Deși Primăria Bistrița a găsit o firmă care să gestioneze iluminatul public în următorii 4 ani și nu pe bani puțini, municipalitatea dă alți bani acum pentru reparatul becurilor din oraș.

Primăria Bistrița a organizat o licitație publică pentru a găsi o firmă care să se ocupe de întreținerea și reparațiile sistemului de iluminat public din Bistrița și localitățile componente: Unirea, Slătinița, Ghinda, Viișoara, Sigmir și Sărata. 611.000 de lei din fonduri locale vor merge pentru acest serviciu.

Potrivit caietului de sarcini, firma care va câștiga licitația trebuie să repare și să întrețină atât sistemul de iluminat în sine, cât și stâlpii pe care sunt amplasate becurile. Același document spune că sunt probleme serioase la stâlpii din lemn. Astfel, peste 400 sunt în stare medie de degradare, iar 80 în stare avansată.

„În municipiul Bistrița există în prezent 6.559 de aparate de iluminat stradale și ornamentale. În marea majoritate aparatele sunt în stare bună de funcționare însă, cu trecerea timpului dispersoarele încep să fie acoperite cu agenți poluanți, sau pline de apă, fapt care afectează performanțele luminotehnice și rezultă implicit un raport de consum energetic neconform datorită faptului că energia consumată nu se regăsește în parametrii luminotehnici obținuți. Stâlpii din lemn sunt stâlpi impregnați pentru rezistență la umiditate. Sunt stâlpi pentru care se recomandă să fie înlocuiți în totalitate deoarece o parte dintre ei prezintă un grad de uzură destul de avansat și în plus în majoritate nu respectă regimul de înălțime al celor din beton. Din analiza stâlpilor rezultă că o mare parte a stâlpilor se prezintă la un bun nivel tehnic și estetic, dar sunt și cazuri în care ei și-au depășit durata de viață normală și necesită înlocuirea lor”.

Firma  – „112” pe iluminat public

SRL-ul care va pune mâna pe contract va fi responsabil de iluminatul stradal rutier, iluminatul stradal pietonal, iluminatul arhitectural, iluminatul ornamental, precum și cel festiv.

„Obiectivul contractului este repararea și întreținerea unui sistem de iluminat unitar și eficient, care să corespundă cerințelor de trafic, parametrilor de funcționare și siguranță, punerea în valoare din punct de vedere architectural sau peisagistic a clădirilor monumente istorice, lăcașurilor de cult, a statuilor, parcurilor, etc și a iluminatului ornamental festiv. Prin acest demers, entitatea contractantă urmărește:  întreținerea și exploatarea rețelelor electrice de iluminat public existente în municipiul Bistrița și garantarea performanței în funcționare a iluminatului public; reducerea cheltuielilor de întreținere și exploatare, a costurilor aferente sistemului de iluminat public; optimizarea consumului de energie electrică a iluminatului public”, se mai arată în caietul de sarcini.

Firma respective va trebui să intervină în sistem de urgență la toate defecțiunile raportare pe raza municipiului și a cartierelor aparținătoare. Va trebui să asigure echipe de intervenție și în weekenduri, în zilele libere și de sărbătorile legale.

Elba Com a pus mâna pe gestiunea iluminatului public

Licitația organizată de Primăria Bistrița este cu atât mai ciudată, cu cât Elba Com a pus mâna în 2021 pe gestiunea iluminatului public.

Contractul vizează gestiunea serviciului de iluminat public în Bistrița și în localitățile componente, pentru 5 ani. Serviciul de iluminat public cuprinde: iluminatul stradal rutier, iluminatul stradal-pietonal, iluminatul arhitectural, iluminatul ornamental și iluminatul ornamental-festiv.

Primăria Bistrița a estimat valoarea acestui contract generos bazându-se pe cheltuielile aduse de acest serviciu în perioada 2016-2018. Problema este că Primăria Bistrița a adunat la aceste cheltuieli inclusiv beculețele folosite de sărbători, la iluminatul festiv, intervențiile făcute la rețele și extinderea acestora.

Practic, gestiunea serviciului de iluminat public în Municipiul Bistrița, în această formulă de concesionare costă 2,8 milioane de lei cu tot cu TVA pe an. Redevența încasată de Primăria Bistrița este o bătaie de joc: 5%. La un calcul simplu constatăm că firma  câștigătoare încasează lunar 50.000 de euro și dă înapoi doar 3.000 de euro….

Mai mult, firma nu va fi obligată să facă nicio extindere de rețea pe banii ei, doar la solicitarea municipalității și din cheltuiala bugetului local. La vremea respectivă, primarul Ovidiu Crețu a precizat că municipalitatea vrea să acceseze bani europeni prin Programul Operațional Regional (POR) ca să extindă rețelele. Ghidul solicitantului ar fi obligat la existența unui astfel de contract.

Ironia sorții este faptul că acest contract  de concesiune a fost aspru criticat chiar de către Ioan Turc, care acum conduce primăria. Printre contestatari s-a numărat și actualul viceprimar  Sorin Hangan, care spunea în 2019, înainte de trecerea prin CL a contractului:

„Pentru că noi suntem darnici, vom da din buzunarul nostru, al comunității peste 600.000 de euro anual, iar municipalitatea va încasa o redevență de 20.000 de euro. În contextul dărniciei care ne caracterizează, ca administrație locală, nu obligăm firma concesională să modernizeze sau să extindă rețeaua de iluminat public. Dacă vom avea astfel de idei, noi, bistrițenii vom scoate alți bani din buzunar. (…) Aprobarea acestui contract pe repede înainte naște foarte multe întrebări vizavi de onestitatea părților contractante. Să dai bani mulți pentru un serviciu care nu va aduce nicio îmbunătățire ține de nepăsarea cheltuirii banului public”.

Bătaie mare pe gestionarea iluminatului public

Epopeea acestui contract pe bani mulți a început în 2019, cu o licitație publică. La aceasta au participat firmele Elba-Com, Euro Audit Service și Electro-Ursa Servcom. Oferta prezentată de cei de la Elba-Com a fost declarată câștigătoare la final de 2019, însă au urmat o serie de contestații.

Firmele concurente au contestat atât la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, cât și în instanță. Cei mai vehemenți au fost cei de la Euro Audit Service, care au insistat chiar și după reevaluarea ofertelor.

Totul a început anul trecut, când Euro Audit Service, un SRL din Arad, a contestat licitația organizată de Primăria Bistrița. Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a decis  în vara anului trecut ca autoritatea contractantă, în speță Primăria Bistrița să reevalueze oferta contestatoarei și anume a firmei Euro Audit Service.

Contestația ajunge inclusiv la Curtea de Apel Cluj, care respinge plângerile formulate împotriva acesteia și menține decizia Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor. Se întâmpla în 2020.

Andreea Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.