Deputatul USR Cristina Iurișniți a transmis o scrisoare deschisă premierului Viorica Dăncilă, în care îi cere implementarea în instituțiile din subordine a unor programe reale de educare a personalului angajat pentru a trata cu profesionalism, conștiinciozitate și empatie a tuturor solicitărilor persoanelor aflate în situații de vulnerabilitate sau pericol. 

În documentul citat, Cristina Iurișniți vorbește, în contextul tragediei de la Caracal, dar și a cazului recent petrecut în Galați, despre reflectarea unei atitudini incompetență și de nepăsare a autorităților de ordine publică, cu precădere față de femei și fete.

Tragedia de la Caracal reflectă încă o dată nepăsarea și incompetența statului român față de prevenirea și combaterea violenței de orice fel asupra persoanelor vulnerabile, cu precădere asupra fetelor și femeilor. Din păcate, modul în care autoritățile au acționat la Caracal nu este surprinzător, ci oglindește atitudinea acestora față de cetățenii români, mai ales față de fete și femei care le solicită ajutorul. Dovadă stă recentul caz de la Galați, în care polițiștii au asistat nepăsători la cererea de ajutor a unei minore pline de sânge, ce reclama un viol„, a scris deputata bistrițeancă.

Potrivit acesteia, în România la fiecare 5 zile o femeie este ucisă în bătaie de actualul sau fostul partener.

Mai mult, conform datelor emise de IGPR, în primele 6 luni ale anului curent au fost raportate peste 11000 de loviri și alte violențe comise între membrii familiei – în creștere față de 2018. Săptămânal, 3 minore au fost violate sau agresate sexual. Cu siguranță știți că multe dintre aceste fapte rămân în continuare neraportate tocmai pentru că victimele nu au încredere în autorități, care de cele mai multe ori le umilesc sau le ignoră, în ciuda cadrului legal existent„, a mai precizat Cristina Iurișniți.

Deputata USR de Bistrița-Năsăud a menționat că noile modificări aduse legilor justiției în Parlament sau prin OUG fac ca aceia care au comis fapte violente, chiar pedofilie, pornografie infantilă sau trafic de persoane să poată scăpa de pedeapsa cuvenită, fie prin îngreunarea anchetei, fie prin recurs compensatoriu sau alte schimbări aduse Codurilor penale.

Am tras nenumărate semnale de alarmă privind toleranța față de agresori, însă reacția dumneavoastră a fost nepermis de slabă sau a lipsit. Un singur exemplu: există de puțin timp ordinul de protecţie provizoriu ce ajută realmente la salvarea unor vieţi, dar numărul victimelor nu se va reduce semnificativ cât timp nu se implementează monitorizarea agresorilor în teren. Abia acum, la peste un an distanță, Ministerul Afacerilor Interne a pus în dezbatere publică un proiect privind brățările electronice. Dar la debutul lui 2019 aceste măsuri nu se regăseau printre prioritățile bugetare pentru anul în curs și nu au fost prevăzute intervenții suplimentare în acest sens la nivelul autorităților centrale sau locale. Nici la rectificarea bugetară nu se vor regăsi, dat fiind că abia încheiată perioada aferentă dezbaterii publice, va mai dura până ce proiectul va finaliza procesul legislativ„, a scris aleasa bistrițeancă.

Aceasta mai precizează că, în urma tragediei de la Caracal, USR a propus o serie de măsuri necesare și obligatorii pentru ca astfel de cazuri să nu se mai repete.

Printre acestea, abrogarea imediată a legii recursului compensatoriu, operaționalizarea Sistemului Alertă Răpire Copil, abrogarea OUG nr. 51/2019 care a eliminat transportul rutier județean de persoane, iar acesta să fie decontat elevilor inclusiv pe perioada vacanțelor, operaționalizarea registrului pentru infractorii sexuali, modificarea pedepselor etc.

Totodată, acestea sunt doar intervenții punctuale, ce repară situația pe termen scurt și mediu. Pe termen lung, soluția este educația. Nu putem preveni și combate violența dacă generațiile viitoare nu sunt educate în spiritul respectării egalității de șanse și de gen. Vă amintesc că reforma sistemului educațional din acest punct de vedere întârzie nepermis și cu costuri uriașe pentru copii noștri și pentru societatea românească, în general. Programele și planurile-cadru, precum și manualele școlare nu includ noțiuni despre egalitatea de șanse și de gen, drepturile femeilor, stereotipuri și discriminare, educație pentru sănătate sexuală și psiho-emoțională, drepturi reproductive și prevenție. Școala românească nu este adaptată realităților actuale și reflectă mai degrabă secolul trecut, cu clișee și stereotipuri ce nu fac decât să perpetueze o condiție ingrată a fetelor în prezent. Vă solicit respectuos să luați de urgență măsurile care se impun și care au fost semnalate în repetate rânduri de către opoziție, mediul academic, societatea civilă„, a scris Cristina Iurișniți.

Deputata USR subliniază faptul că Statul român poate și are datoria să le asigure tuturor cetățenilor, inclusiv cele peste 51% femei egalitatea de drepturi și de șanse garantate constituțional, legal și printre acestea se numără și siguranța persoanei și dreptul la viață, iar autoritățile locale și centrale nu se mai pot ascunde după demisii și țapi ispășitori.

Fac un apel la responsabilitate din partea dumneavoastră în implementarea în instituțiile din subordine a unor programe reale de educare a personalului angajat pentru a trata cu profesionalism, conștiinciozitate și empatie a tuturor solicitărilor fetelor și femeilor aflate în situații de vulnerabilitate sau pericol. Fac un apel la celeritate din partea dumneavoastră în demararea unei colaborări reale cu societatea civilă, cu acele organizații care de ani de zile fac treaba statului român în ceea ce privește victimele violenței de orice fel și educația în spiritul egalității de șanse și de gen. Fac apel la tratarea acestui subiect cu seriozitatea cuvenită din partea dumneavoastră, inclusiv prin alocări bugetare necesare pentru implementarea legislației deja existente.

Ați menționat de nenumărate ori că veți lua măsurile ce se impun pentru că sunteți femeie și mamă. Demonstrați că acestea nu sunt doar declarații populiste în pregătirea campaniei electorale ce va debuta curând și acționați așa cum vă dictează conștiința de mamă și femeie, precum și demnitatea publică ocupată în statul român, în slujba cetățenilor României!„, a mai precizat Cristina Iurișniți.

1 COMENTARIU

  1. Da, asa-i stimata doamna ! Aici ati adus aceasta tzara , toti politrucii care l-ati succedat pe Ceausescu , in egala masura toti , atat de stanga ” ciumei rosii ” cat si de dreapta ” extremisto-terorist-capitalista ” !
    Pe vremea lui Ceausescu, nu s-a pomenit de asa ceva . Era o tzara ordonata, foarte curata, cu disciplina de fier, munca si ordine sociala , copiii mergeau la scoli, invatzau meserii utile societatii, dupa terminarea scolilor aveau ” fortzat ” un loc de munca , erau obligati toti dupa terminarea studiilor sa produca plus-valoare aici in tzara sa-si achite costurile scolarizarii si calificarii profesionale pe banii nostri publici … cand se casatoreau, primeau o ” casa gratis ” ( chiar daca era tip carton sau cutie de chibrituri ) si ” nu misca nimeni in front ” !
    Atiu vrut capitalism… ( salbatic ) … no de asta aveti acum… , cu de toate cele … specifice capitalismului !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here