Intrată în colimatorul DNA de curând din cauza unor lucrări derulate în comune de pe Valea Bârgăului, compania deţinută de omul de afaceri Ioan Scurtu – SC Dimex 2000 Company SRL – a câştigat milioane de euro din banii publici, în ultimii patru ani, prin contracte atribuite în urma unor licitaţii ori prin atribuiri directe.

În 2014, Dimex 2000 Company SRL era pe locul al doilea în topul marilor câştigători de contracte pe bani publici atribuite de autorităţile locale din Bistriţa-Năsăud, cu aproape 3,5 milioane de euro. Anul următor a fost şi el extrem de prolific pentru firma lui Scurtu.

 

Dimex 2000 Company SRL, deţinută de afaceristul Ioan Scurtu, este una din companiile favorite la lucrările pe bani publici din Bistriţa-Năsăud de ani de zile. Din 2012 încoace, firma a prosperat pur şi simplu, conturile fiindu-i alimentate cu milioane bune de euro, bani proveniţi din lucrări atribuite de autorităţile locale bistriţene.

 

2012: Rebrişoara – 6,1 milioane lei

Comuna Rebrişoara a acordat, la finele anului 2012, un contract foarte bănos pentru firma Dimex 2000 Company. Contractul intitulat „Servicii de proiectare faza PT+DE+DAAA, servicii de asistenţa tehnică din partea proiectantului pe perioada derulării lucrărilor şi execuţie de lucrări pentru proiectul Reabilitare drumuri forestiere Rebra Axial şi Scăricele, reabilitare drum forestier” a fost câştigat de către firma lui Ioan Scurtu pentru 6,1 milioane de lei.

 

2013: Romuli – 15 milioane lei

Comuna Romuli a acordat societăţii Dimex 2000 Company SRL trei contracte în aceeaşi zi: 23 mai 2013. Firma a fost beneficiara unui noroc uluitor pentru că la două dintre proceduri a fost singura participantă, iar în cazul celui de-al treilea act au fost eliminate câte patru societăţi pentru ca să fie acelaşi câştigător. Acest caz de eliminare a competiţiei s-a petrecut la toate cele cinci loturi ale contractului intitulat „Proiect integrat: alimentare cu apa şi canalizare, modernizare-renovare cămin cultural, construire grădiniţă şi reabilitare drum în comuna Romuli, judeţul Bistriţa Năsăud”. Firma lui Scurtu şi-a adjudecat astfel toate loturile în valoare totală de 8,4 milioane de lei. Celelalte contracte sunt pentru “execuţie de lucrări suplimentare pentru proiectul: Proiect integrat: “Alimentare cu apa, Canalizare şi staţie de epurare, modernizare-renovare cămin cultural, construire grădiniţă şi reabilitare drum – Uliţa Poposala în comuna Romuli, judeţul Bistriţa Năsăud”, act evaluat la 427.609 lei. Societatea a avut singura ofertă depusă, respectiv cea câştigătoare. Un alt contract de achiziţie publică al cărui beneficiar a fost firma Dimex 2000 este cel intitulat ”execuţie de lucrări pentru proiectul: reabilitare drumuri forestiere în comuna Romuli.” Şi de această dată doar aceeaşi firmă “favorită” a participat la procedura de licitaţie, adjudecându-şi un fabulos contract de 5,9 milioane de lei.

 

Au curs banii şi de la primăria lui Romocea – peste 3,6 milioane lei

Tot în primăvara lui 2013, Dimex 2000 Company SRL a câştigat prin atribuire directă de la Primăria Năsăud un contract de circa 75.000 lei pentru reparaţii de drumuri pe raza oraşului.

De altfel, de la primăria năsăudeană firma lui Scurtu a câştigat bani frumoşi în ultimii 4 ani. Circa 600.000 lei i-au intrat în conturi lui Scurtu doar în urma unor contracte atribuite direct de primăria condusă de Mircea Romocea, numai din 2013 încoace.

Astfel, în noiembrie 2013, firma lui Scurtu primeşte un contract în valoare de 66.374 lei, pentru lucrări de reparare cu mixtură asfaltică la cald (plombare) a suprafeţei carosabile, mai pe scurt asfaltare, a străzilor Crişan, Lt. N. Prahase, V. Caselor, V. Naşcu, A. Mureşianu, Crinului, Găgi, T. Vladimirescu, Miron Cristea. Câteva luni mai târziu, mai precis în februarie, aceeaşi firmă deţinută de Scurtu mai primeşte un contract în valoare de aproape 117.000 lei pentru realizarea halei pentru produse lactate din incinta Pieţei Agro-Alimentare din oraşul năsăudean.

Un an mai târziu, în mai 2014, firmei lui Scurtu i se încredinţează o altă misiune, şi anume să realizeze parcarea de lângă stadionul oraşului şi a Palatului de Justiţie, parcare care a înlocuit locul de joacă pentru copiii năsăudeni. Pentru parcarea minune, Scurtu a primit fix 156.213 lei. De reţinut că lucrările nu au fost extrem de complexe, în schimbul sumei, firma fiind nevoită doar să niveleze puţin locul şi să îl asfalteze pur şi simplu.

