Efectele crizei financiare mondiale se resimt în continuare în România. Problemele nu au fost înca depasite. Dimpotriva. Cea mai importanta banca clujeana, Banca Transilvania,  a avut de suferit de pe urma crizei de pe piata financiara.

Criza financiara în care se afla sistemul financiar mondial a afectat serios si bancile românesti. Majoritatea dintre acestea, considerate pâna nu demult sigure si profitabile par a se confrunta cu probleme serioase mai ales în ceea ce priveste cotatiile de la Bursa. Din pacate vestile de peste Ocean nu sunt deloc optimiste: “Ce a fost mai rau din criza financiara globala nu a trecut înca, iar o banca americana va cadea în urmatoarele câteva luni, a declarat fostul economist sef al Fondului Monetar International Kenneth Rogoff, citat de Reuters. "SUA nu a scapat. Consider ca criza financiara se afla înca la jumatatea drumului. As putea chiar afirma ca ce este mai rau urmeaza sa vina", a declarat Roggof în cadrul unei conferinte financiare. "Nu vom vedea doar banci de talie medie în faliment în urmatoarele luni, vom vedea chiar si una mare, una din bancile mari de investitii sau una din bancile mari".

România se confrunta deja cu probleme serioase din cauza tendintei de scadere a valorii actiunilor companiilor la Bursa. Si în ultimele zile ale saptamânii trecute majoritatea actiunilor s-au depreciate simtitor la BVB, desi dupa scaderile accentuate din ultimele doua sedinte societatile de investitii financiare au încercat o noua revenire, fara prea mare succes, însa. În sectorul bancar Banca Comerciala Carpatica a încercat sa se redreseze, dar dupa primele tranzactii pretul actiunilor a început sa scada. Tot sub nivelul de referinta au încheiat ultimele sesiuni de tranzactionare si BRD si Banca Transilvania.

Banca Transilvania-victima colaterala

Banca Transilvania este, potrivit datelor oficiale,  una dintre cele mai importante institutii financiar – bancare din România, aflata în top 5 si una dintre cele mai atractive companii listate la Bursa de Valori Bucuresti, cu o cota de piata de aproximativ 5,5.

Societatea de brokeraj KTD aprecia în luna iulie activitatea BT la bursa ca fiind una extreme de promitatoare. Potrivit aceleiati surse “o statistica facuta pe perioada 1 ianuarie – 1 iulie arata ca TLV, pachetul BT tranzactionat la bursa, s-a situat pe pozitia a treia în topul lichiditatii bursiere, cu un rulaj total de 440.063.216 lei. Valoarea medie zilnica a tranzactiilor pentru acesta a fost în aceasta perioada de 3.607.075 lei adica circa 1 milion de euro. La momentul actual capitalizarea bursiera a Bancii Transilvania este de 2.230.346.812 lei adica circa 614,4 milioane de euro ceea ce reprezinta aproximativ 2,1% din capitalizarea totala a Bursei de Valori Bucuresti”. Chiar daca ponderea sa în capitalizarea totala a pietei nu este ridicata totusi trebuie avut în vedere ca spre deosebire de toate celelalte companii mari, ca de exemplu Banca Româna de Dezvoltare, în cazul Bancii Transivania “free-floatul (adica procentul din capitalul social disponibil efectiv pentru tranzactionare în piata, deci care nu este blocat în portofoliile unor investitori semnificativi – cu peste 10% din totalul capitalului social) este aproape de 80%”, conform afirmatiilor societatii de brokeraj.

În ciuda aprecierilor pozitive si a traiectoriei ascendente pe care se afla banca clujeana în ultimii ani, nici actiunile sale nu au fost ferite de pesimismul investitorilor generat de crizele externe si de tendinta negativa a pietelor internationale. Judecând în preturi ajustate (pentru ca TLV a traversat o majorare de capital social atât cu actiuni gratuite cât si cu numerar prin care numarul de actiuni a crescut cu 73%) se poate observa ca titlurile Bancii Transilvania se tranzactionau în iulie 2007 la nivelul de 0,565 lei pe actiune de la care a scazut vertiginos pâna la un minim de 0,365 lei pe actiune consemnat chiar pe 1 iulie 2008 adica la aproape 12 luni fata de momentul maximului amintit.

În prezent, Banca Transilvania are o capitalizare de circa 900 de milioane de euro, fata de un nivel de 1,7 mld. euro în urma cu un an. Datorita semnalelor alarmiste de pe piata externa si a reconfigurarii sistemului bancar autohton la începutul lunii viitoate a fost anuntata adunarea actionarilor cu scopul de a gasi solutii pentru problemele aparute. Conducerea bancii va decide în Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) din septembrie daca se va majora valoarea nominala a actiunii de zece ori,  de la 0,1 lei la 1 leu si daca va începe o operatiune de stabilizare a cotatiei prin cumpararea a circa 530 de milioane de actiuni.

Majorarea de zece ori a valorii nominale este o raritate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), de obicei fiind efectuata splitarea actiunii pentru a mari numarul de titluri tranzactionabile. Banca Transilvania însa, prezenta la BVB din 1997, a realizat multe majorari de capital social de-a lungul timpului. Reducerea acestuia, de la peste zece miliarde de actiuni la aproximativ un miliard, va usura considerabil managementul portofoliilor investitorilor. Ambele propuneri sunt considerate ca fiind extreme de curajoase. Rascumpararea de actiuni, de fapt, este considerata ca fiind o masura disperata adoptata si de o alta companie de proportii cu interese în Cluj, Impact &Developer si care, în viitor se spera ca va conferi bancii o influenta si mai mare pe piata si la bursa.

Tudor Asavoaie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.