Potrivit magistraților Curții de Apel Cluj, senatorul Ovidiu Florean are la dispoziție 5 zile să-i ceară scuze publice președintelui Consiliului Județean, Radu Moldovan. Decizia vine după o serie de jigniri promovate de Florean pe rețelele de socializare și în comentarii lăsate pe platforme de știri. De asemenea, senatorul trebuie să plătească despăgubiri bănești în valoare de 5.000 de lei.

Președintele Consiliului Județean Radu Moldovan a câștigat și la Curtea de Apel procesul în care se judeca cu senatorul Ovidiu Florean. Decizia a venit la finalul săptămânii trecute și schimbă în parte hotărârea dată de judecătorii Tribunalului Bistrița-Năsăud. Cel care a atacat decizia dată la Bistrița a fost tocmai președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan, nemulțumit probabil de faptul că nu i-a fost admisă cererea de daune morale și a fost pus să plătească cheltuielile de judecată.

Senatorul Ovidiu Florean este obligat de instanță să prezinte în maxim 5 zile scuze publice pe Facebook. De asemenea, magistrații clujeni îl obligă la despăgubiri bănești în valoare de 5.000 de lei. Decizia poate fi atacată, dosarul urmând să ajungă pe masa judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție, dacă acest lucru se întâmplă.

„Admite apelul declarat de reclamantul MER împotriva sentinței civile nr. 363/F/19.10.2020 a Tribunalului Bistrița Năsăud, pronunțată în dosar nr. 961/112/2019, pe care o schimbă în parte, în sensul că: Admite în parte acţiunea civilă formulată de reclamantul MER, împotriva pârâtului FO-I, și în consecinţă: – obligă pârâtul (n.r. senatoru Ovidiu Florean), în termen de 5 zile de la pronunțarea prezentei decizii, să publice pe profilul (contul) personal de pe reţeaua de socializare Facebook, scuze publice, pentru încălcarea dreptului la demnitate (onoare), reputaţie, imagine al reclamantului: – prin folosirea de către pârât la adresa reclamantului a cuvintelor şi expresiilor din conţinutul postărilor făcute de acesta pe reţeaua de socializare Facebook. Obligă pârâtul la plata de despăgubiri băneşti în sumă de 5.000 lei pentru prejudiciul nepatrimonial cauzat reclamantului, ca urmare încălcării drepturilor de mai sus. Menține dispozițiile din sentință referitoare la respingerea cererii referitoare la încălcarea dreptului la viaţă privată şi cu privire la celelalte expresii pretins defăimătoare. Înlătură dispoziția de obligare a reclamantului să plătească pârâtului 3.000 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată parţiale la fond. Decizia are drept de recurs în termen de 30 de zile de la comunicare, la Înalta Curte de Casație și Justiție”, se arată în decizia judecătorilor clujeni.

De la ce a pornit totul

La mijlocul anului 2019, președintele Consiliului Județean Radu Moldovan s-a săturat să înghită jignirile senatorului Ovidiu Florean, care nu-l scotea din „ceacanău” și „chelner”. L-a dat în judecată, dosarul fiind înregistrat la Tribunalul Bistrița-Năsăud, în data de 25 iunie 2019.

Radu Moldovan i-a cerut lui Florean daune de 100.000 de euro, reprezentând „reparație patrimonială pentru prejudiciul moral cauzat”. De asemenea, i-a mai cerut senatorului PNL să își ceară scuze în mod public, pe aceeași rețea de socializare pe care a folosit-o să-l defăimeze.

„Pârâtul este consilier județean din partea PNL, fost șef al Direcției Județene de Pază și secretar general al organizației județene a PNL, însă, a depășit orice limită a decenței și bunului simț, acesta proferând la adresa reclamantului atacuri de un nivel suburban, prin utilizarea unui limbaj presărat cu injurii, expresii jignitoare și acuzații, unele chiar de natură penală. (…) Astfel, pârâtul a făcut o adevărată obsesie față de persoana reclamantului, în postările de pe pagina pe care o deține pe rețeaua de socializare Facebook, dar și în comentariile de la articole publicate în mediul on-line, regăsindu-se în mod repetat și ostentativ, la adresa reclamantului apelative precum: naiv, chelner (folosit în sens peiorativ) ceacanău, oligofren, retardat, prostalău, nenoroci, dilău, impostor, dobitoc, fudul, nesimțit, analfabet, grobian și ipocrit”, au precizat în timpul procesului apărătorii lui Radu Moldovan.

De asemenea, apărătorii președintelui Consiliului Județean au susținut că orice informație din spațiul publice reprezenta pentru Florean un pretext să îi adreseze apelative jignitoare și să îi încalce flagrant dreptul la imagine.

Apărătorii lui Radu Moldovan au depus la dosar peste 50 de postări de pe Facebook și chiar comentarii la unele articole din publicații online. Acestea au fost „urmărite” și contorizate începând cu 1 septembrie anul 2018 și până în 2019, când a început procesul. Avocații lui Moldovan au susținut în fața judecătorilor că intenția lui Florean nu a fost de a se adresa unui cerc de apropiați, ci a urmărit ca un număr cât mai mare de persoane să ia la cunoștință despre mesajul său denigrator.

