Deputatul USR de Bistrița-Năsăud, Cristina Iurișniți, a supus atenției ministrului Educației, Monica Anisie, problemele din învățământul bistrițean, accentul fiind pus pe situația de la Liceul Tehnologic „Florian Porcius” din Rodna, căruia i-ar fi fost schimbată, din pix, denumirea în „Şcoală Profesională”, de către conducerea Inspectoratului Școlar Bistrița-Năsăud, fiind astfel puse piedici derulării unui proiect cu finanţare europeană.

Cristina Iurișniți spune că nu se poate conferi autonomie școlilor dacă, în continuare, decizia de la centru este mai importantă decât nevoile reale ale comunității școlare.

Rețeaua școlară nu se construiește ,,din pix” de către inspectorate, ci trebuie elaborată pe baza nevoilor și realităților din fiecare comunitate. Doar așa școala va reveni autonomă și, inerent, mult mai responsabilă pentru deciziile sale.

Interesul școlii este suma intereselor legitime ale elevilor și ale cadrelor didactice și nu ceea ce crede ,,centrul” că este important„, a scris deputata bistrițeancă, pe pagina sa de Facebook.

Cristina Iurișniți susține că, Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud, ignorând în mare parte solicitările Consiliilor de Administrație ale școlilor, realitățile social – economice, viziunea administrației publice locale, a comunităților școlare (cadre didactice, părinți, elevi) sau așteptările comunităților locale în privința educației, a făcut din pix rețeaua școlară pentru anul 2019-2020. În acest sens, aleasa bistrițeancă a supus atenției ministrului Anisie cazul Liceului Tehnologic “Florian Porcius” Rodna, doar un exemplu în care Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud a ignorat aceste realități, a stabilit în mod arbitrar Planul de școlarizare și denumirea școlii. 

Am trimis pe această temă o interpelare parlamentară către Monica Anisie, Ministrul Educației, prin care i-am sesizat problemele cu care se confruntă Liceul Tehnologic ,,Florian Porcius” din Rodna. Am avut și o discuție directă la Minister.

Această unitate de învățământ derulează un proiect european cu fonduri nerambursabile în interesul copiilor: acces gratuit la cursuri de after school, masă la școală, schimb de experiențe  cu alte sisteme de învățământ europene”, a precizat Iurișniți.

Potrivit acesteia, i s-au dat asigurări că  un ordin de ministru va rezolva situația absurdă de la Rodna, pentru ca această școală să își continue proiectele „fără șicane și birocrație inutilă”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here