
Sorin Șorobetea, bărbatul din Sângeorz Băi, care în 2018 a fost condamnat pentru trafic de droguri la 3 ani și 6 luni de închisoare și liberat condiționat doi ani mai târziu, dar care nu și-a lăsat metehnele la o parte și a picat iar în plasa procurorilor DIICOT, a fost condamnat de Tribunalul Bistrița-Năsăud la 7 ani și 7 luni de închisoare. Sentința nu este definitivă și a fost deja atacată de inculpat, la Curtea de Apel Cluj.
Pe lângă infracțiunea de trafic de droguri de mare risc, în acest dosar Șorobetea a fost acuzat și de comiterea infracțiunilor de deținere de droguri de risc și de mare risc pentru consum propriu și efectuarea oricăror operațiuni cu substanțe susceptibile a produce efecte psihoactive, de nerespectarea regimului armelor și munițiilor și de uz de armă fără drept.
S-a dat pistolar și a “picat” pentru droguri
Sorin Șorobetea a fost săltat de polițiști în luna mai 2022, după ce a pătruns fără drept în curtea imobilului unei femei de 43 de ani din Pinticu Tecii și a amenințat cu o armă cu efect posibil letal, un pistol de 9 mm modificat. Și nu doar că a amenințat ci și a tras două focuri de armă în plan vertical, nu înainte de a profera amenințări cu moartea.
Evident, la fața locului au ajuns polițiștii și fiindcă autoturismul cu care se deplasase în Pinticu Tecii îi aparținea lui Șorobetea, l-au testat cu drugtestul, iar rezultatul a fost pozitiv. Drept urmare, Șorobetea a fost săltat de oamenii legii și dus la audieri, iar a doua zi au fost efectuate patru percheziții domiciliare în municipiul Bistrița și orașul Sângeorz Băi, unde au descoperit două pistoale neletale cu bile, nesupuse autorizării, 5 cartușe pentru armă neletală, aproximativ 20 de grame de substanță vegetală, de culoare verde olive, susceptibilă a avea efect psihotrop, aproximativ 3 grame de substanțe psihoactive, două grindere de mărunțit, un cântar de precizie și plicuri de tip zip-lock, folosite pentru ambalarea substanțelor psihoactive. Drept urmare, a doua zi după percheziții, Șorobetea a fost arestat preventiv.
Comerciant de substanţe interzise
Se pare însă că anchetatorii erau cu ochii pe Șorobetea de ceva vreme, fiindcă la momentul arestării acestuia, aveau date despre “activitatea” lui încă din 2020, la scurt timp după ce a fost eliberat din închisoare.
Astfel, din rechizitoriul întocmit de procurorii DIICOT, se arată că, în toamna anului 2020, Șorobetea i-a vândut unei personae 5 plicuri cu substanţe interzise – sare de baie, contra sumei de 500 de lei, la care a adăugat un bonus, gratuit adică, de două plicuri.
Anchetatorii mai notează în rechizitoriu că, în perioada martie – august 2021, Șorobetea a vândut unei persoane, de 40 de ori (de câte cel puțin două ori pe săptămână), diferite cantități de sare de baie, la prețul de 100 lei/plic, iar în luna august 2021 i-a vândut alte 20 de plicuri de sare de baie, și gratuit pastile de ecstasy. De pe urma acestui “comerț”, Șorobetea a obţinut cel puţin 12.000 lei, spun procurorii.
În același document se mai arată că, în cursul lunii mai 2021, dar și în vara aceluiași an, Șorobetea a oferit spre vânzare unor persoane câte 100 grame de substanțe psihoactive – sare de baie, însă a fost refuzat de fiecare dată
Procurorii spun că această faptele se probează cu un denunț anonim trimis din Penitenciar, dar și prin declarațiile unor martori.
