Liviu Ciupe, directorul societatii Lucrari Drumuri si Poduri (LDP) din cadrul Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, a acordat un interviu saptamânalului Gazeta de Bistrita aratând care sunt planurile de viitori ale societatii. De asemenea, directorul explica motivul pentru care a achizitionat masinile de lux în valoare de 140.000 de euro.

Gazeta de Bistrita: De ce credeti ca judetul are unele din cele mai proaste sosele din tara?

Liviu Ciupe: Ca vechi drumar, cu peste 30 de ani de drumarit pot spune ca nu sunt chiar cele mai rele. Cunosc si alte judete, iar altii au o situatie mult mai rea decât cea din judetul Bistrita-Nasaud. În ceea ce priveste situatia drumurilor nationale, din ceeea ce stiu, în anii urmatori judetul nostru este prins într-un program destul de îndraznet. Aici ma refer la reabilitarea DN 17, care se va finaliza anul viitor, legatura dintre Cluj si Suceava se va face mult mai bine, fata de ceea ce stim noi la ora aceasta.

Gazeta de Bistrita: Care considerati ca sunt motivele pentru care reabilitarea infrastructurii decurge atât de greu?

Liviu Ciupe: Contractul pentru reabilitarea DN 17 a fost încheiat în 1999, dar având în vedere alte ramâneri în urma pe alte drumuri nationale pe care s-au început reabilitarile în anii anteriori, s-a decalat. Nu se finanteaza un proiect nou pâna nu se finalizeaza etapa veche. Astfel s-au perpetuat aceste ramâneri în urma, ducând la decalarea termenului de începere si punere în functiune. Au mai fost niste probleme si cu neseriozitatea unor constructori care au câstigat licitatia pe acest sector de drum.

Gazeta de Bistrita: Ce se mai aude de privatizarea LDP?

Liviu Ciupe: Este un obiectiv pe care noi ni l-am propus înca de anul trecut si speram din tot sufletul ca pâna în primavara anului viitor sa avem acordul Consiliului Judetean. Asta presupune ca doua treimi din numarul consilierilor sa fie de acoprd cu privatizarea societatii. Salariatii de la societatea LDP am dori sa cumparam actiuni la acesta firma. Oricum urmeaza se se faca o licitatie, iar cine da pretul cel mai bun, cine prezinta un caiet de sarcini pentru dezvoltarea pe viitor a acestei societati va câstiga.
Gazeta de Bistrita: Care ar fi principalele probleme cu care se confrunta societatea?

Liviu Ciupe: Cele mai mari probleme le constituie derularea fondurilor. Daca relatia noastra cu Consiliul Judetean este una foarte buna, fiind foarte prompti în a ne asigura fondurile pentru lucrarile executate, mai sunt beneficiari care întârzie în a efectua plati. Aici va pot da si un exemplu. Este vorba de podul receptionat saptamâna trecuta la Cristur, podul peste Valea Sieului, cu o lungime de peste 100 de metri. Lucrarea este finantata prin programul Sapard, iar pâna la ora actuala nu ni s-a platit a treia transa, urmând ca a patra si a cincea transa sa se efectueze într-o singura plata. Podul deja este terminat, ramâne de vazut însa când vom încasa banii. Îl receptionam, taiem panglica frumos, iar daca nu primim banii, îl blochez si nu las sa se circule pâna la plata. Deocamdata este al meu, pentru ca eu l-am finantat pe banii firmei.

Gazeta de Bistrita: Cum decurge relatia cu Consiliul Judetean?

Liviu Ciupe: Relatia decurge bine. Pot spune însa ca as dori sa fie mult mai multe lucrari pe care sa le putem câstiga si finaliza. În ceea ce priveste fondurile, se cam pastreaza proportia cu anul trecut. Au fost cam 65% din totalul cifrei de afaceri pe care am avut-o noi, restul sunt alti beneficiari. Dar noi ca si specialisti zicem întotdeauna ca nu sunt suficienti bani, dar si cei care participa la trafic considera ca este loc de mai bine pentru amenajarea acestor drumuri si a le da o fata cât de cât europeana.

