Deputatul USR Cristina Iurișniți spune că Statutul cadrului didactic trebuie modificat, fiindcă profesorii sunt cei care trebuie să dea un exemplu de bună practică tinerilor. În opinia alesei bistrițence, cadrele didactice care au fost condamnate definitiv nu ar trebui să mai aibă acces în sistemul de învățământ.

Sistemul de învățământ din România se fundamentează pe o serie de valori și principii care caracterizează actul educațional.

Or, însușirea valorilor de către tineri presupune, în primul rând, ca profesorii să dea un exemplu de bună-practică în ceea ce privește practicarea acelor valori. În momentul în care un cadru didactic încalcă o valoare ocrotită de lege, este de la sine înțeles că mesajul pe care acesta îl transmite elevului sau studentului se îndepărtează de la dezideratele sistemului de învățământ„, spune Cristina Iurișniți.

Aceasta este de părere că, în contextul zecilor de cazuri în care, atât în preuniversitar, cât și în universitar, cadre didactice condamnate penal la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție continuă să predea în fața copiilor noștri, este categoric că se impun modificări legislative.

Nu vor mai putea ocupa o funcție didactică, didactică auxiliară sau o funcție de conducere, de îndrumare şi de control persoanele condamnate penal definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării.
Nu vor mai putea ocupa o funcție didactică, didactică auxiliară sau de cercetare persoanele condamnate penal definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării

În acest sens, orice cadru didactic care a săvârșit o infracțiune cu intenție (ca formă de vinovăție în care făptuitorul a prevăzut și acceptat/urmărit rezultatele faptei sale) și care a fost condamnat la o pedeapsă privativă de libertate (indiferent de modalitatea de individualizare a executării pedepsei; amânare, suspendare sau chiar executare) nu va mai putea preda în școli sau universități și nu va mai putea desfășura activități auxiliare actului didactic până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării (reabilitare, grațiere, amnistie)„, mai arată aleasa bistrițeancă.

Cristina iurișniți amintește și de cazul profesorului de sport Vasile Maternik, de la școala din comuna Șanț, care „a agresat elevi și eleve și care a fost condamnat pentru faptele sale continuă să predea, legea neimpunându-i nicio restricție în acest sens”.

Școala presupune un spațiu al valorilor și al conduitelor umane corecte și etice și este de datoria noastră să milităm pentru aceste deziderate„, conchide deputata USR.

1 COMENTARIU

  1. Modificati-l astfel incat ” ORICINE SI ORICE PLOD OBRAZNIC , SA POATA TRAGE CATE UN SUT IN CU* TUTUROR DASCALILOR , IN TIMPUL SI DUPA ORELE DE CURS , SA POATA SPARGE SI DISTRUGE BUNURILE SCOLILOR , FARA SA RASPUNDA IN NICI UN FEL ” … ( ca oricum … cam asta se intampla cu democratia asta foarte prost inteleasa ) !
    Nu vedeti ca ” maria sa PLODUL … indiferent ca are sau nu ADHD sau cum ii zice, ca este ori nu obraznic si prost educat si crescut de parinti … poate face orice prin scoli si dascalul … ” mucles ” ca altfel imediat ” raspunde disciplinar si penal „… si este dat afara.
    N-ai voie sa iei de urechile ( de magar de altfel ) pe nimeni , n-ai voie sa-l pleznesti peste cur cu joarda , n-ai voie sa zici nici MAC … in fata PLODULUI OBRANIZ SI VIOLENT !
    Nu lucrez io in invatzamant ca le-as trage io o ” mardeala ” … si plodului si la ma-sa si lu tac-so… daca este cazul si as reface ” scolile de corectie comuniste ” … in care as duce fortzat toti plozii care deranjeaza orele de curs, sunt obraznici si fac tot felul de potlogarii prin unitatile de invatzamant … sub tutela parintilor la fel de prost educati ca si ei…
    MA TERMINATI ODATA CU ” MARIA SA PLODUL ” … !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here