“În cursul lunii iulie 2021, inculpatul Șorobetea Sorin a mers însoțit de o persoană pe nume (…) la locuința martorei (…) situată în oraș Bistrița, (…), împreună cu (…) și le-a pus la dispoziție pentru consum celor 3 persoane sare de baie. În aceleași împrejurări, inculpatul i-a dat martorei (…) cantitatea de 35 grame sare de baie cu prețul de 80 lei/gram, însă martora nu a mai plătit substanțele. Tot în luna iulie 2021, inculpatul Șorobetea Sorin a locuit împreună cu (…) și (…) la locuința martorei (…), trei săptămâni, oferindu-le zilnic celor 3 persoane pentru consum sare de baie, cel puțin cantitatea de 50 de grame în total.
Faptele descrise anterior ce realizează condițiile de tipicitate a 22 acte materiale ale infracțiunii de efectuare fără drept a oricăror operațiuni cu substanțe susceptibile a produce efecte psihoactive, prev. de art. 16 alin.1 din Legea 194/2011, cu aplicarea art. 35 alin.1 C.pen.”, au precizat procurorii DIICOT în rechizitoriu.
În luni iunie, în timpul unei petreceri, cu scopul de a-și face o nouă clientelă, Șorobetea a oferit unor persoane sare de baie.
“În dimineața zilei următoare, inculpatul :orobetea Sorin s-a deplasat împreună cu martorul (…) la locuința numitului (…) unde dintr-o punguță cu 20 de grame de sare de baie le-a oferit celor 2 sare de baie pentru consum, circa 2 grame, iar restul de 18 grame i-a dat-o numitului (…) pentru ca acesta să o comercializeze.
Tot în luna iunie 2021, aflându-se la locuința martorului (…), inculpatul Șorobetea Sorin a vândut martorilor (…) și (…) precum și numitului (…) cantitatea de 15 grame de sare de baie, cu prețul de 100 lei/plic, oferindu-le cadou fiecăruia câte o pastilă de ecstasy(amfetamină).
În perioada iunie- iulie 2021, inculpatul (…) a venit la locuința martorului (…) și i-a dat acestuia cantitatea de 5 grame de sare de baie pentru fratele său și 2 pastile de ecstasy.
Într-o altă împrejurare, în cursul lunii iulie 2021, inculpatul Șorobetea Sorin a venit la locuința martorului (…) și a porționat în vederea revânzării cantitatea de 20 de grame de sare de baie, în 20 de plicuri, precum și pastile de ecstasy.
Prin vânzările de substanțe psihoactive martorilor (…) și (…), inculpatul Șorobetea Sorin a obținut suma de 1500 lei”, au mai arătat procurorii în rechizitoriu.
Unei alte persoane, în lunile august și septembrie 2021, Șorobetea a oferit în 14 rânduri unei persoane sare de baie, pentru a o priza. Tot în cursul lunii august 2021, cu ocazia unei petreceri în stațiunea Figa, Șorobetea i-a vândut aceleiași persoane 10 pliculețe de sare de baie, pentru care a primit 600 lei.
Exemplele pot continua. În total, procurorii au reținut în sarcina lui Șorobetea 18 acte materiale de comiterea infracțiunii de trafic de droguri de risc și mare risc, 111 acte materiale de efectuarea oricăror operațiuni cu substanțe susceptibile a produce efecte psihoactive și 9 acte materiale de deținere de droguri de risc și de mare risc, pentru consum propriu.
De data asta pedeapsa e mai dură
La finalul procesului, Sorin Șorobetea a fost condamnat la 7 ani și 7 luni de închisoare. Dacă sentința va rămâne definitivă, el va sta după gratii mai puțin cu circa un an și cinci luni, în condițiile în care din pedeapsă i se scade perioada în care a fost arestat preventiv și la domiciliu.
“Condamnă pe inculpatul Șorobetea Sorin pentru săvârșirea infracțiunii de nerespectare a regimului armelor și al munițiilor, prev. de art. 342 alin. 1 și 5 din Cod Penal, cu aplic.art.43 alin.5 Cod penal și art.396 alin.10 Cod procedură penală, la pedeapsa de 1 an și 9 luni închisoare.
Condamnă pe același inculpat pentru săvârșirea infracțiunii de uz de armă fără drept, prev. de art. 343 alin. 1 din Cod Penal, cu aplicarea art. 35 alin. 1 din Cod Penal (4 acte materiale), art.43 alin.5 Cod penal și art.396 alin.10 Cod procedură penală, la pedeapsa de 1 an și 3 luni închisoare.
