Românii din Diaspora vor putea vota mai ușor și fără a sta la cozi începând cu alegerile prezidențiale, spune deputatul USR Cristina Iurișniți. Aceasta susține că, partidul din care face parte va continua să promoveze proiectele de lege privind votul electronic și extinderea votului prin corespondență.

În săptămâna sesiunii parlamentare extraordinare de la Camera Deputaților, am votat modificarea legilor electorale în urma votului transpartinic din Comisia de Cod electoral. Aceste modificări vor permite ca românii din Diaspora care au fost umiliți și discriminați în privința exercitării acestui drept fundamental să poată fi parte la procesul de decizie: 

-introducerea votului prin corespondența pentru alegerile prezidențiale din 2019

– prelungirea anticipată a  perioadei de vot cu 3 zile- prelungirea programului din ziua alegerilor

-mai multe secții, mai multe ștampile, mai multe buletine de vot in funcție de numărul de votanți„, transmite deputata bistrițeancă.  

Cristina Iurișniți mai precizează că, Legea 288/2015, care reglementează votul prin corespondență pentru alegeri parlamentare, s-a aplicat strict la scrutinul din 2016.

Pentru ca votul prin corespondență să existe la prezidențialele din 2019, e nevoie ca noua lege să fie publicată în Monitorul Oficial cel târziu la început de octombrie 2019.Am votat pentru o lege care să aducă din nou demnitatea și respectarea dreptului fiecărui cetățean de a-și alege reprezentanții în mod democratic, fără umilințe si sfidare din partea autorităților!„, mai subliniză deputata USR.  

Potrivit acesteia, românii din Diaspora vor putea vota mai ușor și fără a sta la cozi începând cu alegerile prezidențiale.

Vor putea vota anticipat pe durata a trei zile și vor putea vota prin corespondență. Iar dacă vor fi cozi, președinții secțiilor de votare vor avea posibilitatea prelungirii programului de vot până la ora 23.59.

Modificarea legislației electorale în mai puțin de două săptămâni, de ambele Camere ale Parlamentului, demonstrează că până astăzi coaliția PSD-ALDE nu a dorit să îmbunătățească procesul de vot pentru Diasporă.

Totuși, modificările aduse nu sunt suficiente pentru a rezolva total problema votului pentru românii din străinătate„, mai precizează Iurișniți.

Deputata bistrițeancă menționează că, USR va continua să promoveze proiectele de lege privind votul electronic și extinderea votului prin corespondență.

Totodată, USR va depune toate eforturile pentru a fi adoptat proiectul de lege prin care este crescut numărul parlamentarilor care-i reprezintă pe românii din Diaspora. Și, nu în ultimul rând, USR va lupta pentru proiectele care facilitează votul românilor care se află în străinătate, dar au domiciliul în țară, respectiv care facilitează candidatura la parlamentare a românilor din străinătate„, mai precizează Cristina Iurișniți.

1 COMENTARIU

 1. Da stimata doamna, asa este corect , dar CORECT ESTE SI DUPA CUMURMEAZA :
  1/. Avand in cedere aplicatia prin care toti cei din diaspora ori plecati acolo in calitate de turisti, sa poata vota prin CORESPONDENTZA SAU VOT ELECTRONIC PE INTERNET … si timp de 3 trei zile , IN ACEST CAZ, AR TREBUI CA IN STRAINATATE SA NU MAI EXISTE ABSOLUT DELOC COMISII , SECTII SI BIROURI ELECTORALE, PTR CA SUNT BANI INVESTITI AIUREA , toti putand vota nestingherit in forma prevazuta de acest PROGRAM INSTITUIT ;
  2/. Ar trebui in acelasi mod, sa poata vota si cetatenii din Romania, daca nu vor sa mearga la sectiile de votare… si tot timp de 3 zile , sa fie contrabalansata aceasta optiune pentru toata lumea in mod egal .

  Sunt absolut sigur ca daca diaspora ar vota cu PSD-ul… NICIDECUM NU V-ATI MAI ZBATE CA RAMELE PE BETON … sa puneti in aplicare acest program .
  Nu va incredeti ca neaparat lumea va vota cu USR sau mai situ eu ce PNL-eie sau hastaguri … , nu vedeti ca in tarile ” foarte caitaliste ” deja se nasc idei de stanga si sunt cam grav combatute ideile de dreapta ? !
  Fiti oameni rationali si ganditi-va la ” modul general ” si nu doar particular, cu optiuni care va convin doar Dvs !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here