Senatorul PDL Cristian Florian este de părere că „trebuie să luptăm cu forţa argumentelor pentru o Românie unită”,  iar  „interesul tuturor cetăţenilor acestei ţări trebuie să se manifeste în vederea unităţii şi integrităţii teritoriale ale României”.

„UDMR a lansat joi contestabilul proiect de autonomie, în aceeaşi zi în care scoţienii au fost chemaţi la urne pentru a spune dacă sunt sau nu de acord cu independenţa de Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.
Scoţienii au votat în proporţie de 55,3% împotriva independenţei Scoţiei de Marea Britanie. Cetăţenii Scoţiei au înteles că viitorul este împreună şi nu divizaţi, au înţeles că sunt o forţă doar împreună! Mesajul Scoţiei pentru întreaga Uniune Europeană este unul pozitiv, de unitate, şi consider că şi noi, politicienii români, ar trebui să ţinem cont de acest mesaj! În plus, contextul internaţional dificil în care ne aflăm, provocările din vecinătatea estică a Uniunii Europene şi a NATO, inclusiv a ţării noastre, ne determină să susţinem unitatea, integrarea şi nu fragmentarea. Un rezultat favorabil independenţei Scoţiei ar fi însemnat un vot împotriva unităţii cu greu câştigată, ar fi însemnat un exemplu de „divorţ” paşnic, democratic, putând fi „preluat” de alte regiuni din ţări precum Spania, Belgia, Ucraina, România etc.
Proiectul UDMR de autonomie a Ţinutului Secuiesc a fost deja criticat dur de către Consiliul Superior al Magistraturii, care precizează că acesta excede cadrul constituțional în materia înfăptuirii justiției în România şi “reprezintă un potențial de afectare a independenței și a prestigiului acesteia, precum și o agresiune la principiile statului de drept”. Cu toate acestea, diferenţa dintre referendumul scoţian şi alte referendumuri care ar putea fi organizate în alte ţări este notabilă. Scoţia este o ţară care a fost independentă şi care are o tradiţie de autoguvernare, are Parlament şi a organizat un referendum pentru independenţă, iar în cazul ţării noastre, spre exemplu, proiectul UDMR de susţinere a autonomiei priveşte un ţinut regional care doreşte autonomie. Aşadar, interesul tuturor cetăţenilor acestei ţări trebuie să se manifeste în vederea unităţii şi integrităţii teritoriale ale României, mai ales în condiţiile geostrategice actuale, în care o forţă agresivă din exterior afectează suveranitatea şi independenţa unui stat vecin.
În concluzie, stimati colegi senatori, consider că trebuie să luptăm cu forţa argumentelor pentru o Românie unită! În fapt, puterea reală o are numai statul român, care trebuie să fie principalul instrument de dezvoltare si continuitate a neamului românesc, pentru a aduce bunăstare şi a asigura stabilitate tuturor cetăţenilor acestei ţări, indiferent de etnie”, a precizat senatorul PDL, Cristian Florian.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here