Intrat în insolvență la început de pandemie, producătorul de sârmă Dan Steel pare să se scufunde de tot. Luna aceasta, judecătorii de la Tribunalul Bistrița-Năsăud au aprobat cererea creditorilor de intrare în faliment a Dan Steel Grup Beclean și au respins planul de reorganizare propus de administratorul special al producătorului.

Primăvara lui 2022 a venit cu vești proaste pentru Dan Steel Grup. Asta după ce judecătorii Tribunalului Bistrița-Năsăud au aprobat intrarea în faliment a companiei. Dan Steel Grup Beclean a petrecut ultimii doi ani de pandemie în insolvență, producția fiind grav afectată de restricțiile impuse de pandemia de Covid-19.

Judecătorii au respins și cererea de amânare formulată de producătorul de la Beclean, dar și planul de reorganizare propus de administratorul special al acesteia.

„Respinge cererea de amânare formulată de debitoare. Infirmă planul de reorganizare propus de administratorul special al debitoarei S. DAN STEEL GROUP BECLEAN S.A.. În temeiul art. 140 alin. 5 coroborat cu art. 145 alin. 1 lit. B din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvență, dispune deschiderea procedurii generale a falimentului împotriva debitoarei S. DAN STEEL GROUP BECLEAN S.A., . În temeiul art. 145 alin. 2 lit. b din Legea nr. 85/2014, desemnează lichidator judiciar provizoriu consorţiul format din CASA DE INSOLVENŢĂ TRANSILVANIA SPRL – FILIALA CLUJ şi PRIME INSOLV PRACTICE SPRL, care va îndeplini atribuţiile prevăzute de art. 64 din Legea nr. 85/2014, cu o retribuţie pe bază de decont. Dispune dizolvarea societăţii debitoare şi ridicarea dreptului de administrare a acesteia”, se arată în sentința Tribunalului Bistrița-Năsăud, care poate fi atacată.

Producătorul bifează datorii istorice la stat!

Nici nu e de mirare faptul că Tribunalul Bistrița-Năsăud a hotărât ca Dan Steel Beclean să intre în faliment. Datoriile înregistrate sunt de-a dreptul istorice. Acestea ajung la 170 de milioane de lei. Peste 50 de companii și chiar instituții publice s-au înscris la masa credală. Printre cei care trebuie să își recupereze banii de la Dan Steel se numără OMW Petrom, Unicredit Bank SA, Aquabis, OTP Bank România, Garanti Bank, E.On Gaz sau Primăria Orașului Beclean.

Producătorul are de dat doar statului 12 milioane de lei, sub formă de obligațiuni fiscale, potrivit ultimelor date oferite de site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

Suma cea mai mare, de peste 9 milioane de lei este restantă de anii trecuți. Doar penalizarea pentru sumele restante de anii trecuți trece de 800.000 de lei. Doar anul trecut, Dan Steel Grup a mai adunat datorii la bugetul asigurărilor sociale de stat peste 1,8 milioane de lei. Compania mai are datorii și la bugetul asigurărilor de sănătate, în valoare de peste 700.000 de lei.

Pe 2020, Dan Steel Grup a raportat o cifră de afaceri de 91,4 milioane de lei și pierderi de 6,5 milioane de lei. Pentru anul 2019, compania raporta o cifră de afaceri de 117 milioane și pierderi de 30 de milioane de lei. Nici în 2018 nu a mers mai bine, cifra de afaceri fiind de 138,6 milioane, iar pierderile de 17,3 milioane.

Până în 2017 inclusiv, compania a fost pe plus, deși profitul nu a fost însemnat. În 2017, profitul era de doar un milion de lei. În 2016, profitul societății era de 2 milioane de lei, la fel și în 2015 și 2014.

Pandemia de Covid-19 ar fi anulat orice șansă de revenire

Dan Steel Grup Beclean recunoștea în rapoartele periodice faptul că a avut mult de suferit, financiar vorbind, din cauza pandemiei de Covid și mai ales a restricțiilor impuse de aceasta. La începuturile sale, mai exact în 2020, pandemia ar fi dus la pierderi de 8 milioane de lei, după ce producătorul a fost nevoit să trimită toți muncitorii în șomaj tehnic timp de două luni.

„În primul semestru din anul 2020, ca urmare a pandemiei, se înregistrează o pierdere de 7,9 milioane de lei. În semestrul II, se fac eforturi pentru rentabilizare astfel încât chiar se recuperează o parte din pierderea semestrului I, încheindu-se anual cu o pierdere de 6,5 milioane de lei”, se arată în raportul semestrial pentru S1 din 2021.

Nu doar șomajul tehnic și încetarea efectivă a activității a adus datorii uriașe, ci și prețurile la unele materiale folosite de Dan Steel și a utilităților care au crescut exponențial. Într-un raport de anul trecut, Dan Steel prezenta situația dezastruoasă cauzată de pandemie.

„Cu toate că aveam comenzi și capacitate de producție, ne-am găsit în imposibilitatea asigurării materiei prime care era achiziționată din import, livrată în mare parte de firma Pitti Italia, Sidenor Grecia precum și o mare parte din materialele tehnologice, snur, acid, lubrifianți care proveneau din Italia sau alte zone cu restricții din cauza pandemiei. În ce privește personalul care provine în cea mai mare parte din localitățile aferente la diferite distanțe față de unitate, nu a mai putut să își continue activitatea, neexistând mijloace de transport în comun. Astfel am fost nevoiți să trimitem toți angajații societății (exceptând personalul de pază, neutralisare, SRA) în șomaj tehnic. A urmat nelivrarea comenzilor către clienți în aceste două luni care a cauzat grave probleme în asigurarea disponibilului pentru plățile scadente”, se arată în raport.

Potrivit aceluiași raport, în cele două luni de inactivitate s-au înregistrat pierderi de peste 3,3 milioane de lei, cauzate de cheltuieli fixe, plata personalului strict necesar, etc.

Și oprirea și repornirea fluxurilor calde ar fi generat costuri mari, plumbul și zincul din băile de zincare s-au solidificat și a fost nevoie de înlocuire. Pentru a aduce băile de zincare la temperatura optimă ar fi fost nevoie de două săptămâni și costuri suplimentare cu energie și gaz. Doar repornirea activității a generat pierderi care se apropiau de 2,5 milioane de lei.

Profit modest la începutul anului trecut

Începutul de 2021 pare să fi adus semne bune, după un 2020 dezastruos. Dan Steel înregistra în primul semestru al anului trecut un profit modest.

Profitul înregistrat de companie abia trecea, însă, de 43.000 de lei. Datoriile pe termen scurt ale companiei au crescut și ele cu 1,8 milioane de lei, ceea ce înseamnă, procentual 1,44%. Profitul înregistrat pare astfel o glumă bună dacă ne uităm și la datoriile care cresc ca Făt Frumos.

„Conform cu strategia de finanțare, datoriile pe termen scurt au crescut cu 1,8 milioane de lei (+1,44%), datoriile pe termen lung s-au menținut la același nivel, ponderea acestora în total datorii diminuându-se de la 0,65 la 19,17%.  Între datoriile pe termen scurt, datoriile față de instituțiile de creditare reprezintă 51,3%, în timp ce datoriile comerciale 20, 21%, iar alte datorii 11,96%. Datoriile pe termen lung, la rândul lor sunt formate din datorii bancare și leasing-uri în proporție de 100%”, se mai arată în raportul de anul trecut făcut public de Bursa de Valori București.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.