Odată cu trecerea unor cote importante ale contribuțiilor de la angajator la angajat s-au creat situații aberante și imposibil de crezut, cum este cazul unui cadru didactic universitar din Cluj, care, în ianuarie, a aflat cu stupoare că are de plătit către stat mai mult decât a încasat în urma muncii depuse. Universitatea se vede în situația de a compensa minusurile create de noul Cod Fiscal.

Trecerea unei părți a contribuțiilor de la angajator la angajat, începând cu 1 ianuarie 2018, creează deja situații aberante. Este cazul unui cadru didactic asociat, aflat în concediu de creștere a copilului, dar care și predă seminarii la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) Cluj-Napoca, fiind plătită cu ora. Pentru munca prestată la UBB, în luna ianuarie a avut de încasat mai puțin de 200 lei, iar contribuțiile pe care trebuie să le plătească, potrivit noilor norme, sunt de 650 lei. În această situație, ca să respecte legea și să achite contribuțiile sociale care revin angajatului, cadrul didactic trebuie să plătească din propriul buzunar 500 lei. Cu alte cuvinte, pentru munca desfășurată trebuie să plătească ea bani în loc să fie plătită.

„Lucrez ca și cadru didactic asociat de cinci ani la Universitatea Babeș-Bolyai. Acum sunt în concediu de creștere a copilului, așa că am păstrat un singur seminar, care este în strânsă legătură cu o cercetare la care lucrez. Am doar câteva întâlniri pe luna cu studenții, ceea ce înseamnă că lunar primesc un salariu în jurul a 200 lei. Începând cu luna ianuarie, potrivit noului Cod Fiscal, pentru cei aproximativ 200 lei (în ianuarie mai puțini, deoarece a fost și vacanță, plus că începe sesiunea de examene), trebuie să plătesc contribuții în valoare de 650 lei. Practic pentru un venit de aproximativ 150 lei care mi se cuvine conform contractului, eu trebuie să mai duc de acasă 500 lei”, spune M.M., cadru didactic asociat la UBB Cluj-Napoca.

O lege care descurajează tinerii să se angajeze

 

După cum este de aşteptat, acesta nu este unicul caz din UBB. Potrivit angajaţilor Departamentului de Resurse Umane din cadrul universităţii, mai sunt şi alţi colaboratori în aceeaşi situaţie.

„Este o situaţie anormală. Nu pot să plătesc la stat banii pe care îi primesc tot de la stat pentru creşterea copilului, pentru simplul fapt că am predat un seminar. Cred că ceea ce se întâmplă acum în România este unic în lume. Am discutat la Biroul de Resurse Umane al UBB şi am înţeles că mai sunt şi alţi colaboratori în această situaţie şi că universitatea caută soluţii”, declară M.M.

Cadrul didactic aflat în această situaţie este de părere că legea este atât de aberantă încât tinerii vor prefera să nu mai lucreze la universitate tocmai pentru a evita să plătească şi ei din propriul buzunar.

„Probabil că săptămâna viitoare îmi voi înainta demisia, pentru a evita să duc bani de acasă. Este absolut aberant. Aşa, tinerii nu vor mai vrea să predea la universitate şi atunci toate seminariile vor fi susţinute tot de profesorii care vor rămâne pe funcţii pe viaţă. De ce să vrei să predai nişte seminarii când ştii că vei ajunge să aduci bani de acasă?”, se întreabă M.M.

 

Cum vrea UBB să îşi apere angajaţii de legea aberantă

 

Conducerea UBB Cluj-Napoca precizează că toţi angajaţii vor resimţi efectele Codului Fiscal, intrat în vigoare din 1 ianuarie 2018. UBB va compensa din venituri proprii minusul creat de noua lege astfel încât angajaţii să nu aibă de suferit din punct de vedere financiar.

„Universitatea Babeş-Bolyai este întemeiată pe principii solide de excelenţă academică şi tradiţie a comunităţii, iar conducerea instituţiei noastre este conştientă de importanţa specială a fiecărui membru al acestei comunităţi. Acesta este şi motivul pentru care actuală echipă de management a Universităţii noastre a făcut toate eforturile pentru a asigura membrilor UBB condiţiile necesare desfăşurării unei activităţi performante, care să se poată ridica la nivelul celor mai înalte standarde internaţionale. După cum bine ştim cu toţii, UBB a compensat, din venituri proprii, o serie de măsuri financiare dezavantajoase adoptate la nivel guvernamental, astfel încât cu toţii să ne putem continuă activitatea fără a simţi povara acestor măsuri. Ultimele decizii adoptate de Guvernul României însă, vor fi resimţite de fiecare dintre noi, fiind aplicate începând cu prima zi a anului 2018. Acestea vizează atât acordarea tichetelor de masă (care a fost sistată începând cu data de 1 ianuarie 2018, având drept consecinţă directă diminuarea veniturilor nete ale tuturor salariaţilor în perioada ianuarie – decembrie 2018. UBB va încerca remedierea acestei situaţii imediat ce legea o va permite), cât şi trecerea unor contribuţii sociale obligatorii din sarcina angajatorului în cea a angajatului (fapt care ar putea determina, în unele cazuri, diminuarea veniturilor nete)”, declară Ioan Aurel Pop, rectorul UBB Cluj-Napoca.

 

Se suspendă şi concursurile pentru posturile vacante

 

O altă aberaţie a noii legi este suspendarea concursurilor pentru posturile vacante sau temporar vacante.

„Aceleaşi măsuri prevăd şi suspendarea ocupării prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante, organizarea concursurilor urmând să reprezinte o excepţie.

În aceste condiţii, Universitatea Babeş-Bolyai încearcă în continuare să menţină un cadru decent necesar desfăşurării unei activităţi de performanţă şi a reuşit să plătească integral despăgubirile judecătoreşti şi nejudecătoreşti datorate angajaţilor cf. Legii 85/2016, precum şi să majoreze indemnizaţia pentru titlul ştiinţific de doctor şi va majora salariile de bază, sporurile, indemnizaţiile şi celelalte elemente salariale conform Legii 153/2017”, conchide rectorul UBB Cluj-Napoca.

 

Sinteza modificărilor legislative valabile din 1 ianuarie 2018:

-pentru menţinerea salariului net la valoarea din luna decembrie 2017, salariul brut ar trebui majorat cu cel puţin 20%;

-se sistează acordarea tichetelor de masă, deci veniturile nete ale tuturor angajaţilor vor scădea în perioada ianuarie-decembrie 2018;

-anul acesta, munca suplimentară se va compensa numai cu timp liber corespunzător;

-nu se acordă personalului tichete cadou, premii, indemnizaţii la ieşirea la pensie;

-începând cu drepturile salariale aferente lunii ianuarie 2018, contribuţiile sociale datorate de angajator se diminuează de la 22,53% la 2,25%, iar contribuţiile sociale datorate de angajat cresc de la 16,5% la 35%;

-impozitul pe venituri din salarii se diminuează de la 16% la 10%;

-contribuţiile sociale datorate de angajaţi, indiferent că este vorba despre contracte de muncă cu normă întreagă sau contracte de muncă cu timp parţial, nu pot fi mai mici decât cele calculate la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată (665 lei);

-în anul 2018 se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.