Veturia Adriana Moldovan, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Năsăud, a fost arestată, săptămâna trecută pentru 29 de zile, decizie dată de Curtea de Apel Cluj.
Prim-procurorul este învinuit de trafic de influenţă, fals în acte publice şi luare de mită.

Bistriţa-Năsăud a fost şi este cunoscut ca judeţul în care nu se întâmplă nimic, judeţul unde infractorii sunt prieteni cu magistraţii şi cu politicienii, unde o mână spală pe alta şi toată lumea lor este fericită şi îndestulată. De fiecare dată în plasa justiţiei cade plevuşca, boiştenii, iar „peştii cei mari” zburdă liber şi nestingheriţi. Bomba, pentru că este chiar o bombă, a căzut ca un trăsnet. Pentru prima dată în istoria Justiţiei bistriţene a căzut în plasă un magistrat, dar nu unul simplu, ci un prim-procuror – şeful Parchetului de pe lângă Judecătoria Năsăud.

Marţea neagră

Veturia Adriana Moldovan, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Năsăud, a fost reţinută în cursul zilei de marţi, 23 iunie 2009, de către procurorii DNA Cluj, iar după mai multe ore de audieri, în noaptea de marţi spre miercuri, a fost emisă o ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore. Miercuri, 24 iunie, a fost cerut avizul CSM în vederea cercetării procurorului din Năsăud, cerere acceptată de către instituţia supremă a magistraturii. După îndeplinirea acestei condiţii, Adriana Veturia Moldovan a fost prezentată magistraţilor de la Curtea de Apel Cluj, care şi-au însuşit propunerea procurorilor şi au emis un mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Există şi alţi suspecţi

Există indicii că ancheta se va extinde, în cercul suspecţilor DNA Cluj fiind inclus şi judecătorul Petre Rus de la Judecătoria din Năsăud, precum şi o grefieră de la aceeaşi instanţă. Cei trei sunt acuzaţi că au falsificat o încheiere de şedinţă, într-un dosar de vătămare gravă din culpă. Rămâne de văzut cât îi ţin curelele pe anchetatorii DNA pentru a face curăţenia necesară în justiţia din judeţul Bistriţa-Năsăud.

Capete de acuzare

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Năsăud, în vârstă de 55 de ani, având „o viaţă” petrecută în magistratură, a călcat pe bec. Adriana Moldovan este acuzată de către procurorii DNA de o infracţiune de luare de mită, de două capete de acuzare privind traficul de influenţă şi un alt capăt de acuzare, de primire de foloase necuvenite. Surse apropiate anchetei arată că monitorizarea prim-procurorului Parchetului din Năsăud, Adriana Veturia Moldovan, a început încă de anul trecut. Pentru a asigura discreţia necesară cazului şi a preveni orice scurgere de informaţii către suspectă, în documentarea faptelor şi a obţinerii mijloacelor de probă, nu au fost angrenate niciuna din structurile din judeţul Bistriţa-Năsăud cu atribuţii în asemenea gen de infracţiuni. Numai astfel a fost posibilă declanşarea cu succes a acestei operaţiuni anticorupţie.

Parchet SRL

În anchetă a fost folosită o paletă largă de proceduri specifice – monitorizarea comunicaţiilor telefonice, investigatori sub acoperire, filaj etc.
Rar le este dat şi anchetatorilor DNA, hârşâiţi în tot fel de anchete privind lupta anticorupţie, să întâlnească un astfel de caz. Potrivit acestora, Parchetul de pe lângă Judecătoria Năsăud ar fi fost transformat de către prim-procurorul Adriana Moldovan într-un adevărat SRL, o afacere de familie extrem de profitabilă, în care l-a iniţiat şi introdus şi pe fiul ei, avocatul Stelian Moldovan. În toată această afacere ar mai fi fost antrenaţi pe anumite paliere şi anumiţi poliţişti din cadrul Poliţiei Năsăud, dar şi personaje importante ale lumii interlope din Năsăud. Rămâne ca procurorii DNA să descâlcească firele acestei încurcate afaceri de corupţie şi să înceapă curăţenia atât de mult aşteptată în justiţia bistriţeană.