Condamnă pe același inculpat pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de risc și de mare risc, prev. de art. 2 alin.1 și 2 din Legea 143/2000, cu aplicarea art. 35 alin. 1 din Cod Penal (12 acte materiale), art.43 alin.5 Cod penal și art.396 alin.10 Cod procedură penală, la pedeapsa de 5 ani și 9 luni închisoare.
Condamnă pe același inculpat pentru săvârșirea infracțiunii de efectuare fără drept a oricăror operațiuni cu substanțe susceptibile a produce efecte psihoactive, prev. de art. 16 alin. 1 din Legea 194/2011, cu aplicarea art. 35 alin. 1 din Cod Penal (101 acte materiale), art.43 alin.5 Cod penal și art.396 alin.10 Cod procedură penală, la pedeapsa de 1 an și 9 luni închisoare.
Condamnă pe același inculpat pentru săvârșirea infracțiunii de deținere de droguri de risc și de mare risc pentru consum propriu, prev. de art. 4 alin.1 și 2 din Legea 143/2000, cu aplicarea art. 35 alin.1 C.pen. (5 acte materiale), art.43 alin.5 Cod penal și art.396 alin.10 Cod procedură penală, la pedeapsa de 9 luni închisoare.
Constată că infracţiunile au fost săvârşite în concurs real prev.de art. 38 alin.1 Cod penal, contopeşte conform art.39 alin.1 lit. b Cod penal pedepsele aplicate în pedeapsa cea mai grea de 5 ani și 9 luni închisoare, sporită cu o treime din pedepsele care nu se mai execută, inculpatul urmând a executa în regim de detenţie pedeapsa rezultantă de 7 ani şi 7 luni închisoare, şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art.66 alin.1 lit. a şi b Cod penal pe o durată de 4 ani.
Interzice inculpatului drepturile prev.de art. 66 lit. a şi b Cod penal pe durata executării pedepsei, cu titlu de pedeapsă accesorie.
Deduce din executarea pedepsei perioada în care a fost reţinut, arestat preventiv şi la domiciliu în cauză, 09.10.2022-13.03.2024, conform art.73 Cod penal. Menţine măsura preventivă a controlului judiciar, conf.art.399 Cod procedură penală.
Instanța confiscă de la inculpat, conf.art.112 alin.1 lit. e Cod penal, sumele de bani dobândite de inculpat prin vânzarea de droguri și substanțe psihoactive, în sumă totală de 16.050 lei.
De asemenea, confiscă de la inculpat bunurile a căror deținere este interzisă de lege, potrivit art.112 alin.1 lit.f Cod penal: un dispozitiv de mărunțit tip grinder, pe care s-a pus în evidență Tetrahidrocannabinol – proba nr. 6; 80 de pliculețe cu închidere zip-lock; pistol, marca Ekol, model Gediz, cal. 9 mm; 4 cartușe cu inscripția WADIE 9 mm, 4 tuburi cartuș cu inscripția WADIe, cal. 9 mm, tub cartuș cu inscripția WADIE, cal. 9 mm, cartuș cu inscripția WADIE, cal. 9 mm. Se restituie inculpatului, conf.art.255 alin.1 Cod procedură penală, un telefon mobil marca Blackview, cu seriile de IMEI (…) și (…), telefon marca Google, model Pixel 6, cu seria de IMEI (…), și permisul de conducere al inculpatului Șorobetea Sorin.
Dispune prelevarea de probe biologice de la inculpat, pentru stocarea în S.N.D.G.J. a profilului genetic, conf.art.7 din Legea 76/2008. În baza art. 274 alin. 1 C.proc.pen. obligă inculpatul la plata sumei de 6.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare în favoarea statului. (…)
Cu drept de apel în 10 zile de la comunicare”, se arată în soluţia pe scurt a sentinței pronunțată în data de 16 mai, de Tribunalul Bistrița-Năsăud.
Sentința a fost atacată deja cu apel de către Șorobetea, astfel că procesul se va muta la Curtea de Apel Cluj.