La interval de două luni, mai precis în iulie acelaşi an 2014, conturile firmei lui Scurtu se mai umflă cu 248.873 lei pentru modernizarea străzii Emil Rebreanu din Năsăud pe o lungime de doar 200 m. Iniţial s-a discutat modernizarea unei porţiuni mult mai mari de pe această stradă însă cum valoarea estimată depăşea 100.000 euro, deci peste 430.000 lei, ar fi trebuit organizată licitaţie pentru atribuirea contractului. Deşi iniţial consilierii locali au aprobat SF-ul şi indicatorii tehnico-economici pentru întreaga lucrare, Mircea Romocea a decis că aceasta trebuie împărţită şi ulterior a supus spre aprobare doar jumătate din lucrare.

Recent, pe 25 aprilie 2016 mai precis, Dimex 2000 Company SRL a mai primit o lucrare prin atribuire directă de la Mircea Romocea, de aproape 100.000 de euro. Este vorba de consolidarea alunecărilor de teren produse în toamna anului trecut pe strada Bisericii din cartierul Liviu Rebreanu, contract în valoare de exact 419.628,57 lei, fără TVA (95.370 euro).

De la primăria năsăudeană, firma lui Scurtu a primit, în 2013, contractul pentru lucrările de reabilitare şi modernizare a Ambulatoriului de specialitate din Năsăud, în valoare de 899.902 lei, fără TVA, la care încă unul pentru lucrări suplimentare la acelaşi obiectiv, în valoare de 280.000 lei, fără TVA. De pe urma acestor lucrări, Dimex 2000 Company SRL a înhăţat peste un milion de lei, adică unde la 270.000 de euro.

În 2014, aceeaşi companie mai prinde un contract bănos de la administraţia condusă de Mircea Romocea. Este vorba de modernizarea a circa 1,7 km de străzi din cartierul Liviu Rebreanu, pentru care firma lui Scurtu a primit peste 1,6 milioane lei, fără TVA (aproximativ 370.000 de euro).

 

În 2014 a încasat peste 3,4 milioane EURO din 4 contracte publice

Firma lui Scurtu a fost în 2014 pe locul al doilea în topul întocmit de Gândul cu privire la câştigurile înregistrate de companiile câştigătoare de contracte pe bani publici din Bistriţa-Năsăud. În acel an, Dimex 2000 Company SRL a încasat de pe urma a doar 4 contracte 3.487.664 euro, din care aproape jumătate – peste 1,6 milioane euro – proveneau din contractul adjudecat de la Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud pentru modernizarea a circa doi kilometri de drum judeţean de pe DJ 172C Ilva Mică-Leşu, km 17+760 – 19+250.

 

Peste un milion de EURO şi în 2015

Anul 2015 aduce alte sume grase în conturile firmei lui Ioan Scurtu.

Astfel de la Primăria Lunca Ilvei primeşte în urma unei licitaţii un contract de aproape 2,6 milioane lei (circa 584.000 euro), fără TVA, pentru modernizarea unui drum comunal.

Un contract extrem de generos primeşte şi de la Consiliul Judeţean BN, în valoare de circa 2,5 milioane euro, fără TVA. Este vorba de întocmirea documentaţiei (PT+DDE+CS) şi execuţia de lucrări de modernizare a 10 km de drum judeţean de pe 173B, de la intersecţia DC32 până la Nimigea. Contractul a fost estimat la aproape 20 milioane lei (fără TVA) şi adjudecat de Dimex 2000 Company SRL cu aproape 11 milioane lei (fără TVA).

Tot de la CJ BN şi tot anul trecut, firma lui Scurtu a mai primit un contract de peste 2,34 milioane lei fără TVA (circa 530.000 euro) pentru modernizarea a doi kilometric de drum judeţean de pe DJ 154 D, între Albeşti şi Galaţii Bistriţei.

La finele anului trecut, firma lui Scurtu a fost „premiată” de CJ BN cu încă aproximativ 150.000 de euro pentru lucrările de deszăpezire a drumurilor judeţene (două loturi).

2 COMENTARII

  1. Va spun ceva: va legati de Romocea, va iesi sigur iarasi primar si va avea aceeasi colaboratori care vor fi zeciuiti, inca 4 ani de atribuiri dubioase, discutate pe la colturi, fara sa avem curajul sa spunem in fata ce ne doare si nici sa luam o decizie radicala sa schimbam ceva. Ma uit si la contracandidati trei la numar si nu stiu daca gasim pe cine sa alegem, adica, exclus Olteanu, ca-i un pericol mai mare decat Romocea si ne raman doua variante de care nu prea stim ce sa spunem, Vlasin PNL si Farcas UNPR, parca imi vine sa trag la sorti intre cei doi, poate ar face o echipa buna daca s-ar alia, dar nu cred ca au curajul asta, asa ca merita sa riscam 4 ani cu unul dintre ei, pana la urma omul sfinteste locul, deocamdata in Nasaud, locul a fost mai mult pangarit

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.