Curtea de Apel Cluj a dat o sentință definitivă în procesul în care omul de afaceri Horia Simu era acuzat de devalizarea combinatului Elcond din Zalău. Verdictul a fost dat la jumătatea acestei luni. Inițial, judecătorii au prescris faptele penale de care Simu era acuzat, iar acum sentința definitivă a dispus desființarea prevederilor care îl puneau pe omul de afaceri să plătească un prejudiciu de un milion lei și rejudecarea procesului.

Într-un proces cu 7.000 de părți civile, foști angajați combinatului Elcond din Zalău, omul de afaceri Horia Simu a scăpat de orice repercursiuni.

Foștii șefii ai combinatului, unul dintre cei mai mari producători de conductori emailaţi din ţară, au fost judecați pentru acuzația de gestiune frauduloasă. Potrivit procurorilor, inculpații Horia Simu, Gheorghe Avasilichioaie și Radu Ardelean ar fi înstrăinat activele companiei către două firme, Cuprom şi Nordexomanufacturing, care erau ”dirijate” de Horia Simu. În cadrul acestui proces s-au constituit peste 7.000 de părți civile, persoane care dețin cupoane la Elcond.

În primăvara anului trecut, instanța a decis că cei trei nu mai pot fi trași la răspundere pe latură penală pentru că, de la deschiderea procesului în 2016 și până acum, a intervenit prescripția faptei penale de care oamenii de afaceri au fost acuzați. Însă, prescripția nu s-a aplicat și pe latură civilă, astfel încât Simu, Avasilichioaie și Ardelean au fost puși să plătească un prejudiciu de peste un milion de lei.

La jumătatea acestei luni, judecătorii Adina Lupea și Elena Botezan (fost procuror șef la DNA Cluj, n.red.) au dat o sentință prin care au desființat prevederile care stipulat că cei trei inculpați trebuie să plătească un prejudiciu de un milion lei.

”Admite apelurile declarate de către inculpaţii Simu Horea, AVASILICHIOAIEI GHEORGHE, ARDELEAN RADU, persoana vătămată A.A.A.S. şi partea civilă C.R.F. împotriva sentinţei penale nr. 46 din 5 martie 2020 pronunţată de Tribunalul Maramureş pe care o desfiinţează în parte, sub aspectul modului de soluţionare a laturii civile şi trimite, în aceste limite, cauza spre rejudecare instanţei competente, respectiv Judecătoriei Zalău. Menţine dispoziţiile din latura penală referitoare la încetarea procesului penal faţă de inculpaţii Simu Horea, AVASILICHIOAIEI GHEORGHE, ARDELEAN RADU”, arată o parte din soluția pe scurt a instanței.

Tunul de 24 de milioane de lei de la Zalău

Potrivit anchetatorilor inculpatul Avasilichioaei Ghiorghe, în calitate de director general al SC Elcond SA Zalău, calitate în care a administrat bunurile acestei societăţi, prin încheierea contractului de împrumut din data de 01.07.2004, care era un contract fictiv, urmat de încheierea convenţiilor de dare în plată cu inculpatul Ardelean Radu-Cristian, care deţinea la momentul respectiv funcţia de preşedinte AGA, calitate în care l-a împuternicit pe inculpatul Avasilichioaie Ghiorghe să încheie contracte cu SC Cuprom SA, la care preşedinte AGA era inculpatul Simu Horia, acesta din urmă deţinând şi funcţia de reprezentant legal al SC Nordexo Manufacturing SRL Bucureşti, administrator al SC Elcond SA, au transferat activele SC Elcond SA Zalău către SC Cuprom SA Bucureşti, valoarea acestora fiind de 24.230.432 lei la valoarea din anul 2004.

Totodată, prin acţiunile inculpaţilor Simu Horia, Avasilichioaei Ghiorghe şi Ardelean Radu-Cristian a fost vândut în anul 2004 activul aparţinând SC Elcond SA denumit “Locuinţă de serviciu” către SC Nordexo Manufacturing SRL, unde administrator unic era inculpatul Simu Horia.

