Deputatul USR Cristina Iurișniți anunță că formațiunea politică din care face parte va demara curând o nouă campanie de strângere de semnături care vizează modificarea legii electorale. Potrivit acesteia, este nevoie de facilitarea accesului la vot a alegătorilor şi, implicit, o creştere a reprezentativităţii  şi legitimităţii aleşilor.

 

 

Potrivit Cristinei Iurișniți, când o majoritate parlamentară este votată de doar 20% din electorat, aceasta nu are legitimitate în fața cetățenilor, iar soluția pentru rezolvarea situației ar fi votul electronic, care ar facilita accesul la vot, atât pentru alegătorii din România, cât și pentru cei din Diaspora.

Când o majoritate reprezintă doar 20 % din electorat, acea coaliție nu are legitimitate în fața cetățenilor. Votul electronic ar putea fi soluţia facilitării accesului la vot pentru toţi alegătorii, atât din România, cât și din Diasporă. De asemenea, sistemul ar putea avea ca efect creşterea participării la vot a tinerilor, a electoratului inactiv la ultimele alegeri (61 % din populația cu drept de vot). Deocamdată, doar Estonia foloseşte votul electronic, unele cantoane din Elveţia şi francezii din străinătate.  Dacă la alții se poate, sigur s-ar putea și la noi dacă există voință și bună credință, un act cu atât mai necesar în anul Centenarului Marii Uniri, sau cu prilejul preluării președinției Consiliului Uniunii Europene de către România„, declară Cristina Iurișniți.

În acest sens, deputatul a precizat că formațiunea politică din care face parte, urmează să lanseze împreună cu societatea civilă, o inițiativă care vizează modificarea legii electorale.

După acțiunea civică #Fără penali în funcții publice, USR urmează să lanseze, împreună cu societatea civilă, o altă inițiativă cetățenească care vizează schimbarea legii electorale și strângerea a 100 de mii de semnături, pentru modificarea Legii electorale! 
Aceste inițiative au și rol educativ, de informare și conștientizare a opiniei publice! În special pentru cei care cred că politica e ceva murdar (nimic nou sub soare…) și pentru care nu merită să își bată capul!„, spune Iurișniți.

Potrivit acesteia, modificările legii vizează printre altele și o reprezentare mai bună a Diasporei în Parlament, alegerea primarilor în două tururi de scrutin, dar și scăderea pragului electoral la 3%.

Ce schimbări promovăm? Diaspora o mai bună reprezentare în Parlament, nu doar 6 parlamentari, mai puțini decât are județul Bistrița Năsăud. Românii responsabili au nevoie de o lege electorală modernă, care să faciliteze accesul la vot! Prezența la vot e o responsabilitate civică care cere educație civică și juridică, deci cere timp! Pe termen scurt e nevoi de schimbarea legii electorale, îmbunătățirea și eficientizarea sistemului de vot prin corespondență, propunerea votului electronic și mai ales alegerea primarilor în două tururi de scrutin!
USR a depus deja în Parlament câteva inițiative legislative de modificare a legii electorale: scăderea pragului electoral de 5% la 3% și îmbunătățirea sistemului de vot prin corespondență! De la Educație pornește totul!„, susține Iurișniți.

 

2 COMENTARII

 1. Daca doar Estonia foloseste votul electronic,unele cantoane din Elvetia si francezii din Guineea…de ce sa-l implementam la noi? Sa se fraudeze mai usor votul? Oricum se stie in ce mod fantomaticul asa-zis partid usr a ajuns in Parlament ! Voi nu sunteti un partid …ci un ONG sorosist !

 2. Noi romanii, folosim tehnica electronica operativa pentru tot felul de afaceri si smecherii murdare . Este o crasa porcarie ordinara . Nici legea electorala de astazi nu este corecta chiar daca-i cu tenta de stanga comunista … nici cea de dreapta capitralista nu-i ok …
  Cel mai corect este :
  1/. Toata lumea cu drept de vot, sa mearga la Primaria Locului unde domiciliaza, sa se inscrie pe O LISTA DE INTENTIE DE VOT si nimeni sa nu mai aiba voie sa voteze altfel ;
  2/. Pe lista sa nu aiba voie sa se inscrie, decat cei care efectiv muncesc, traiesc si contribuie aici in tzara la taxe, impozite, datorii , amenzi si suporta politica celor care ne guverneaza , nicidecum cei plecati aiurea peste tot, imbuibati si care o duc foarte bine pe unde au plecat ;
  3/. In administratie, unde este interzis a se face politica, ordinea functiilor sa fie ocupata in ordinea descrescanda a procentelor obtinute si raportate la LISTA DE VOT UNDE S-AU INSCRIS si nicidecum la „total cetateni cu drept de vot”, pe care numai Dumnezeu ii stie exact cati mai sunt ramasi din acest popor dezbinat si plecat aiurea in lume, peste tot … si pe El nu-L putem intreba, ca nu ne raspunde … ;
  4/. Cine nu se prezinta la vot sa se considere ABTINERE DE LA VOT ( sau CETATENI NEUTRI ) … NICIDECUM CA NU S-AU PREZENTAT ;
  5/. VOT INTR-UN SINGUR TUR DE SCRUTIN , fara alte cheltuieli peste chletuieli , anual, cu alegeri „anticipate ” de fiecare data cand celor care „urla-n drum ” nu le place lor, ca n-au iesit ei la butoane .
  6/. Orice manifestare de tip politic postelectoral, sa fie infractiune si reprimata in masa DE CATRE FORTELE DE ORDINE SI SECURITATE PUBLICA , nemultumirile sa fie prezentate si discutate pasnic in Guvern si in Parlament , nicidecum in drum intr-o dezordine care da satisfactie strainilor care vor sa ne desfiinteze ca stat national .
  Maaaa…. terminati odata aceasta ” Revolutie ” care din 1989 inca nici in ziua de astazi nu s-a ” incheiat ” ! MAAAAA…. NA.ROZI.LOR … rade toata strainatatea de noi, cat de neguvernabili suntem !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here