În ultimul raport al Curții de Conturi care însoțește auditul efectuat în lunile aprilie și mai, inspectorii cer Primăriei Bistrița să recupereze contravaloarea amenzii date de Direcția de Sănătate Publică și achitată de municipalitate. Primăria Bistrița are termen până la final de noiembrie să găsească „vinovații” și să recupereze prejudiciul.

Primăria Bistrița a încasat o amendă de la Direcția de Sănătate Publică, după ce o femeie s-a accidentat grav la ștrandul municipal, administrat de autoritatea locală. Incidentul a avut loc anul trecut, în vară.

Femeia se afla în bazinul principal, a încercat să iasă nu pe scări, ci ținându-se de suprafața de pe margine și s-a rănit la un picior de o bucată de faianță desprinsă din peretele bazinului.

„Accidentarea a fost gravă, zona gambei i-a fost tăiată până la os de o bucată de faianță desprinsă din peretele bazinului ștrandului municipal, aflată la aproximativ 3-4 metri distanță față de scările de acces în bazin. Piciorul i-a fost fixat cu atelă timp de aproximativ 3 săptămâni, beneficiind de aproximativ 3 luni și 9 zile de îngrijiri mediale, dar inclusiv la momentul luării declarației nu își resimte o zonă a piciorului”, se arată în motivarea sentinței dată de Judecătoria Bistrița, unde a ajuns conflictul dintre Direcția de Sănătate Publică și Primăria Bistrița.

După incident, cei de la Direcția de Sănătate Publică, în echipă mixtă cu un angajat al Protecției Consumatorului, au făcut un control la ștrandul municipal și a amendat Primăria Bistrița cu 6.000 de lei, dispunând totodată și închiderea unității până la remedierea problemei.

„DSP a sancționat Primăria Bistrița pentru neasigurarea întreținerii construcțiilor băilor publice și a instalațiilor aferente acestora și/sau a stării de curățenie, în condițiile stabilire prin normele de igienă în vigoare, constatându-se la data de 09.07.2020, lipsa unei porțiuni din bordura interioară a bazinului de înot, care a dus la accidentarea unei cetățene în data de 05.07.2020”, se mai arată în motivarea sentinței.

Primăria Bistrița a plătit amenda și a contestat-o în instanță

Primăria Bistrița a achitat însă doar 1.500 de lei din această sumă. Mai apoi a contestat amenda în instanță solicitând să se „constate nulitatea absolută a procesului verbal de contravenție din 13.07.2020, întocmit de intimată (Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud) motivat de necompetența organului constatator din cadrul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului BN, într-un prim subsidiar, să se dispună anularea procesului verbal de contravenție ca nelegal și netemeinic, iar în al doilea subsidiar, reindividualizarea sancțiunii contravenționale în sensul înlocuirii sancțiunii amenzii în cuantum de 6.000 de lei cu avertismentul”.

Dosarul a fost înregistrat în 23 iulie 2020, la Judecătoria Bistrița. Primăria Bistrița a susținut că procesul verbal este lovit de nulitate absolută, ca urmare a necompetenței organului constatator – inspectorul B.A., care are calitatea de comisar șef adjunct în cadrul Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor BN și față de caracterul mixt al echipei de control: procesul verbal de contravenție este emis de DSP și semnat de un agent constatator care face parte din altă instituție de control – Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului, aspect care ar fi un viciu de legalitate și se sancționează cu nulitate absolută.

Primăria Bistrița a mizat și pe alte „chichițe”. A invocat excepția calității de subiect activ al Municipiului Bistrița, întrucât întreținerea construcțiilor băilor publice și a instalațiilor aferente acestora și/sau a stării de curățenie a acestora este stabilită în sarcina Direcției Servicii Publice Bistrița, care este administratorul ștrandului Codrișor, care culmea, este tot în subordinea municipalității.

Deși pare greu de crezut, Primăria Bistrița a dat vina inclusiv pe femeia care s-a accidentat. Aceasta s-ar fi făcut vinovată de nefericitul accident pentru că nu ar fi utilizat scările pentru a ieși din bazin. Municipalitatea a mers mai departe și a insinuat că „responsabil” de cele petrecute ar fi constructorul, lucrarea fiind încă în garanție.

Judecătoria Bistrița a respins ca neîntemeiată plângerea contravențională formulată de Primăria Bistrița și a menținut ca legal și temeinic procesul verbal de constatare și sancționare a contravenției. Municipalitatea nu s-a lăsat și a contestat decizia dată de Judecătoria Bistrița.

Astfel, lupta s-a mutat la Tribunalul Bistrița-Năsăud, care, în luna mai a acestui an, respinge apelul formulat de Primăria Bistrița și menține decizia dată de Judecătoria Bistrița. Decizia rămâne astfel definitivă.

„Respinge, ca nefondat, apelul declarat de apelantul MB, în contradictoriu cu intimata DSP BN împotriva sentinţei civile nr.2099/2020 pronunţată de Judecătoria Bistriţa în dosar civil nr.4777/190/2020. Definitivă.”, se arată în decizia instanței.

Curtea de Conturi cere primăriei să identifice „vinovatul” pentru amendă

Inspectorii Curții de Conturi au constatat, la ultimul control, că prejudiciul cauzat Primăriei Bistrița prin plata acestei amenzi nu a fost recuperat.

„Din verificarea plăților aferente categoriei „Cheltuieli cu bunuri și servicii” pentru anul auditat, s-a constatat faptul că a fost plătită suma de 1.500 de lei, reprezentând amenda contravențională, aplicată în temeiul H.G. nr 857/2011, de către Direcția de Sănătate Publică a Județului Bistrița-Năsăud fără ca entitatea să recupereze prejudiciul de la persoanele responsabile de producerea contravenției”, notează inspectorii Curții de Conturi.

Potrivit acestora, prin nerecuperarea prejudiciului au fost încălcate: Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, legea nr 53/2003 privind Codul Muncii, precum și articolul 499 din Codul Administrativ.

Inspectorii Curții de Conturi a dat termen Primăriei Bistrița până la finalul lunii noiembrie să identifice vinovatul, printr-o analiză internă și să recupereze prejudiciul.

„Ordonatorul de credite va dispune efectuarea unei analize interne în vederea identificării cauzelor care au determinat producerea faptei contravenționale și implicit plata amenzii. În baza rezultatelor acestei analize ordonatorul de credite va dispune măsurile legale pentru stabilirea întinderii prejudiciuli cauzat bugetului local, înregistrarea în evidența contabilă și recuperarea sumelor conform dispozițiilor legale”, se mai arată în raport.

În urma aceluiași control, Curtea de Conturi a cerut Primăriei Bistrița și recuperarea sumei de 100.000 de lei, plătită sub formă de salarii celor trei polițiști locali concediați în 2019. Aceștia s-au războit cu Primăria Bistrița în instanță mai bine de un an și în cele din urmă au câștigat. Instanța a dispus reangajarea lor, dar și plata salariilor aferente perioadei în care nu au lucrat. În 2020, Primăria Bistrița a alocat 100.000 de lei pentru plata salariilor celor trei polițiști locali.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.