Printr-o adresă, Curtea de Conturi cere Primăriei Bistrița condusă de Ovidiu Crețu, se recupereze unele datorii avute de mai multe firme, dar și impozitul de care a fost scutit Dumitru Tănase pentru terenul pe care funcționează aerodromul de lângă Wonderland. Municipalitatea și-a depășit termenele date de instituție, din cauza proceselor pe rol.

Curtea de Conturi cere printr-o adresă Primăriei Bistrița să recupereze datoriile pe care alte firme le au, datorii identificate de instituție în urma controalelor din 2017 și 2018. Primăria Bistrița a cerut o păsuire până la finalul lunii mai a acestui an. Se pare că termenul inițial dat de Curtea de Conturi a expirat la finalul anului 2018.

„Având în vedere întârzierea înregistrată pentru ducerea la îndeplinire a măsurilor dispuse prin Decizia nr. 15/2018 vă atenționăm că există riscul prescrierii dreptului la acțiune pentru recuperarea pejudiciilor de la debitori, situație în care sunteți direct răspunzător pentru prejudiciul produs bugetului public prin inacțiunea dumneavoastră”, se mai arată în adresa Curții de Conturi.

Debitele la care se referă Curtea de Conturi sunt în mare parte ale firmelor care au fost radiate. În cazul unora s-a apelat la instanță pentru recuperarea datoriilor, iar cu altele s-a ajuns chiar la poliție.

Curtea de Conturi cere recuperarea impozitului oferit cadou lui Tănase

Printre datoriile nerecuperate la care se referă Curtea de Conturi se numără și impozitul pentru terenul de lângă Wonderland, unde funcționează aerodromul administrat de omul de afaceri Dumitru Tănase.

Primăria Bistrița a aplicat o scutire de impozit pentru terenul pe care funcționează aerodromul, însă aceasta a fost considerată ilegală de Curtea de Conturi. Inspectorii spuneau în raportul pentru 2017 faptul că Primăria Bistrița a stabilit eronat taxa pe teren datorată Eurocompozite, pentru terenul intravilan concesionat pentru aerodrom și heliport. Perioada la care se refereau inspectorii este 2014-2016.

„S-a constatat stabilirea eronată pentru perioada 01.01.2014 – 31.12.2016 a taxei pe teren datorată de SC Eurocompozite SRL pentru terenul intravilan concesionat în suprafaţă totală de 56.333 de metri pătraţi, având destinaţie aerodrom şi heliport, precum şi acordarea nelegală de scutiri de la plata taxei pe teren în perioada 2014-2016”, se arată în raport.

Practic, prin acest „cadou” bugetul Primăriei Bistriţa a fost prejudiciat cu 78.028 de lei. La aceste debite, Camera de Conturi a mai adăugat 26.146 de lei, majorări de întârziere. În total, Eurocompozite trebuie să dea înapoi Primăriei Bistriţa 104.174 de lei.

Camera de Conturi a stabilit ca Eurcompozite să dea banii municipalității, inclusiv majorările de întârziere, care vor crește constant. De asemenea, inspectorii Curții de Conturi au stabilit „extinderea verificărilor asupra tuturor scutirilor la plata taxei pe teren aprobate în vederea identificării unor situații similare în care au fost acordate facilități fără respectarea prevederilor legale, înregistrarea obligațiilor în evidența fiscală și dispunerea măsurilor pentru încasarea integrală a sumelor”, după cum se arată în raportul prezentat consilierilor locali în cadrul ședinței din august.

Camera de Conturi Bistrița-Năsăud a dat ca termen de îndeplinire a acestor măsuri inițial 31 decembrie 2017, acesta fiind ulterior prelungit până în 30 aprilie 2018. Datoriile nu au fost recuperate nici la final de 2018, motivul fiind un proces prin care Primăria Bistrița contestă cele susținute de Curtea de Conturi.

Instanțele, de partea Curții de Conturi

Municipalitatea nu a considerat că a greșit și a contestat în instanță această măsură a Curții de Conturi. Aceasta a înregistrat dosarul al Tribunalul Bistrița-Năsăud chiar în ultima zi a ultimii luni de îndeplinire a măsurilor.

Astfel, în  2 aprilie 2018, Primăria Bistrița a formulat o cerere de chemare în judecată, prin care solicită suspendarea măsurilor din Decizia nr. 24/2017, precum și anularea parțială a Încheierii nr. VI17/16.03.2018. 

În luna octombrie 2018 vine și prima soluție în acest dosar. Tribunalul Bistrița-Năsăud a respins suspendarea măsurilor stabilite de Curtea de Conturi și îi cere practic Primăriei Bistrița să recupereze impozitul respectiv.

Municipalitatea a făcut recurs, decizia finală revenind Curții de Apel Cluj, care s-a pronunțat luna trecută:

„Respinge ca neîntemeiat recursul formulat de recurenții P.M.B și M.B. împotriva încheierii de ședință din data de 19 octombrie 2018, pronunțată de Tribunalul Bistrița-Năsăud, în dosarul nr. 472/112/2018, pe care o menține în întregime. Definitivă”.

În cazul șantierului din Wondeland, Primăria Bistrița a dat banii înapoi

Aceasta nu este singura neregulă identificată de către inspectorii Curții de Conturi în zona Wonderland. Au fost identificate plăți nelegale la organizarea de șantier și amenajarea pârtiei de schi.

Astfel, pe hărtie au apărut 3.500 de metri pătrați pietruiți, care nu există în realitate, au fost facturați stâlpi de susținere, grinzi, tablă striată și învelitori din tablă zincată care, de asemenea, nu există.

„Au fost confirmate la plată și achitate lucrări de organizare de șantier constând în pietruire amplasament, pentru care, la verificarea în teren nu există indicii că s-au executat conform situației de lucrări, pe suprafață de 3.500 de metri pătrați și șoproane care, au fost facturate ca executate din stâlpi de susținere, grinzi, tablă striată, învelitori din tablă zincată, în condițiile în care structura de rezistență nu s-a executat, fiind emisă notă de renunțare și fără să existe o altă soluție de structură de rezistență dată de proiectant. La final, materialele au fost declarate deșeuri”, se arată în raportul Curții de Conturi.

De asemenea, pentru gardul de împrejmuire a amplasamentului de organizare de șantier, materialele s-au inclus în situația de lucrări la preț integral, ca fiind nou achiziționate. La finalizarea investiției, acestea au fost declarate deșeuri.

Cu cât s-a prejudiciat bugetul legal prin aceste învârteli? Potrivit inspectorii Camerei de Conturi, abaterea reprezentând plăți fără temei legal ajunge la 432.495 de lei și reprezintă contravaloarea materialelor pentru care nu s-a făcut dovada punerii în operă. În aceste cazuri, Primăria Bistrița a început recuperarea prejudiciului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.