşteptăm în anii următori.

Tot din cauza falimentului a mai fost scoasă la licitaţie o pensiune turistică situată la ieşirea din comuna Telciu spre Romuli cu 156.134 de euro şi una din Valea Măriilor cu mai puţin de 26.000 de euro.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.