Cristina Iurișniți: Violența domestică, statistici îngrijorătoare! Să schimbăm comportamente și atitudini

62

La inițiativa Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi din Camera Deputaţilor, marți, pe 27 noiembrie 2018 a avut loc, la Parlament, Masa rotundă cu tema „Violență domestică vs. Egalitate de șanse pentru femei și bărbați. Aplicarea legislației – bune practici și provocări„. Deputatul USR de Bistrița-Năsăud, Cristina Iurișniți, spune că „în România, violenţa domestică şi violenţa împotriva femeilor încă mai ating cote alarmante”. Un  studiu arată că, doar 2% din plângerile depuse ajung în instanță, în timp ce 75% dintre cazuri nu sunt raportate, iar  la fiecare 5 zile în România o femeie este ucisă de actualul sau fostul partener.

Deputatul Cristina Iurișniți anunță că începând de duminică, 25 noiembrie, când s-a sărbătorit  a început Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor, și până pe data de 10 decembrie, odată cu Ziua Internaţională a Drepturilor Omului, este derulată o campanie îndreptată împotriva violenţei asupra femeilor, desfăşurată la nivel mondial. Totodată, deputatul bistrițean arartă că, în România, femeile se tem să lupte pentru drepturile lor, iar violența împotriva acestora atinge cote  alarmante.

În România, violenţa domestică şi violenţa împotriva femeilor încă mai ating cote alarmante. Trăim încă într-o ţară în care femeile se tem să lupte pentru drepturile lor,multe dintre ele considerând ceva normal să suporte un comportament abuziv chiar din partea partenerilor de viaţă. 
Institutul Francez din Cluj-Napoca cu sprijinul TV5 Monde si Asociatia VIVAD  a adus în atenția publică această temă prin proiecția  filmului “Jusqu’à la garde” de Xavier Legrand, regizor francez nominalizat la Oscar în 2014 care pune în dezbatere abuzurile, violența domestică și copiii care sunt victime ale acestor comportamente abuzive. Am vorbit despre propria experiență, despre modificările legislative recente și în special despre necesitatea de a merge in școli pentru a vorbi copiilor profesorilor si părinților  despre relații sănătoase și prevenție prin campanii de conștientizare si sensibilizare împotriva acestui flagel„, spune deputatul Iurișniți.

Potrivit acesteia, victimele trebuie să fie în centrul atenției comunității, dar și agresorii la rândul lor  au nevoie de ajutor psihologic.
„Copiii noștri trebuie să trăiască într-un mediu sănătos nu unul agresiv și violent.
Haideți să ducem cu toții informația mai departe, să schimbăm comportamente și atitudini, să luptăm pentru sănătatea și starea noastră de bine!”, îndeamnă Cristina Iurișniți.

În România, mai arată deputatul de Bistrița-Năsăud, numărul victimelor violenței domestice și sexuale este în creștere de la an la an, iar sancționarea agresorilor rămâne redusă.

Conform datelor centralizate de Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor, doar 2% din plângerile depuse ajung în instanță, iar 75% dintre cazuri nu sunt raportate. Am asistat în ultimul an la numeroase cazuri în care femeile au fost ucise de actualul sau fostul partener – se întâmpla la fiecare 5 zile în România o astfel de crimă. Mai mult, la fiecare 4 zile, un minor sau o minoră din România este agresată sexual de către un membru al familiei”, precizează aleasa bistrițeancă.

Chiar dacă legislația din România a înregistrat progrese, spune Cristina Iurișniți, la nivel național nu sunt suficiente adăposturi pentru victimele violenței în familie, iar acestea nu au acces suficient la informații și consiliere psihologică, în timp ce agresorii, cu greu monitorizați, încalcă ordinele de protecție și de multe ori finalul este tragic.

Din perspectiva legislativă, România a făcut progrese notabile, prin ratificarea  Convenției Consiliului Europei  privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice (Convenția de la Istanbul), aceasta intrând  în vigoare la 1 septembrie 2016. Recent am votat transpunerea prevederilor Convenției prin modificarea și completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Cu toate acestea, nu sunt suficiente adăposturi la nivel național; unde acestea există, locurile sunt insuficiente. Accesul victimelor la informații, la consiliere psihologică, juridică financiară este restrâns. Calea obținerii unui ordin de protecție este încă dificilă și costisitoare, în ciuda progreselor legislative evidente. Cu greu se monitorizează agresorii, care pot încălca ordinul de protecție și continua să urmărească victima; de multe ori, finalul este unul tragic„, arată Cristina Iurișniți.

Totodată, deputatul USR de Bistrița-Năsăud avertizează că „violența domestică este un comportament învățat”, astfel că este nevoie de educație.

Totul pornește de la educație – cât timp nu vom implementa politici educaționale anti-discriminare, cât timp școala nu va promova constant și eficient egalitatea de șanse și de gen, vom perpetua inclusiv comportamente abuzive și violente în societatea românească. Revizuirea urgentă a manualelor școlare și eliminarea stereotipurilor de gen și etnice; includerea educației pentru sănătate ca materie obligatorie în curriculum și formarea continuă a cadrelor didactice sunt acțiuni ce se impun pentru îmbunătățirea nivelului de egalitate de șanse și de gen. Generațiile viitoare vor învăța astfel că violența asupra femeilor este inacceptabilă. Abia atunci vom putea cu adevărat să prevenim și nu doar să combatem efectele devastatoare ale violenței asupra victimelor, asupra copiilor și familiei, precum și asupra întregii societăți românești”, mai subliniază Cristina Iurișniți.

1 COMENTARIU

  1. Domnilor ,
    Este de notorietate publica faptul ca fortele de ordine publica nu au cu cine se instrui ( pe viu ) in artele martiale si PROPUN CA TOTI GO.ZE.RII ASTIA care-si maltrateaza familia, sa fie prin lege obligati sa participe pe post de ” sac de antrenament ” la salile de pregatire fizica in lupta de aparare si autoaparare, ale politzistilor si jandarmilor… ( sau chiar ai armatzii… de ce nu … ) sa le ” INMOAIE COASTELE SI CIOANTELE ” … pana se satura de violentza, sa se bata cu cine se poate compara nu cu nevestele, copiii si parintii care i-au dat viatza la BOU si MAGAR !
    Domnilor guvernanti, dati domnule o astfel de lege si va garantez eu ca se vor potoli, mai ales daca la ” salile de pregatire fizica ” cel ” boxat ” … sa nu poata depune plangere impotriva nimanui daca i se ” inmoaie sau rup ” ciaontele in timpul luptelor si antrenamentelor efectate pe el ca ” sac de box ori de carate ” !
    Ce-i tot ” protejati ” pe toti ga.o.zerii astia ?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here