Dosarul în care ministrul de Interne Lucian Bode a dat în judecată Universitatea Babeș Bolyai a ajuns la Curtea de Apel Cluj. În procesul deschis la Tribunalul Sălaj, ministrul  liberal, a pierdut la fond, instanța respingându-i cererea, iar acum dosarul se judecă în recurs. În paralel, el a cerut retragerea cărții bazate pe teza sa de doctorat, după constatarea plagiatului, așa cum ceruse Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai, iar editura a acceptat. Colegii lui de partid refuză să comenteze faptul că ministrul a plagiat în lucrarea de doctorat.

La mijlocul acestei luni, Tribunalului Sălaj a respins ca nefondată cererea lui Lucian Bode de suspendare a executării Hotărârii Comisiei de Etică a UBB, care a găsit vicii în lucrarea sa de doctorat, ca nefondată. Procesul a fost deschis pentru anularea primei decizii de plagiat, însă UBB a emis două decizii care fac referire la plagiatul lui Bode. Una spre finele anului trecut, iar alta la începutul acestui an. Bode a contestat în instanță doar prima decizie. Este vorba despre Hotărârea nr.10/2022 emisă de Comisia de etică din cadrul Universităţii Babeș – Bolyai din Cluj. Comisia s-a autosesizat în cazul tezei de doctorat „Securitatea energetică şi managementul resurselor la începutul secolului XXI. România în context european actual”, susţinută de Lucian Bode în anul 2018, la Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj-Napoca în urma dezvăluirilor făcute în presă de Emilia Șercan.

Potrivit motivării Tribunalului Sălaj, în vreme ce o persoană de drept privat necunoscută publicului poate pretinde o protecţie deosebită a dreptului său la viaţa privată, acest lucru nu este valabil în aceiaşi măsură şi pentru persoanele publice.

Instanţa mai arată faptul că Hotărârea nr.1/2023, fiind subsecventă emiterii Hotărârii nr.10/2022, şi nefiind formulată o cerere de modificare a cererii iniţiale cu care a fost învestită instanţa prin care să fie invocate motive distincte, în raport cu prevederile art.14 din Legea 554/2004, instanţa nu se va pronunţa, în mod expres asupra suspendării executării acestei hotărâri. Acesta reprezintă, în cadrul procesual stabilit de reclamant, astfel cum s-a arătat mai sus, doar un efect juridic al emiterii Hotărârii 10/2022 şi, prin urmare, a fost avută în vedere în ansamblul probatoriul administrat, cu ocazia analizei îndeplinirii condiţiilor legale pentru suspendarea efectelor Hotărârii nr.10/2022 emisă de Comisia de etică a Universităţii Babeș – Bolyai.

Pentru toate aceste argumente, în baza art.14 din Legea 554/2004, instanţa va respinge ca nefondată cererea de suspendare a executării Hotărârii nr.10/13.12.2022 a Comisiei de etică din cadrul Universităţii Babeș – Bolyai formulată de reclamantul , în contradictoriu cu pârâta Universitatea Babeș – Bolyai.

A cerut retragerea cărții publicate în baza lucrării de doctorat ca să ascundă verdictul de plagiat

În paralel, spre finele acestei săptămâni, Lucian Bode a cerut retragerea cărții bazate pe teza sa de doctorat, despre care Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai (UBB) a constat că include plagiat extins și e “profund viciată. Universitatea Babeș Bolyai a publicat un comunicat în care anunță că a fost anunțată de Lucian Bode că Editura „confirmat și acceptat solicitarea” acestuia de „a retragerea de la difuzare și/sau comercializare a oricăror exemplare, respectiv suspendarea oricăror demersuri de republicare”.

