Producătorul de sârmă pare să își revină după lovitura dură primită în 2020, când cele două luni de șomaj tehnic i-a costat pe cei de la Dan Steel pierderi de aproape 8 milioane de lei. A mai „ajutat” creșterea prețurilor materiilor prime, dar și a utilităților.

Anul 2020 a fost de-a dreptul dezastruos pentru producătorul de sârmă Dan Steel. A adunat datorii imense și i s-a cerut insolvența. Pandemia a lovit serios și a adus o pierdere de aproape 8 milioane de lei, după ce producătorul a fost nevoit să trimită toți muncitorii în șomaj tehnic, timp de două luni: aprilie și mai.

„În primul semestru din anul 2020, ca urmare a pandemiei, se înregistrează o pierdere de 7,9 milioane de lei. În semestrul II, se fac eforturi pentru rentabilizare astfel încât chiar se recuperează o parte din pierderea semestrului I, încheindu-se anual cu o pierdere de 6,5 milioane de lei”, se arată în raportul semestrial pentru S1 din 2021.

Nu doar șomajul tehnic și încetarea efectivă a activității a adus datorii uriașe, ci și prețurile la unele materiale folosite de Dan Steel și a utilităților care au crescut exponențial. Într-un raport de anul trecut, Dan Steel prezenta situația dezastruoasă cauzată de pandemie.

„Cu toate că aveam comenzi și capacitate de producție, ne-am găsit în imposibilitatea asigurării materiei prime care era achiziționată din import, livrată în mare parte de firma Pitti Italia, Sidenor Grecia precum și o mare parte din materialele tehnologice, snur, acid, lubrifianți care proveneau din Italia sau alte zone cu restricții din cauza pandemiei. În ce privește personalul care provine în cea mai mare parte din localitățile aferente la diferite distanțe față de unitate, nu a mai putut să își continue activitatea, neexistând mijloace de transport în comun. Astfel am fost nevoiți să trimitem toți angajații societății (exceptând personalul de pază, neutralisare, SRA) în șomaj tehnic. A urmat nelivrarea comenzilor către clienți în aceste două luni care a cauzat grave probleme în asigurarea disponibilului pentru plățile scadente”, se arată în raport.

Potrivit aceluiași raport, în cele două luni de inactivitate s-au înregistrat pierderi de peste 3,3 milioane de lei, cauzate de cheltuieli fixe, plata personalului strict necesar, etc.

Și oprirea și repornirea fluxurilor calde ar fi generat costuri mari, plumbul și zincul din băile de zincare s-au solidificat și a fost nevoie de înlocuire. Pentru a aduce băile de zincare la temperatura optimă ar fi fost nevoie de două săptămâni și costuri suplimentare cu energie și gaz. Doar repornirea activității a generat pierderi care se apropiau de 2,5 milioane de lei.

Profit „modest” la început de 2021

Compania a mers mai departe, iar 2021 pare să aducă semne bune. Dan Steel a înregistrat în primul semestru al anului în curs profit. Modest, ce-i drept, dar e un pas în față.

Astfel, profitul înregistrat de companie abia trece de 43.000 de lei. Acum se pune problema menținerii pe linia de plutire și încercarea de a mai plăti din datorii. Datoriile pe termen scurt ale companiei au crescut cu 1,8 milioane de lei, ceea ce înseamnă, procentual 1,44%.

„Conform cu strategia de finanțare, datoriile pe termen scurt au crescut cu 1,8 milioane de lei (+1,44%), datoriile pe termen lung s-au menținut la același nivel, ponderea acestora în total datorii diminuându-se de la 0,65 la 19,17%.  Între datoriile pe termen scurt, datoriile față de instituțiile de creditare reprezintă 51,3%, în timp ce datoriile comerciale 20, 21%, iar alte datorii 11,96%. Datoriile pe termen lung, la rândul lor sunt formate din datorii bancare și leasing-uri în proporție de 100%”, se mai arată în ultimul raport făcut public de Bursa de Valori București.

