Peisajul și fauna politică autohtonă au fost populate cu tot felul de personaje, provenite din toate zonele și profesiile. Printre aceștia, inevitabil, au fost și persoane venite din rândul foștilor polițiști trecuți la pensie. Județul Bistrița-Năsăud nu a făcut excepție de la această practică, aproape nu a fost legislatură în care să nu regăsim câte un fost polițist rătăcit în politica locală.

 

Unii dintre ei au făcut parte din rândul aleșilor locali – consilii județene și locale, primari, administrația locală și chiar parlamentari.

Este greu de spus dacă a rămas ceva notabil în urma lor, sau dacă activitatea lor a rămas în mentalul public ca un punct de referință pozitiv.

 

Votat doar de vecini şi rude, s-a liniştit rapid

Primul care a deschis lista foștilor polițiști trecuți la pensie cu ambiții politice a fost col.(rz.) Gheorghe Anisie, celebru înainte de 1989, el lucrând la Serviciul Rutier din cadrul Miliției județene. Mulți și-l amintesc ca un milițian incoruptibil și onest, extrem de exigent cu cei care încercau să obțină mult râvnitul permis de conducere auto.

Ieșit la pensie şi împins probabil de un imbold interior, Anisie a candidat ca independent la un post de consilier local la Bistrița. Verdictul urnelor a fost dezamăgitor pentru cel care se visa un viitor politician local de top, el fiind votat doar de câțiva cunoscuți, vecini și rude.

Dezamăgit de rezultatul votului, a renunțat la orice ambiții politice, trecând în anonimat în poziția de polițist rezervist.

 

Gheorghe Pop, norocosul din tagmă

Al doilea polițist care și-a încercat șansele pentru a deveni politician a fost col. (rz.) Gheorghe Pop, un polițist cu o carieră remarcabilă, fost subofițer de miliție înainte de 1989, ulterior a ajuns ofițer, fost șef al Poliției Beclean, șeful Serviciului Cercetări Penale din cadrul IPJ BN, iar la final de carieră șef al IPJ BN. Trecut în rezervă anticipat, la numai 50 de ani, accesul în politică i-a fost facilitat de către omniprezentul Vasile Dâncu, component al celebrului ”Grup de la Cluj”, ministru în Guvernul Năstase, dar şi consătean și rudă cu Gheorghe Pop, amândoi originari din Runcu-Salvei. Intrarea în politică a lui Gheorghe Pop a avut loc în timpul guvernării Năstase, fiind numit subprefect al județului pe timpul lui Viorel Pupeză, apoi ales consilier judeţean timp de două mandate, din partea PSD.

Nu s-a remarcat cu nimic deosebit, în afra de faptul că a fost un soldat credincios al PSD.

zachei-ceoarectimponline

Cioarec a încercat marea cu degetul

Un alt fost polițist rătăcit temporar prin politică a fost cms.șef. (rz.) Zachei Cioarec, în prezent șeful ANRMRR (Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere) din MAI, filiala Bistrița-Năsăud.

Un polițist bun, cu o carieră pe măsură, ofițer operativ, ulterior șeful Poliției Beclean, promovat la județ, șef al Serviciului Arme și Substanțe Explozive, șef al Serviciului de Investigații Criminale (Judiciar). Fiind un om activ, ieșirea la pensie nu i-a priit. Convins că mai poate oferi ceva comunității, omul a decis să se implice în politică. Nu a ales partidele de top din județ, astfel că Cioarec a devenit direct președinte al unui minuscul partid de care nu auzise nimeni, PNDC (Partidul Național Democrat Creștin). A candidat apoi din partea acestei formațiuni politice la Primăria Bistrița, în 2008. Rezultatul a fost un fiasco total pentru fostul polițist Zachei Cioarec, el adunând doar 178 de voturi.

După eșecul din 2008, Zachei Cioarec a mai activat o perioadă în PNDC, iar mai apoi în PP-DD.

mihai-belei-1

Belei, vizibil doar la nivel de PRM

La scrutinul respectiv, alegerile locale din 2008, alături de Zachei Cioarec au mai candidat încă doi foști polițiști. Unul dintre ei a fost celebrul Mihai Belei, fost ofițer de securitate, ulterior în calitate de polițist a condus Serviciul de Pașapoarte și Evidența Străinilor din județul Bistrița-Năsăud. După ieșirea la pensie acesta s-a implicat în politică, la PRM și a candidat din partea acestui partid la fotoliul de primar al Bistriţei.

Dintre foștii polițiști care au candidat pentru Primăria Bistriţa, Mihai Belei s-a clasat pe locul întâi, înaintea lui Cioarec, dar și înaintea unui alt fost polițist, Anton Dragotă, care a candidat din partea PNG-ului lui Becali.

 

Dragotă a tot sperat

Dragotă a lucrat în cadrul IPJ BN, la Serviciul de Investigare a Fraudelor Economice. După ce a trecut la pensie, a cochetat o perioadă cu afacerile, performanțele fiind însă egale cu cele din politică, adică aproape nule. Anton Dragotă și-a mai încercat odată norocul, crezând că va trage lozul câștigător, în 2016, când a candidat la fotoliul de primar al comunei Leșu din partea PNL. A ieșit pe locul trei cu un număr nesemnificativ de voturi.

ilie-avram_1

Avram, din partid în partid

Următorul pe lista noastră este Ilie Avram, fost șef al Postului de Poliție Prundul-Bârgăului. A reușit să câștige funcția de primar în Prundul-Bârgăului din partea PNG.

A cochetat apoi cu PSD, ulterior devenind speranța PNL-ului. În final a ajuns și pe la ALDE, idupă care a abandonat definitiv politica.

 

Ghineţ şi PMP

Doru Ghineț, fost polițist, șeful Postului comunal de poliție Livezile, a fost un alt purtător de epoleți care a cochetat cu politica. Inițial acest s-a implicat în afaceri, cu lemn, construcții, unele controversate. S-a înscris în PMP (Partidul Mișcarea Populară) și a candidat la alegerile locale din 2016, la fotoliul de primar al comunei Șieu-Măgheruș. Rezultatul votului a fost unul previzibil, Dorul Ghineț a ocupat un dezamăgitor loc 4, cu 6,67%, reprezentând fix 127 de voturi.

 

Constantin a prins „interesul naţional”

Un alt rătăcit în politică a fost Alexandru Constantin, fost agent de poliție la Serviciul Criminalistic din cadrul IPJ BN. Din calitatea de consilier local la primăria Șieu-Măgheruș și vicepreședinte al UNPR, a ajuns președinte interimar al acestei formațiuni politice.

Constantin a fost desemnat pe această funcţie,după ce Grigore Iuga, fostul preşedinte şi membru fondator al UNPR BN, şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte.

 

Agăţat de DNA, Baciu se vrea senator

Alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016, aduc un nou nume de polițist trecut la pensie care se visează politician de top. La PRU (Partidul România Unită) în componența listei de BN pentru Senat, pe locul doi apare Simion Baciu.

Comisarul şef Simion Baciu a lucrat la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Bistriţa Năsăud și este trimis în judecată pentru luare de mită, de către DNA, Serviciul Teritorial Cluj. Baciu este acuzat de luare de mită în formă continuată şi abuz în serviciu în formă continuată, fiindcă ar fi primit 200 de lei şi circa 6 m.c. cubi de lemn.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.