Viitorii astronauţi americani care urmează a păşi pe Lună în 2024 în cadrul misiunii Artemis vor purta ultimul model de costum spaţial proiectat de către inginerii de la NASA. Noile costume vor fi mult mai flexibile decât cele folosite în fostele misiuni lunare Apollo din perioada 1969-1972. Principala provocare tehnică o reprezintă instalaţia de răcire, compusă dintr-o serie de tuburi pline apă care va circul în jurul corpului astronautului, pentru reglarea temperaturii corpului şi eliminarea căldurii în exces, informează CNN.

Fiecare costum conţine propriul sistem de menţinere a vieţii, care include, printre altele, un rezervor cu apă pentru instalaţia de răcire şi un sistem de eliminare a dioxidului de carbon expirat de astronaut.

În plus, NASA va moderniza Sistemul Portabil de Susţinere a Vieţii – „rucsacul” pe care îl poartă astronauţii în spate.

NASA a început încă din 2020 să testeze aceste costume spaţiale pentru misiunea spaţială în care americanii intenţionează să pună prima femeie şi primul astronaut de culoare pe Lună.

Costumul, denumit Exploration Extravehicular Mobility Unit (xEMU) a fost deja testat pe fundul unui bazin special din cadrul Neutral Buoyancy Laboratory, de la Centrul Spaţial Johnson din Houston. NASA foloseşte acest laborator pentru a simula activităţile extravehiculare din spaţiu, deoarece aici inginerii săi pot reproduce diferite niveluri ale gravitaţiei sub apă, inclusiv cea de pe Lună.

Costumul xEMU reprezintă primul nou costum spaţial dezvoltat de NASA după mai bine de 40 de ani. Cinci modele vor fi construite în total. Primele două vor fi testate pe Pământ, al treilea va fi îmbrăcat şi testat la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale, iar ultimele două vor fi folosite pe Lună în cadrul misiunilor Artemis.

„În esenţă, acest costum este o navă spaţială de dimensiunile unui om, care permite astronautului să lucreze sau să opereze în spaţiu, în afara navetei ori a staţiei spaţiale”, a declarat pentru CNN Cathleen Lews, curator la International space programs & spacesuits în cadrul Muzeului naţional Smithsonian al Aviaţiei şi Spaţiului.

Acum, astronauţii, pe lângă faptul că beneficiază de o mobilitate mai mare, vor avea mănuşi speciale care sunt, în aceleaşi timp, şi cele mai dificil de realizat componente ale noului costum: ele sunt presurizate pentru a-i conferi protecţie astronautului, inclusiv împotriva radiaţilor, dar să-i permită în acelaşi timp acestuia să-şi mişte degetele în ele cât mai confortabil. Astfel, unul dintre exerciţiile pe care astronauţii le fac pe fundul bazinului din Centrul Spaţial din Houston este să se aplece şi să culeagă de jos o monedă.

Mai multe poze, aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.