“Vă informăm că în urma analizei Comisiei de etică a UBB, teza de doctorat a domnului Lucian Bode “Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul secolului XXI. România în context european actual” a fost identificată cu abateri de la etica academică, fiind, în concluzia principală a Comisiei de etică din UBB, profund viciată prin segmente plagiate și citări incorecte GRAVE. În consecință, pentru a normaliza circuitul academic, vă rugăm să includeți această adresă, și cele două Hotărâri ale Comisiei de etică din UBB atașate, în teza de doctorat printată și înregistrată în biblioteca dvs sau la bibliotecile din subordine, precum și în cartea publicată pe baza acesteia, „Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul secolului XXI. România în context european actual”, ISBN 978‐606‐8330‐83‐9, publicată în anul 2021 la Editura CA Publishing, inclusiv prin mijloace electronice și în variantele electronice ale tezei/cărții. Acest lucru este semnalat și pe site-ul Institutului de Studii Doctorale din UBB.

În replică, Lucian Bode a informat UBB în data de 26.01.2023 ca “(…) până la lămurirea definitivă a acestor aspecte de către instanțele de judecată, am solicitat editurii CA Publishing, unic deținător al drepturilor editoriale asupra cărții, retragerea de la difuzare și/sau comercializare a oricăror exemplare, respectiv suspendarea oricăror demersuri de republicare. Editura a confirmat și acceptat această solicitare”, arată ministrul.

Scut politic în jurul plagiatului lui Bote

Trebuie remarcată și reacția colegilor de partid a lui Lucian Bote. Liberalii par să formeze un scut în jurul ministrului plagiator. Dacă nu s-ar comporta în acest fel, tot eșafodajul creat de PNL în guvern și instituțiile din țară ar cădea ca la domino. Practic, la pachet cu Bode, liberalii îl țin în brațe pe Primul Ministru Ionel Ciucă. Și el a fost acuzat de plagiat în lucrarea de doctorat pe care a susținut-o în 2003 la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP).

Însă, acuzațiile făcute împotriva lui Ciucă s-a rezolvat pe repede înainte. Judecătorul Marius Iosif de la Curtea de Apel București l-a spălat ca la Nufărul pe premierul țării. Ulterior, la fel de rapid el s-a pensionat.

Europarlamentarul clujean Rareș Bogdan a spus că nu îl interesează plagiatul lui Bode pentru că nu își vede capul de treabă în problema Schengen.

„Mă ocup strict de activitatea de europarlamentar și problematica Schengen. Refuz să comentez orice subiect de politică internă, de activitate guvernamentala și performanța a miniștrilor sau de funcționare a Coaliției cu PSD și UDMR”, a declarat Rareș Bogdan.

Dan Motreanu, unul dintre vicepreședinții PNL a replicat scurt: „Nu comentez acest subiect”, iar vicepreședintele PNL Alina Gorghiu a precizat că nu dorește să comenteze pentru că „ministrul de Interne a dat toate explicațiile pe care le-a considerat necesare”, arată ea potrivit hotnews.ro.

Robert Sighiartău a declarat că nu vrea să comenteze pentru că nu va putea să dea o declarație sinceră.

„Nu vreau să comentez pentru că nu o să vă spun ceea ce cred eu și ceea ce ar trebui spus doar în interiorul partidului. Întrebările astea ar trebui să le puneți președintelui partidului. Orice discuții legate de colegii noștri nu le pot spune public, ci trebuie discutate în Biroul Politic”.

Liberalii și plagiatul

Lucian Bode este al treilea ministru din actualul executiv acuzat de plagiat, după foștii săi colegi de la PNL Florin Roman și Sorin Cîmpeanu.

În decembrie 2021, Florin Roman a demisionat din funcția de ministru al Digitalizării, după ce ziarul Libertatea a scris că acesta şi-a plagiat disertaţia de master susţinută la Facultatea de Psihologie a Universităţii Titu Maiorescu, în 2012.

Mai mult, el a fost acuzat că și-a trecut în CV o licență la Universitatea Babes Bolyai, deși nu a urmat cursurile universității respective. Florin Roman și-a trecut în CV că este licențiat în Științe Economice la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, ale cărei cursuri a scris că le-a urmat între 19992-1996. Rectorul UBB, Daniel David, spunea că Roman nu a urmat cursurile acestei universități, ci pe cele ale unui colegiu din Alba Iulia, iar pentru că acesta nu era acreditat a dat examenul de absolvire la UBB.

Răzvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.