Potrivit procurorilor, ”inculpatul Horia Simu a pus în aplicare un plan de transfer al patrimoniului S.C. ELCOND S.A. către S.C. CUPROM SA. întrucât suma de 6.500.000 dolari nu a fost investită și urma ca 30% din acțiunile cumpărate și gajate urmau să reintre în patrimoniul său.

La data de 27.10.2003 s-a numit în funcția de administrator SC NORDEXO MANUFACTURING. La data numirii SC NORDEXO MANUFACTURING ca administrator al S.C. ELCOND S.A., acționarul majoritar a fost Radu Ardelean care deținea 93,73% din acțiuni. Imediat, SC NORDEXO MANUFACTURING a și lansat în luna ianuarie 2004 o ofertă publică pentru preluarea a 9,69 % din acțiunile S.C. ELCOND S.A. Zalău în vederea delistării de la Bursa de Valori București.

Procentul de 9,69 % din acțiunile S.C. ELCOND S.A. Zalău în număr de 9.130.914 erau acțiuni deținute de acționarii minoritari persoane fizice, aflate în circulație la un preț de 1.994 lei ROL pentru fiecare dintre cele 9. 130.914 acțiuni. Intermediată de BCR SECURITIES, termenul de finalizare al ofertei a fost de 09.02.2004. Oferta a fost lansată în scopul transformării S.C. ELCOND S.A. ZALĂU în societate de tip închis și a retragerii acțiunilor de la tranzacționarea Bursei de Valori București”.

Industria neferoaselor pusă pe butuci

Cuprom Zalău are la bază structura fostei Companii de Cablu Electric Laminat, fondată în 1972 la Zalău, cu peste 3.000 de angajaţi la vremea respectivă. În 1990, ea a fost transformată în SC Elcond SA, o companie pe acţiuni. Cuprom Zalău a luat fiinţă în 2003, fiind rezultatul fuziunii dintre combinatul metalurgic Phoenix Baia Mare şi uzina Elcond Zalău, două dintre cele mai importante companii româneşti din industria neferoaselor. Ca urmare a unor investiţii importante, retehnologizare şi modernizare, Cuprom a devenit, înainte de 2008, cel mai mare producător de cupru din România şi unul dintre cei mai mari din Europa de Est.

Horia Simu implicat şi în dosarul Retrocedărilor frauduloase

Omul de afaceri Horia Simu este implicat, alături de Crinuţa Dumitrean, în Dosarul Retrocedărilor frauduloase. El este acuzat de spălare de bani pentru că de pe urma primirii unor proprietăţi din Constanţa, Simu şi-a cumpărat imobile în Franţa.

În scopul disimulării originii ilicite a sumelor de bani obţinute din săvârşirea complicităţii la infracţiunea de abuz în serviciu, precum şi în vederea ascunderii adevăratului beneficiar al acestora, inculpatul Simu Horia (…) a utilizat un cont deschis la banca (…) din Elveţia în care au fost încasaţi banii proveniţi din vânzarea acţiunilor de la Fondul Proprietatea. O parte din banii încasaţi de (…) supuşi procesului de spălare, au fost utilizaţi de inculpatul Simu Horia în interesul propriu, una din principalele achiziţii fiind un imobil, în valoare de aproximativ 3.500.000 euro, imobil care a fost ulterior ipotecat pentru obţinerea unui împrumut cu care a fost achiziţionat un alt imobil, tot în sudul Franţei”, se arată în rechizitoriu.

Din anchetă a reieşit că primul imobil a fost achiziţionat la 30 iunie 2011 cu suma de 3.559.000 de euro, iar al doilea imobil şi terenul aferent la data de 5 iunie 2014, cu suma de 3.200.000 de euro.

Răzvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here