Gazeta de Bistrita: LDP are numai masini scumpe, doar în ultimii doi ani ati achizitionat doua autoturisme de lux în valoare de 140.000 de euro. Cum explicati acest fenomen?

Liviu Ciupe: Masinile au fost procurate din profitul societatii. Repartizarea profiturilor se face de catre adunarea generala a actionarilor, iar la noi în sedinta, dupa prezentarea bilantului pe anul 2007 am decis sa materializam profitul în obiective. Noi, 50% din profitul net îl viram Consiliului Judetean, iar restul de 50% îl folosim pentru dezvoltare. Din profitul pe 2007, anul acesta am facut investitii de 890.000 de euro. Am cumparat doua utilaje în valoare totala de 400.000 de euro, iar autoturismul Audi A6 iese dupa virgula. El a fost 68.000 de euro, iar Volkswagen-ul Touareg cumparat anul trecut a fost 72.000 de euro.  

Gazeta de Bistrita: Dispune societatea de prea multi bani?

Liviu Ciupe: Nu. Mie mi-ar trebui la ora asta, ca sa pot face o dotare minima cu utilaje, în jur de 5.000.000 de euro.

Gazeta de Bistrita: Daca mai este nevoie de sume atât de mari de bani pentru utilaje, cum explicati ca ati cumparat masini atât de scumpe?

Liviu Ciupe: Asta nu-i treaba dumneavoastra. Ne trebuie si masini, oricum pe jos nu se poate circula. Am avut lucrari si în Vatra Dornei si în alte judete… Daca lucrarile se vor extinde si volumul de lucrari va creste, noi dorim sa iesim si în alte judete, daca situatia ne va permite. Daca de exemplu este la Bucuresti lucrarea, ne luam elicopter. Nu este nicio problema, doar nu vom merge cu trenul.

Gazeta de Bistrita: Care ar fi cea mai mare realizare a LDP în acest an?

Liviu Ciupe: Obiectivele sunt cele mai importante. Anul trecut am terminat varianta de circulatie de la Magura Ilvei, rezolvând foarte bine, în opinia mea, situatia care era deloc placuta de pe drumul judetean 172 D. Am rezolvat acolo doua treceri de nivel foarte periculoase, unde se întâmplau foarte des accidente rutiere. Mai avem un tronson de finalizat în acest an si anul viitor, dupa care se poate trece la reabilitarea drumului respectiv.

Gazeta de Bistrita: Peste patru ani va gasim tot în fruntea LDP sau aveti alte planuri de viitor?

Liviu Ciupe: Mi s-au facut oferete foarte avantajoase de la alte firme, dar având în vedere faptul ca la firma asta muncesc din anul 1977, m-am atasat foarte tare de personalul de aici si de tot ceea ce s-a realizat aici. Am pus umarul la orice s-a facut, fapt pentru care sunt legat sentimental. Nici nu mai sunt la o vârsta foarte tânara, asa ca, rând pe rând, am refuzat ofertele. Dar niciodata nu stim ce ne rezerva viitorul.

Gazeta de Bistrita: Ati renuntat definitiv la politica?

Liviu Ciupe: Am terminat. Mi-am depus demisia din cadrul Partidului Democrat, din toate functiile pe care le aveam dar si ca membru. Stiu ca într-un ziar la un moment dat se scria ca eu mi-am platit cotizatia de membru pâna în primavara acestui an, ceea ce este un mare neadevar. Se poate si verifica. Consider si am considerat si atunci când mi-am dat demisia, sa nu zic ca gestul a fost din cauza conflictului meu pur subiectiv cu actualul sef al DNA-ului, ca relatiile cu primariile nu tin cont de culoarea politica. La o adica politica facem noi toti, atunci când mergem la vot. Totdeauna am considerat ca trebuie sa lasam loc la tineri. Este cel mai bun lucru ca sa fie bine pentru România si sa putem înregistra si progrese.

Iulia Balazs

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here