Nu a fost cu noroc în 2009, dar în primăvara acestui an, foarte posibil că îşi vor deschide porţile – Băile Figa din apropierea oraşului Beclean sunt aproape de finalizare.
Dacă cei 200.000 de euro, care mai sunt necesari, vor fi alocaţi la timp, Complexul Balnear Băile Figa va fi inaugurat pe 1 Mai, Ziua Muncii.

Băile Figa sunt situate la trei kilometri de oraşul Beclean şi au funcţionat chiar şi înainte de 1989, ceva mai modest, cu doar câteva construcţii şi bazine care încercau să valorifice apele sărate tămăduitoare. Modernizarea Băilor Figa face parte din proiectul „Creşterea valorii potenţialului balnear al lacurilor sărate din Regiunea Nord – Vest” şi este finanţat în mare parte din fonduri PHARE. Lacurile sărate de la Băile Figa dispun de ape curative, clorosodice, puternic concentrate, iar nămolul sărat are proprietăţi de vindecare a unor boli ale sistemului nervos periferic, ale aparatului locomotor sau boli ginecologice. Complexul Băile Figa va constitui pe viitor şi un exemplu pentru valorificarea altor zone bogate în săruri din judeţul Bistriţa-Năsăud.
Deşi iniţial Băile Figa trebuiau finalizate şi inaugurate în data de 29 noiembrie 2009, lucrările s-au extins şi în acest an. Doar 200.000 de euro, de atât mai este nevoie pentru ca mult aşteptatul complex să fie terminat şi apoi deschis turiştilor. Banii necesari vor fi alocaţi de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Tineretului (MDRT), dar şi din bugetul local al oraşului Beclean, circa 67.000 de euro.
Edilul oraşului Beclean, Nicolae Moldovan, preconizează o inaugurare ca la carte a Băilor Figa, undeva la începutul lunii mai, odată cu sărbătoarea muncitorească.
În perioadă de criză economică, Complexul Balnear Băile Figa va asigura şi 14 noi locuri de muncă. Cu bazine de apă sărată la exterior şi interior, terenuri de fotbal şi tenis, complexul va fi deschis doritorilor care nu vor trebui să scoată mai mult de 10 lei din buzunar pentru intrare. Odată cu inaugurarea Complexului, Becleanul va deveni oraş turistic, iar zona Băilor Figa va fi un punct important de atracţie turistică, ţinând cont şi de existenţa sitului arheologic, dar şi de Herghelia aflată în imediata apropiere. În ceea ce priveşte situl arheologic de la Figa, anul trecut se vorbea despre o posibilă amenajare a unui muzeu care să scoată în evidenţă vestigiile descoperite aici. Discuţiile în acest sens rămân însă în stand – by, cel puţin până inaugurarea Băilor Figa.

Băile Figa aşteaptă banii pentru finalizare

Situat pe o suprafaţă de 18 hectare, Complexul Balnear Băile Figa prinde culoare de la o zi la alta. Potrivit primarului oraşului Beclean, Nicolae Moldovan, în prezent se lucrează la interioare, iar lucrările sunt pe ultima sută de metri. Odată inaugurată, staţiunea va oferi şi 14 locuri de muncă pentru personalul care va deservi turiştii zi de zi. Dar pentru finalizarea lucrărilor, mai sunt necesari 200.000 euro, astfel încât Băile Figa să fie deschise undeva la începutul lunii mai. Staţiunea va include bazine cu apă sărată la interior şi exterior , spaţii verzi şi terenuri de sport. Intrarea la Băile Figa va fi între 8 şi 10 lei: „Aşa s-ar preconiza să deschidem Băile Figa în 1 – 2 Mai, asta dacă nu vor apărea probleme. Acum totul depinde de constructor să îşi primească banii şi de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Tineretului care ne alocă sumele necesare. Noi aşa ştim şi aşa vrem ca de 1 Mai să fie finalizate (n. r – Băile Figa), dar una se vrea şi alta se poate. Ideea este că dacă vor fi alocări conform graficului, atunci Complexul Balnear va fi gata. Mai avem nevoie pentru finalizare de aproximativ 200.000 de euro, iar, la final, întreaga lucrare se va ridica la circa 1,6 milioane de euro. (…). În cadrul Complexului Băile Figa va fi un bazin exterior şi tot ce înseamnă plajă, infrastructură, parcări, terenuri sintetice, unul de fotbal şi două de tenis, şi va mai fi o clădire interioară cu masaj, saună, fitness, piscină interioară, bar şi terasă”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, primarul oraşului Beclean, Nicolae Moldovan.  

Situl arheologic, protejat

Tot la Figa, în apropierea Complexului balnear se află şi situl arheologic descoperit în anul 2007, unic în sud-estul Europei. Cercetătorii au scos la lumină acest sit, constând într-o construcţie întreagă, cu garduri de lemn din alun, pereţi de bârne, dar şi numeroase artefacte din lemn: un mâner celt, o covată, o paletă şi troace, toate foarte bine conservate datorită sării. Analizele efectuate într-un laborator din străinătate au stabilit faptul că obiectele descoperite la Băile Figa datează din anii 1000 î.Hr. şi 500 î.Hr., perioadă corespunzătoare sfârşitului epocii bronzului şi începutului epocii fierului. De asemenea, aici au fost descoperite şi numeroase cioburi din ceramică de culoare roşie sau neagră. Prin avizul Ministerului Culturii, prin cooperarea dintre Muzeul Judeţean şi Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni şi a unor specialişti de afară se încearcă nu numai valorificarea ştiinţifică dar şi păstrarea pe viitor, într-o combinaţie muzeistică şi turistică, a ceea ce se poate păstra ca dovadă pentru turiştii vizitează acest sit. În ţări precum Olanda, Germania sau Franţa, obiectele vechi ca cele de la Figa se conservă într-un mod special care permite atât vizualizarea lor cât şi conservarea lor.
Edilul oraşului Beclean, Nicolae Moldovan asigură că la ora actuală situl este protejat, dar încă nu se poate vorbi concret despre o valorificare muzeistică a lui, cel puţin până la finalizarea lucrărilor. „Avem protejare faţă de situl arheologic, iar Băile Figa nu afectează cu nimic, sunt înafara sitului. Nu ştim încă ce se va face la sit. Să terminăm odată cu Băile Figa şi apoi vedem în funcţie de banii care sunt… acesta este un subiect aparte”, a explicat primarul Moldovan.
Finalizarea Băilor Figa va reprezenta creşterea potenţialului turistic în zona oraşului Beclean, dar şi atragerea de numeroşi investitori privaţi care să întărească numărul de hoteluri şi pensiuni turistice din apropierea Complexului Balnear. Până una alta, aşteptăm banii şi apoi tăiatul panglicii.

Iulia STUPINEAN

1 COMENTARIU

  1. se inchid bai de renume sau nau clienti [singeoz bai ] si noi hop baile figa,daca arata ca hirosima cum se vede in poza nu o sa bintuie locul numai strigoi si cele 14 angajate de dl moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.