Ministerul Sănătății pune la dispoziție fondurile, iar laboratoarele care fac teste COVID se ocupă de achiziția kiturilor. Banii se dau în funcție de cât se testează. Astfel, repartizarea sumelor către DSP-uri, laboratoare și spitale se face în funcție de capacitatea de testare, coroborată cu istoricul de testare și cu capacitatea de personal, a declarat pentru G4Media.ro directorul DSP Alba, Alexandru Sinea. Pe scurt, județele care au testat mult primesc și în continuare cei mai mulți bani și, prin urmare, vor rămâne în topul testărilor și vor depista mai multe cazuri de infectări.

Județul Alba are în prezent 4 linii de testare funcționale. Trei la DSP și una la Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia. Numărul de teste zilnice în acest județ cu circa 380.000 de locuitori ajunge în total la 700-1000, în funcție de zi și, pentru că se testează relativ mult, au fost descoperite multe infectări, incidența este mare, iar județul are 5 orașe (printre care și reședința județului) și o comună în carantină.

În urmă cu o lună, G4Media.ro a explicat în exclusivitate cum influențează capacitatea de testare în ce scenariu intră fiecare județ.

Prima linie de testare din Alba a fost luată în custodie de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.

La început, angajații DSP au făcut teste încrucișate cu alte centre de testare din țară, în special cele din orașele mari, acolo unde exista o oarecare experiență, pentru a-și calibra munca. Județul Alba a fost al cincilea centru din țară care a început testarea PCR.

DSP a început testarea din bugetul propriu, însă treptat, lucrurile s-au reglat, spun reprezentanții instituției. În prezent, Ministerul Sănătății transmite la nivel local banii pentru testele realizate, prevăzuți în Programul Național de Testare (aproximativ 200 de lei pentru fiecare test, care acoperă prețul testelor și consumabilelor). Din acești bani, direcțiile de sănătate publică din țară cumpără alte teste, necesare pentru perioada următoare.

”Nu s-a pus problema să nu deconteze ministerul bani pentru testare. Ceea ce este de remarcat este faptul că nu s-a finanțat haotic. Banii sunt în concordanță cu capacitatea de testare, cu istoricul de testare și cu capacitatea de personal”, spune directorul DSP Alba, Alexandru Sinea.

Acest lucru înseamnă că un județ care testează mult, primește mai mulți bani. Spre exemplu, la DSP Alba există 3 linii de testare cu ajutorul cărora sunt realizate aproximativ 500-600 de teste zilnic (alte 300-400 de teste sunt realizate în laboratorul Spitalului Județean Alba).

Județele care nu au capacitate de testare, primesc mai puțini bani, pentru că oricum nu ar avea cum să îi folosească.

Există și situația în care un județ realizează teste pentru un alt județ. În aceste condiții, laboratorul din județul în care se face testul este cel care face și raportarea la minister, iar finanțarea se realizează direct către acesta, pentru a fi evitată o birocrație care ar presupune plimbarea fondurilor între DSP-uri.

Până acum, DSP Alba a primit aproximativ 10 milioane de lei, în trei tranșe. Ultima este legată de estimarea pentru următoarele luni, bazată pe istoricul de testare.

Instituția este cea care face achiziția testelor și a consumabilelor. Directorul Alexandru Sinea spune că nu așteaptă niciodată să rămână fără teste și pornește procedurile din timp. Ultima achiziție, în curs de atribuire, presupune cumpărarea a aproximativ 40.000 de teste, suficiente pentru următoarele 2 luni, poate chiar mai mult. Sinea spune că atunci când 70% dintre kituri sunt deja consumate, face o nouă solicitare.

Licitațiile de achiziție a testelor se derulează prin sistemul electronic de achiziții publice, ceea ce poate presupune foarte mult timp, în unele cazuri. Directorul DSP Alba spune că pe achizițiile derulate de instituție nu au existat contestații, ceea ce a permis realizarea procedurilor în termen de aproximativ o lună și jumătate.

Un ”noroc”, pentru că aceeași procedură poate dura mult mai mult și poate duce la blocaje în activitatea DSP-urilor și a spitalelor care fac testare, dacă apar contestații sau chiar procese legate de achiziție.

În cazul județului Alba, DSP a mai realizat din testarea la cerere aproximativ 1,5 milioane de lei, care sunt de asemenea folosiți pentru achiziția de noi kituri.

La Alba Iulia, costul unui test PCR este de 250 de lei, preț care include testul în sine și cheltuielile indirecte (DSP Alba nu are voie să realizeze profit din această activitate dar își poate plăti o parte din cheluielile indirecte).

”Pe lângă testarea bazată pe metodologia națională, noi am fost sprijiniți și de primării: Alba Iulia, Sebeș, Blaj, Cugir… De exemplu, Alba Iulia a cumpărate teste de 800-900.000 de lei pe care le-a oferit DSP. Am mai primit și multe donații private, tot așa: au achiziționat teste pe care ni le-au donat. Nu s-a întâmplat să rămânem fără teste”, spune Sinea. Astfel, instituția a putut continua activitatea de testare fără sincope.

România vrea să recupereze fondurile utilizate pentru testare

România va recupera, din fonduri europene, banii cheltuiți pentru decontarea testelor RT-PCR efectuate la nivel național. Anunțul vine chiar de la Ministerul Sănătății, care a depus spre finanțare 4 proiecte europene în cadrul apelului privind consolidarea capacităţii de gestionare a crizei sanitare COVID-19 lansat în luna mai 2020 de Ministerul Fondurilor Europene prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020.

Proiectele depuse de Ministerul Sănătății, atât retrospective, dar si care privesc cheltuieli viitoare, au ca obiectiv și cresterea numarului de teste RT-PCR efectuate.

Guvernul estimează ca finanțarea să fie aprobată în luna martie a anului viitor. Bugetele celor patru proiecte însumează aproximativ 949 milioane lei (aproximativ 200 milioane de euro).

Articol preluat integral de pe G4Media

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.