În atenţia DNA din 2005

Veturia Adriana Moldovan se pare că era de mai mult timp în atenţia DNA Cluj. Prin anul 2005 au apărut chiar anumite informaţii în presă privind modul în care aceasta a instrumentat un dosar penal ce îl privea pe omul de afaceri Pavel Sângeorzan.
La vremea respectivă, prim procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Năsăud l-a anchetat pe Sângeorzan pentru comiterea unei infracţiuni silvice, prevăzute la art.96 din Codul Silvic şi care se pedepseşte cu închisoarea de la 3 luni la 3 ani sau amendă penală. Concret, Pavel Sângeorzan şi-a construit o cabană într-o pădure a statului, încălcând flagrant legea. Pentru a rezolva speţa în sensul dorit, Adriana Moldovan s-a prelevat de art.10, ind.1 din Codul de procedură penală şi l-a scos de sub urmărirea penală. Motivaţia este nu numai incriminatoare pentru prim-procuror, dar şi hilară în acelaşi timp. Învinuitul „a recunoscut şi regretat fapta comisă, este căsătorit şi a depus diligenţele necesare pentru intrarea în legalitate, dar mai ales pentru că omul nu are antecedenta penale”. Ca rezolvarea să aibă şi o fărâmă de acoperire, i-a aplicat o sancţiune cu caracter administrativ, o amendă de 10 milioane de lei vechi, fără să dispună o măsură privind casa omului din pădure, pe care acesta o făcuse cu atâta „trudă”. Colaborarea între cei doi nu s-a oprit, însă, aici. La rugămintea lui Sângeorzan, Adriana Moldovan a mai „rezolvat” un dosar. Acesta se referea la un anume George Tiron, apropiat al omului de afaceri, dosar în care bărbatul era cercetat pentru distrugerea de mijloace de semnalizare CFR. Pentru „rezolvarea” speţei respective, dar poate şi a altora, procurorii afirmă că Adriana Moldovan ar fi primit de la omul de afaceri o cantitate de 20 de tone de marmură. Avocaţii procurorului Moldovan şi familia sa confirmă că magistratul a luat o anumită cantitate de marmură de la Sângeorzan, dar este vorba de numai opt tone, cantitate pentru care a fost emisă şi o factură.

Zânele aducătoare de euro

Unul din capetele de acuzare aduse prim procurorului din Năsăud se referă şi la comiterea unei infracţiuni de primire de foloase necuvenite. Adriana Moldovan este învinuită că ar fi beneficiat de lucrări în valoare de 55.000 euro la o casă de vacanţă, în zona Poiana Zânelor. Anchetatorii deţin probe că un anume Emil Nistor şi tatăl acestuia i-ar fi construit magistratului năsăudean un pod în faţa cabanei sale din Poiana Zânelor. Acesta se apără arătând că pentru lucrarea respectivă ar fi plătit sima de 150.000.000 lei, pentru care s-a eliberat factura fiscală de rigoare. În total, susţin anchetatorii DNA Cluj, pentru lucrările de la casa de vacanţă din Poiana Zânelor, Adriana Moldovan ar fi primit suma de 55.000 euro. Acuzaţia adusă de anchetatori, că această sumă de bani a fost primită pentru a „rezolva” un dosar privind pe Emil Nistor, care era cercetat pentru o infracţiune la regimul armelor şi muniţiilor, este negată vehement de către prim procuror.

O altă „intervenţie”

Este posibil ca ancheta în acest caz de corupţie să se extindă, iar în cauză să apară numele unui judecător şi a unu sau doi grefieri de la Judecătoria Năsăud. Astfel, anchetatorii o mai acuză pe Adriana Moldovan că ar fi intervenit pe lângă judecătorul Petre Rus, de la Judecătoria Năsăud, pentru a rezolva în sensul dorit de ea, un dosar în care un anume Ioan Scurtu din Năsăud, solicita dobândirea dreptului de proprietate asupra unui teren pe care îl folosea de mai bine de 20 de ani. Surse judiciare arată că în declaraţia dată la DNA Cluj, Ioan Scurtu nu confirmă faptul că ar fi motivat-o financiar sau material pe Adriana Moldovan pentru a interveni la judecătorul Petre Rus.

Este doar începutul

Ancheta este încă la început şi se pare că procurorii DNA nu şi-au scos încă toţi aşii din mânecă. Deocamdată, acuzele aduse prim-procurorului Veturia Adriana Moldovan au fost suficiente şi convingătoare pentru ca judecătorii de la Curtea de Apel Cluj, să fie de acord cu propunerea DNA Cluj, de emitere a unui mandat de arestare preventivă pentru o perioadă de 29 de zile.
După cum am mai arătat, există indicii, că ancheta privind cazul de corupţie de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Năsăud să se extindă, iar în plasa anchetatorilor DNA să cadă şi alţi peşti la fel de mari.
Despre mersul anchetei şi alte detalii privind acest caz de corupţie, într-un număr viitor.

Mihnea Rosenberg

1 COMENTARIU

  1. Acum 20 de ani ,pe 3 feb 1990 ,a inceput jaful national!Rezerva valutara a Romaniei a fost “schimbata” la cursul oficial de 14 ,45 de lei pentru ca apoi sa fie revanduta populatiei la colt de strada! Petitia facuta de mine a fost inaintata Tribunalului Bacau.Primul bisnitar al tarii a fost nimeni altul,decat cel ce a aprobat aceasta ilegalitate.Iliescu.

    Banii obtinuti atunci de BRCE au folosit apoi metodei MEBO.Metoda prin care au fost sustrasi bani destinati retehnologizarii!Bani pe care parintii nostri i-au strans cu suferinta!

    https://www.ceausescu.cc ataca imperiul fricii si cere fiecarui roman sa lupte pentru aflarea adevarului.Adevarul se spune tare ,rastit si niciodata balbait!
    Istoria trebuie scrisa de noi,cu demnitate si nicidecum de alti straini care nu au de a face cu ceea ce-i roman.
    Radu Roncea va invita la “dans”!
    Bucuresti
    3 feb 2010

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.