Cabinetul parlamentar al deputatului liberal Ioan Ţintean, ales în 2008 în Colegiul uninominal 4, figurează pe adresa sa de domiciliu. Cu toate acestea parlamentarul liberal a încasat şi chiria aferentă, deşi cel puţin la aceste capitol, la bugetul Parlamentului s-ar fi putut face o economie.
Deşi adresa cabinetului parlamentar este aceeaşi cu cea de domiciliu, plăcuţa de identificare a acestui loc o găsim, culmea, pe sediul PNL din strada Titulescu din municipiul Bistriţa.

Aflat la primul mandat de parlamentar, Ioan Ţintean, ca orice deputat care se respectă, are şi un cabinet parlamentar. Dacă toţi ceilalţi deputaţi bistriţeni au sediile cabinetelor în colegiile în care au fost aleşi, Ţintean face excepţie. El are adresa identică cu cea a domiciliului său – cartierul Unirea, nr. 396. Dar nu asta este problema cea mai mare, ci faptul că toate cheltuielile aferente cabinetului său de deputat le face pe adresa sa de domiciliu, unde are şi cabinetul. Dacă salariile personalului nu intră în discuţie, în ceea ce priveşte chiria şi materialele de întreţinere acestea sunt discutabile.

S-a făcut că nu pricepe

Dacă este să facem un calcul Ioan Ţintean a decontat lunar în medie, aproximativ 4.800 de lei pentru materiale de întreţinere (telefon fax, consumabile, detergenţi, etc.) Înmulţind cu 12 luni, rezultă în medie 57.600 lei încasaţi la această secţiune în 2009. Cât priveşte suma decontată pentru chirie, aceasta ajunge la peste 6.000 de lei în 2009, iar pentru salariile personalului se mai adaugă 48.000 de lei. Trăgând linie, totalul ajunge la circa 112.000 de lei.
Întrebat de toate aceste aspecte, deputatul s-a făcut că nu înţelege, sau chiar nu a înţeles despre ce este vorba, el încurcând de-a dreptul iţele. Cheltuielile pentru cabinetul său parlamentar sunt, în opinia sa, unul şi acelaşi lucru pentru cele aferente diurnei pentru deplasarea în teritoriu.
„Eu nu primesc banii în mână, ci mi se decontează doar diurnele care se dau la toată lumea. Deci asta e tot”, a spus Ioan Ţintean.
Insistând pe teme adresei cabinetului, şi încercând totodată să îl facem să înţeleagă că decontează o chirie pentru propriul cabinet, care vezi doamne este în propria casă, Ţintean continuă în aceeaşi manieră. „Unii cred că dacă am cabinetul aici în Bistriţa, am şi colegiul aici. Nu asta este problema, ci deplasarea. Nu se dau bani pentru şederea la birou. Se dau bani pentru deplasarea în colegiu”, a afirmat Ţintean.
În această situaţie, dacă tot se dau bani pentru ca un deputat să facă picior frumos prin colegiul în care a fost ales, în acest caz Colegiul 4, şi în care nu are cabinet parlamentar, oare de ce mai are nevoie să deconteze cheltuieli pe care nu le face? Doar fiindcă se mai poate muşca o niţică din banul public al ţării?
Din păcate, legea nu stipulează expres unde anume trebuie un deputat să îşi înfiinţeze cabinetul său parlamentar şi în consecinţă se poate jongla cu legalitatea.
„Aia nu se stipulează niciunde în lege, că unde ai cabinet. Orice parlamentar are dreptul la un cabinet. Deci nu se stipulează că se dau bani dacă ai cabinet unu sau zece şi unde trebuie să fie”, a declarat Ioan Ţintean.
Şi pentru că tot îi place să facă deplasări, unde nu se ştie, devreme ce la o adică alegătorii săi din Colegiul 4 în care a fost ales ar trebui să vină tot în Bistriţa, Ţintean a continuat: „Se dau doar bani pentru deplasare, atât. Cheltuielile care sunt cu faxul, cu telefonul, sunt îndreptăţit la ele indiferent unde este cabinetul. Deci nu spune că nu ai dreptul la fax, telefon dacă ai cabinetul aici sau în altă parte. Dacă aş avea trei cabinete, aş avea cheltuieli mai mari, dar le-am restrâns, pentru că sunt şi preşedinte momentan (n.r. – al PNL BN), să cheltuiesc mai puţin”.
Cu excepţia lui Ţintean, niciunul din ceilalţi deputaţi nu are cabinet altundeva decât în colegiul în care au fost aleşi. Astfel, Ioan Oltean (Colegiul 3) are deschis un cabinet parlamentar la Năsăud, pe care îl frecventează săptămânal, Ioan Botiş (Colegiul 1) – în Bistriţa, iar Radu Moldovan (Colegiul 2) are cabinetul în oraşul Beclean.

Feronerie pe lângă cabinet

Pe lângă activitatea parlamentară, Ioan Ţintean are şi o firmă, Meridian SRL, administrată de soţia sa, Raveca. Societatea se ocupă cu vânzarea de feronerie printr-un magazin situat exact la aceeaşi adresă unde are şi domiciliul şi cabinetul, Unirea 396, în Bistriţa, dar şi unul în municipiu, taman lângă Sala Polivalentă, pentru care Ţintean a făcut numeroase demersuri acum câţiva ani pentru a se extinde puţin pe domeniul public.
Toate acestea dovedesc că Ţintean ştie cum să mânuiască banul public, în propriul beneficiu, că doar nu degeaba a fost până nu demult şef la Direcţia de Finanţe a judeţului.

Liana Mureşan

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.