Anul trecut în iunie, compania înregistra datorii în valoare de 161,8 milioane de lei. La 1 ianuarie anul acesta, datoriile creșteau la 168,2 milioane, iar anul acesta în iunie datoriile ajungeau la 170 de milioane.

Cifra de afaceri înregistrat în iunie anul acesta ajunge la 73,8 milioane, dublă față de anul trecut.  Față de aceeași perioadă a anului trecut, producția realizată a crescut cu 113,3%, dar perioadele nu sunt comparabile, având în vedere pandemia din anul 2020, ceea ce a condus la două luni de șomaj tehnic.

„Baza materială actuală este suficientă să susțină o activitate de producție mult mai intensă decât în prima parte a exercițiului financiar. Intrarea în insolvență nu face posibilă o preocupare pentru investiții viitoare, ci pentru utilizarea celor existente în vederea desfășurării unei activități rentabile”, mai transmit reprezentanții companiei.

Creditorii îi suflă în ceafă lui Dan Vasile de trei ani

Creditorii au început să îi sufle în ceafă lui Dan Vasile încă din anul 2018. Atunci au început primele demersuri două companii străine BELMET HANDELSGESELLSCHFT M.B.H. și Arcelormittal Zenica. BELMET HANDELSGESELLSCHFT M.B.H. solicita, într-un proces, recuperarea datoriilor printr-o somație europeană de plată. De partea cealaltă, Dan Steel solicita anularea somației, pe care o și obține în cele din urmă.

Potrivit sentinței date de Tribunalul Bistrița-Năsăud, Dan Steel Group Beclean ar datora producătorului neamț peste 900.000 de euro: „Obligă pârâta-debitoare Dan Steel Group Beclean la plata către reclamanta-creditoare BELMET HANDELSCESELLSCHAFT MBH a sumei de 906.791 de euro, reprezentând debit principal, precum și la plata dobânzii legale anuale. Obligă pârâta-debitoare la plata către reclamata-creditoare a cheltuielilor de judecată”.

Sentința a fost atacată de către Dan Steel Group. Văzând că lucrurile se mișcă greu în România, nemții au mers pe lege și au cerut în 17 aprilie deschiderea procedurii de insolvență. Primul termen de judecată a fost stabilit 31 mai 2019.

Alte două dosare au fost înregistrate în primăvara anului 2019, unul în martie, iar celălalt în aprilie. Într-unul, BELMET HANDELSGESELLSCHFT M.B.H, la rândul său producător de fire de toate felurile și țevi din oțel, cere recuperarea datoriilor, iar în celălalt cere falimentul fabricii din Beclean. În procesul în care se cere falimentul fabricii din Beclean, Curtea de Apel Cluj menține decizia Tribunalului Bistrița-Năsăud, care a respins cererea străinilor.

În cazul celuilalt dosar deschis în aprilie 2019, lucrurile au luat o întorsătură ciudată. Nemții au renunțat la judecată, după ce în prima fază au cerut o poprire asiguratorie. În data de 4 septembrie 2019, ARCELORMITTAL ZENICA, o firmă din Bosnia – Herțegovina a cerut la Tribunalul Bistrița-Năsăud falimentul celor de la Dan Steel Group Beclean. În aceeași zi, firma străină a cerut, de data aceasta la Tribunalul Satu Mare și falimentul societății pe acțiuni Dan Steel Group Negrești Oaș. Totul s-a terminat brusc însă, societatea comercială renunțând la judecată.

Nu au renunțat însă la a-și recupera datoriile, firma din Bosnia – Herțegovina deschizând în luna februarie a anului trecut un nou dosar de executare silită la Judecătoria Beclean. În aceeași lună, judecătorii de la Beclean admit cererea. Aceeași mișcare a fost făcută și la Judecătoria Negrești Oaș, care, însă, i-a respins cererea.

În mai 2019 , ARCELORMITTAL ZENICA obține la Tribunalul Satu Mare încuviințarea executării silite. Aceeași victorie o bifează și la Judecătoria Beclean, încă de la finalul iernii, pe 13 februarie.

(SURSA FOTO: dansteelgroup.ro)

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.