Supercom, firma care a câștigat licitația pentru gestionarea deșeurilor din județ a avut două termene până la care trebuia să încurajeze și să ajute populația să colecteze selectiv gunoaiele, dar și să găsească metode să taxeze cetățenii în funcție de câte deșeuri produc. Cele două termene au trecut, iar Supercom pare să trateze gunoaiele fix la fel…

La finalul anului trecut, Supercom a pus oficial mâna pe contractul pentru colectarea deșeurilor menajere, după ce din 2016 asigura acest serviciu ca o „favoare” pe bani mulți făcută autorităților locale și județene.

La licitație, firma din București a promis tarife la jumătate, pentru a se asigura că pune mâna pe contract. Situația s-a schimbat, însă, în doar câteva luni. Astfel, pe 31 ianuarie, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a aprobat majorarea tarifelor pentru colectarea deșeurilor menajere, deși Supercom își intra oficial în pâine potrivit noului contract abia începând cu data de 4 martie.

Era vorba ca tarifele majorate să fie valabile pentru lunile ianuarie și februarie, însă bistrițenii nu au șanse să plătească mai puțin pentru aceste servicii. La licitație, firma bucureșteană promitea tarife mult sub cele deja practicate de SRL în județ. 

În situație de urgență, Supercom a câștigat contractul pe durată determinată pentru serviciul de salubrizare din județ în septembrie 2016, prin negociere directă, după ce Vitalia a denunțat unilateral contractul, pierzându-și licența de la ANRSC. Au urmat nu mai puțin de 9 prelungiri ale contractului, cu câte 9 luni, până când Supercom a câștigat oficial licitația.

Tarifele au crescut ca Făt Frumos în doar câteva luni…

Potrivit documentelor, bistrițenii din mediul urban urmau să plătească 70,64 de lei/persoană/an, adică în jur de 5,8 lei lunar. Cei din mediul rural urmau să plătească 22,45 de lei pe an, adică mai puțin de doi lei pe lună. Agenții economici și instituțiile publice aveau, de asemenea, un tarif mai mic, de doar 216 lei pe tonă.

În urma majorării aprobate încă dinainte să înceapă efectiv contractul, orășenii au ajuns să plătească 9,3 de lei lunar, iar cei din mediul rural 3,3 lei lunar Agenții economici și instituțiile plătesc 331 de lei per tonă. Culmea, aceste tarife sunt mai mari decât cele practicate în perioada de prelungiri a contractului.

Cum justifică această cerere a majorării tarifelor? Ei bine, Supercom miza pe faptul că numărul utilizatorilor casnici din mediul urban și rural au scăzut semnificativ, în timp ce cantitățile de deșeuri colectate ar fi crescut. Acest fapt ar fi dus la scăderea considerabilă a veniturilor estimate din ofertă și contract.

De asemenea, Supercom a adus în discuție și creșterea salariului minim, care ar fi crescut semnificativ costurile luate în calcul de societatea comercială atunci când a participat la licitație.

Colectăm selectiv, doar declarativ

De la semnarea contractului au apărut mai multe termene limită pentru ca Supercom să facă lucrurile ca la carte. Primul dead-line vehiculat a fost tocmai începutul lunii martie, când debuta și contractul semnat de Supercom cu ADI Deșeuri.

Vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Ioan Țintean, vorbea despre campanii de informare și despre reluarea colectării selective din pubelele semi-îngropate. În cele din urmă, Supercom a reușit să se doteze și să-și achiziționeze autospecială cu macara cu care să poată să scoată sacii din semi-îngropate și să îi golească.

Compania bucureșteană a reetichetat și pubelele, astfel că acum locuitorii orașului știu din nou ce și unde să arunce. Cu toate acestea, gunoiul se aruncă tot haotic. Pe lângă pubelele semi-îngropate au fost păstrate containerele de care ar fi trebuit să scăpăm odată cu proiectul pe fonduri europene menit să ne ajută să colectăm deșeurile inteligent.

Containerele respective sunt răscolite zilnic de persoane fără adăpost, care caută materiale reciclabile. Cetățenii aruncă acolo bucăți de mobilier și alte tipuri de deșeuri ce nu au ce căuta în containerele dintre blocuri. În primele trei luni de la debutul contractului, Supercom trebuia inclusiv să înlocuiască pubelele semi-îngropate care au fost deteriorate. Nici acest lucru nu s-a întâmplat.

Prea puțini sunt cei care folosesc pubelele semi-îngropate și reciclează deșeurile. Asta pentru că sancțiunile sunt inexistente, iar campaniile de informare nu au fost nici ele făcute, cum trebuia. În luna decembrie a anului trecut, Supercom se lăuda că va băga 270.000 de lei în campanii de informare. Unde au dispărut acești bani sau dacă au existat, nimeni nu știe.

Acestea sunt doar o parte din îndatoririle promise de Supercom, potrivit vicepreședintelui de Consiliu Județean Bistrița-Năsăud, Ioan Țintean, unul dintre cei care negociază și păstrează legătura atât cu Supercom, cât și cu Vitalia, compania care a rămas să gestioneze groapa de gunoi de la Tărpiu.

„Nu voi accepta nici semi-îngropate defecte, cu capace rupte și saci sparți. Și o să vedeți că vom avea platforme care vor funcționa normal și suficiente mașini cu braț din partea operatorului care atunci spunea că nu știe pe ce să investească pentru că e interimar. Acum s-au angajat prin ofertă că vor înlocui toți sacii, că vom avea pubele, containere semi-îngropate și suficiente mașini ca să ridicăm la timpul potrivit sacii care sunt plini. De la data semnării contractului, din 8 decembrie 2018, Supercom trebuie să ne facă dovada că au acest parc. În 8 martie 2019, trebuie să fie platformele ca noi, sacii noi, containere suficiente și pubele ajutătoare suficiente”, declara Ioan Țintean prin luna decembrie a anului trecut.

Acesta a fost categoric și s-a hazardat să afirme faptul că dacă cei de la Supercom nu își îndeplinesc îndatoririle se va rezilia contractul.

Tot Ioan Țintean visa ca din vara acestui an deșeurile să fie cântărite, în special în zona de case și zonele rurale. Acest lucru urma să se întâmple cu ajutorul unor pubele cu cip. Cipul respectiv urma să vadă dacă cetățenii colectează corect gunoaiele și să le cântărească. Nu mai puțin de 74.000 de pubele cipate urmau să fie achiziționate de ADI Deșeuri. Bineînțeles nici acest lucru nu s-a întâmplat, cum nici populația nu a fost amendată pentru că nu reciclează.

Ulterior, Ioan Țintean a declarat că speră ca până la final de an să fie implementată și această idee…

1 COMENTARIU

  1. In localitatea noastra, firma de salubrizare a gasit solutia dupa indelungi discutii si probleme aparute la modul de in care este ridicat gunoiul. Cea mai buna varianta este amplasarea unor tomberoane foarte mari de acest fel: https://www.cosuri-pubele.ro/containere-deseuri-selective-1100l.html, in mai multe culori si etichetate pentru deseurilor care trebuie depozitate. Asociatiile de proprietari care colecteaza selectiv resturile primesc reduceri consistente la factura.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.