Deputatul USR Cristina Iurișniți susține că peste 20.500 de elevi de clasa a VIII-a nu apar înscriși și deci nu susțin Examenul de Evaluare Națională, care are loc zilele acestea. Concret, din cei peste 175.000 de elevi înscriși în clasa a VIII-a, s-au înscris la examen circa 155.000 de absolvenți. În Bistrița-Năsăud, diferența este de aproximativ 300 de elevi. „Puţin probabil să existe un număr aşa de mare de corigenţi”, spune aleasa bistrițeancă.

Cristina Iurișniți spune că în luna martie anul acesta, atunci când elevii se pregăteau să susțină simularea Examenului de Evaluare Națională, Ministerul Educației anunța că din totalul celor 175.463 de elevi înscrişi în clasa a VIII-a, 164.264 au participat la toate probele. Acum, la examenul propriu-zis numărul acestora este și mai mic.

Nimeni nu mai înţelege nimic dacă urmăreşte cifrele anunţate de Ministerul Educaţiei. Probabil nici funcționarii ministerului sau ai inspectoratelor școlare nu-şi dau seama că cifrele pe care le oferă publicului sunt adesea contradictorii.

În 23 martie 2019, Ministerul Educaţiei anunța faptul că la simularea Examenului de Evaluare Națională au participat la toate probele 164.264 de elevi de clasa a VIII-a (din totalul celor 175.463 de elevi înscrişi în clasa a VIII-a). Tot Ministerul Educaţiei anunța joi, 13 iunie, faptul că la Evaluarea Naţională din sesiunea 2019 s-au înscris 154.956 de absolvenţi ai clasei a VIII„, susține deputata bistrițeancă.

Potrivit acesteia, este puțin probabil ca aproximativ 20.000 de elevi de clasa a VIII-a din întreaga țară să fi rămas corigenți, astfel încât să fi fost în imposibilitatea de a participa la aceste examene.

Puţin probabil să existe un număr aşa de mare de corigenţi. Chiar dacă nu erau corigenţi, le-a interzis şcoala să se înscrie la examene? Se repetă “Fenomenul Brăila”, despre care am discutat și anul trecut?

Să fie la mijloc, poate orgoliile și ambițiile unor profesori, sau neputința elevilor de a promova anul școlar? Cert este că se evaluează în continuare cunoștințe, capacitatea elevului de a memora informații și mai puțin capacitatea acestora de a dobândi competențe, capacitatea de adaptabilitate la lumea în care trăim și la provocările viitorului„, spune Cristina Iurișniți.

Deputata USR de Bistrița-Năsăud subliniază totodată faptul că situația la liceu este una similară, astfel că solicită ministrului Educației Ecaterina Andronescu să lămurească aceste diferențe între cifrele comunicate.

Situaţia de la liceu pare să fie asemănătoare, pentru că an de an există câte 20-30.000 de elevi care apar înscrişi în licee, dar care nu se prezintă la Bacalaureat.

Poate că Ministerul Educaţiei, doamna Ecaterina Andronescu sau reprezentanții fiecărui Inspectorat Școlar, instituție care își dovedește tot mai mult inutilitatea, vor reuși să lămurească aceste diferențe între cifrele pe care le furnizează cu diferite ocazii.

Și în județul Bistrița-Năsăud dintre cei 2.854 de elevi de clasa a VIII-a, care au susținut în luna martie 2019 Simularea Examenului, în aceste zile 2.502 elevi susțin probele examenelor de Evaluare Națională„, mai precizează Cristina Iurișniți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.