Roșiile se regăsesc constant pe lista de cumpărături a fiecăruia dintre noi și știm că suntem în permanență în căutarea acelui gust autentic. E greu să le evaluăm când nu le putem gusta înainte. Așa că ne ghidăm după formă și culoare. Care sunt cele mai bune? De la piață, de la producători locali, sau de la supermarket? Am aflat prin intermediul unui experiment că sunt multe mituri care nu au legătură cu realitatea. Ne-a ajutat Vasile Stoleru, profesor de legumicultură de la Universitatea de Științele Vieții din Iași.

Toți ne dorim să cumpărăm produse autohtone, produse din soiuri românești, dar cred că ceva sfaturi sunt binevenite oricând. Mă refer aici în primul rând la alege pe cât posibil tomate autohtone, unele care nu sunt uniforme, aceeași dimensiune… Asta înseamnă că sunt soiuri autohtone. De asemenea, trebuie să avem mare grijă atunci când le alegem, să evităm să consumăm fructe care sunt tratate cu stimulatori de creștere, pentru că sunt produse cancerigene. Aceste tomate, atunci când sunt secționate se poate vedea acea inimă a fructului.

Vasile Stoleru: Foarte mulți colegi, foarte mulți prieteni mă întreabă des care sunt cele mai bune tomate. E vorba de cele care sunt produse într-un sistem pe cât posibil ecologic, sustenabil, unde se folosesc cât mai puține elemente chimice de sinteză.

De exemplu, un fruct care este stimulat, este un fruct deformat, nu este uniform, are o zona pistilară alungită. Asta înseamnă că este un fruct care este tratat cu substanțe biostimulatoare. Dacă îl tăiem se poate observa că inima fructului este de culoare albicioasă, ceea ce înseamnă că a fost un fruct forțat, comparativ cu un fruct uniform, care să aibă aceeași culoare.

Mai multe, aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.