Florean a mizat pe „libertatea de exprimare”

La procesul de la Tribunalul Bistrița-Năsăud, Florean s-a folosit de tot ce a putut pentru a demonstra că aceste jigniri ar fi justificate. Ba mai mult ar fi susținut că 4 texte din cele indicate de avocații lui Radu Moldovan nu i-ar aparține.

Mai mult, apărătorii lui Florean au mai spus că libertatea de exprimare în cazul persoanelor publice ar trebuie să prevaleze. De asemenea, au susținut că postările sale n-au avut intenția de a jigni, ofensa sau calomnia.

„Prin urmare, în cazul unei persoane cu funcții ca cele ale reclmantului, (n.r. Radu Moldovan) libertatea de exprimare trebuie să prevaleze, cu atât mai mult pentru liderul unui partid politic din opoziție. Acestea (n.r. postările) nu au avut nicicând intenția de a jigni, ofensa, calomnia persoana ori de a afecta în vreun fel viața sa privată, ci de a „sancționa” greșelile guvernării acestuia, astfel cum sunt ele văzute de un lider local al opoziției. Postările pârâtului cuprind judecăți de valoare privitoare la un personaj public/politic, cu privire la care limitele critice admisibile sunt mai largi decât în privința unui particular”, au susținut apărătorii lui Florean.

Tribunalul i-a dat parțial dreptate lui Radu Moldovan

Judecătorii de la Bistrița au admis cererea președintelui, ca Florean să îi prezinte scuze publice, dar nu și daunele morale uriașe. Mai mult, l-au obligat pe Radu Moldovan să plătească cheltuielile de judecată.

„Tribunalul reține că au un caracter defăimător la adresa reclamantului toate judecățile de valoare folosite frecvent și repetitiv de către pârât, respectiv următoarele cuvinte și expresii: chelnerul, cherlenere, chelnerului, analfabet, retardatul, dobitocul, oligofren, grobian, impostor, minte ca un impostor, chelner ceacanău, etc, în conținutul postărilor făcute de acesta pe rețeaua de socializare Facebook. Pentru repararea prejudiciului nepatrimonial creat reclamantului prin încălcarea de către pârât a dreptului la onoare, Tribunalul apreciază că acestea au caracter defăimător și obligă pârâtul să publice pe profilul (contul) personal de pe rețeaua de socializare Facebook, scuze publice, pentru încălcarea dreptului la demnitate al reclamantului, sunt îndestulătoare pentru înlăturarea prejudiciului suferit de reclamant, astfel că va fi obligat pârâtul să publice pe profilul personal de pe rețeaua de socializare Facebook, scuze publice, pentru încălcarea dreptului la demnitate al reclamantului și va respinge cererea având obiect obligarea pârâtului la plata de despăgubiri bănești pentru prejudiciul nepatrimonial suferit. Față de aceste considerente de fapt și de drept acțiunea reclamantului va fi admisă în parte, în sensul celor anterior arătate și care vor fi expuse în dispozitivul sentinței”, au hotărât judecătorii de la Tribunalul Bistrița-Năsăud.

Andreea Moldovan

3 COMENTARII

  1. E rușinos pentru justiție ,soluția tine de domeniul ,,telefonul de la partid ,,.Moldovan de ce s-a simțit jignit că senatorul l-a făcut chelner ( nu a avut acest job? E rușinos sa fi chelner? Atunci toți chelnerii ar trebui să primească despăgubiri de la Moldovan in instanță ) .Instanța afirma că e rușinos sa fi chelner ? O tâmpenie de decizie .

  2. gresit, nu este rusinos deloc. Ne-am saturat de acesti asa zisi intelectuali care invocand accesul la libera exprimare sa jigneasca cu orice ocazie, pe oricine ii vine la gura. Cu ce este mai presus acest senator Florean fata de orice alta perosana? de ce sa aiba dreptul sa vorbeasca in halul acesta si sa avem pretentia ca suntem intelectuali, civilizati si educati? ce exemplu da el? ba foarte bie! sa plateasca si sa isi ceara scuze. Daca avrut politica, atunci sa se poarte ca un adevarat domn nu ca un disperat si frustrat, fiindca asta denota ceea ce spune cand jigneste!Nu faptul ca l-a numit chelner a fost urat, ci ceea ce incearca sa induca despre acesat meserie, si a folosit multe alte astfel de cuvinte. Daca pe el l-ar fi jignit cineva asa, ce ar fi facut???? oho!!!!!

  3. Cosmin, nu-l cunoști pe senator. Camarila PSD l-a insultat de 1000 de ori mai mult decât el pe chelner, dar i-a ignorat și nu le-a răspuns niciodată. Despre dat în judecată, nici vorbă. Sunt convins că la Înalta Curte de Casație, Florean va avea câștig de cauză. O fi dat la Cluj peste vreun judecător prieten cu Vasile Dâncu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.