Curtea de Conturi a descoperit foarte multe nereguli petrecute, in perioada 2010-2014, in sectorul energiei electrice, de la tranzactii dubioase cu certificate verzi pana la majorari nejustificate ale tarifelor de distributie de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei, arata cei de la Comisarul.ro.. Toate aceste nereguli sunt suportate de consumatorii finali, prin facturile majorate abuziv. Distribuitorii de energie si transportatorul national nu au efectuat investitiile necesare, fiind inregistrate, in patru ani, pierderi uriase in retea, estimate la aproape 2 miliarde de euro, insa au beneficiat de majorari de tarife, care mai departe au fost suportate de catre consumatori. Principalii distribuitori sunt Electrica, ENEL, CEZ si E.ON, iar transportatorul este Transelectrica.

Citește în acest DOCUMENT toate datele despre cum ai fost furat! 

Impactul certificatelor verzi asupra facturilor a crescut de 11 ori in trei ani

La nivelul Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei s-a constatat lipsa unei monitorizari corespunzatoare a pietei de certificate verzi in sensul existentei unor neconcordante intre datele furnizate de entitatile cu atributii in administrarea Schemei de promovare a E-SRE prin certificate verzi (ANRE, CNTEE Transelectrica SA si SC OPCOM SA), precum si in nedeterminarea tuturor indicatorilor de monitorizare ai acestei piete. In perioada auditata (2010-2014), pentru promovarea productiei de energie din surse regenerabile, producatorilor de energie electrica din surse regenerabile le-au fost acordate, in vederea tranzactionarii, 30.757.466 certificate verzi, cel mai mare numar fiind acordat producatorilor din surse eoliene (17.031.291 CV), reprezentand 55,37% din numarul de certificate verzi acordate in aceasta perioada. Astfel, din tranzactionarea certificatelor verzi, producatorii de E-SRE (beneficiari ai schemei) au beneficiat in perioada 2010-2014 de fonduri in suma estimata de 5,3 miliarde lei (echivalent a 1,2 miliarde euro).

Legislatia aplicabila in ceea ce priveste tranzactionarea certificatelor verzi a permis comercializarea acestora de catre operatori economici care, fie nu aveau obligatie de achizitie, fie aveau stabilita o cota redusa comparativ cu numarul de certificate pe care le-au tranzactionat, situatii care au condus la obtinerea de profituri insemnate de catre unii operatori economici. Din analiza functionarii pietei de certificate verzi s-a constatat tranzactionarea de certificate verzi de catre furnizori, peste cota obligatorie de achizitie stabilita (de pana la 9.565 ori fata de cota obligatorie), situatii constatate in cazul a patru operatori economici care prin aceste tranzactii au obtinut venituri suplimentare estimate la 1,9 milioane lei, in conditiile in care scopul schemei de promovare este de a oferi sprijin producatorilor de energie si nicidecum furnizorilor.

Totodata, s-au constatat situatii in care unii furnizori de energie au achizitionat in anul 2013 certificate verzi in baza contractelor negociate incheiate pe PCBCV, de la producatori unde erau actionari, la preturi cuprinse intre 262-264 lei/CV, in conditiile in care acestia au achizitionat certificate verzi de pe piata centralizata administrata de OPCOM (PCCV), la pretul mediu de 186,48 lei/CV (160 lei/CV ¬ 190 lei/CV).

Citeste mai multe pe Comisarul.ro.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.