În luna august, afaceristul bistriţean Cristian Craveţ a fost trimis în judecată de procurori pentru evaziune fiscală, spălare de bani şi folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii. Acesta nu este singurul dosar în care bistriţeanul este trimis în judecată, fiindcă pe rolul Tribunalului Bistriţa-Năsăud procurorii au mai înregistrat, în decembrie 2016, încă unul pe numele său având aceleaşi capete de acuzare. Craveţ însă va scăpa se pare destul de ieftin, în condiţiile în care a încheiat un acord de recunoaştere cu procurorii, iar infracţiunile au fost comise în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale.

 

Colaboratoarea de nădejde a lui Craveţ a fost năsăudeanca Marinela Ileana Rus, cea care a fost implicată în dosarul furturilor de motorină de la Năsăud. Rus însă nu a fost inculpată în respectivul dosar, însă a fost trimisă în judecată pentru fapte similare cu ale lui Craveţ, şi în legătură cu acesta, femeia fiind condamnată recent la doi ani de închisoare cu suspendare. Din acelaşi dosar al lui Craveţ aflăm date şi despre năsăudeanul Ioan Neamţ, care în primăvara acestui an a fost arestat preventiv după ce a încercat să îl şantajeze prin violenţă pe unul dintre inculpaţii din dosar, pentru a nu face declaraţii potrivnice Marinelei Ileana Rus.

 

S-a început controlul unei firme şi s-a ajuns la toate trei

Necazurile pentru Cristian Craveţ au început în octombrie 2016, după ce inspectorii fiscali au depus o plângere la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud împotriva lui, calitate de administrator al SC Kowa Innes Trans SRL Bistriţa.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorul Coman Felix, în urma unui control efectuat inopinat de inspectorii de la Direcţia Generală Antifraudă Fiscală, s-a constatat faptul că, în perioada 2014 – 2015 Kowa Innes Trans SRL a înregistrat achiziţii de carburant în baza a 90 de facturi fiscale şi chitanţe emise de SC Oilmar SRL din Năsăud, firmă administrată de Marinela Ileana Rus. Valoarea respectivelor achiziţii înregistrate de firma lui Craveţ erau în valoare de 443.459 lei, din care 85.830 lei reprezenta TVA. Totul era doar pe hârtie, întrucât achiziţiile nu au existat şi în realitate.

„Din cercetările şi din probele administrate în această cauză s-a stabilit că între SC Kowa Innes Trans SRL şi SC Oilmar SRL Năsăud nu au existat relaţii comerciale. Rus Marinela Ileana, administratorul SC Oilmar SRL Năsăud, a declarat că nu a derulat relaţii comerciale cu SC Kowa Innes Trans SRL Bistriţa, că nu a completat facturile fiscale prezentate cu ocazia audierii şi că nu îşi explică cum sau în ce împrejurare s-ar fi putu emite aceste facturi fiscale”, se arată în rechizitoriu.

Procurorul Coman precizează totodată că în legătură cu SC Kowa Innes Trans SRL, Craveţ a fost acuzat de evaziune fiscală, spălare a banilor şi folosirea cu rea credinţă a creditului societăţii, în dreptul fiecărei acuzaţii figurând câte 90 de acte materiale.

În ceea ce priveşte faptele comise de Marinela Ileana Rus, dosarul a fost disjuns, în condiţiile în care aceasta era şi ea deja cercetată pentru infracţiuni de evaziune fiscală, la care s-au mai adăugat şi acuzaţii de spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Cercetările în dosar nu s-au oprit doar la facturile obţinute de Kowa Innes Trans SRL de la Oilmar SRL Năsăud, ci au continuat. Astfel, anchetatorii aveau să descopere probleme similare şi în evidenţele contabile a altor două societăţi administrate de Cristian Craveţ – SC Bal Intermobil SRL şi SC Ryco Anya SRL, ambele din Bistriţa.

„Continuându-se cercetările în acest dosar s-a constatat că pe lângă cele 90 de facturi ce nu reprezentau operaţiuni reale la SC Kowa Innes Trans SRL Bistriţa, Craveţ Cristian a mai înregistrat în evidenţele SC Bal Intermobil SRL Bistriţa un număr de 114 facturi şi 114 chitanţe şi SC Ryco Anya SRL Bistriţa, un număr de 12 facturi şi 12 chitanţe, emise de SC Oilmar SRL Năsăud, ce nu reprezentau operaţiuni reale.

S-a stabilit că societăţile administrate de inculpatul Craveţ Cristian au ca obiect de activitate principal prestări de servicii în domeniul transportului. Având în vedere amploarea activităţilor desfăşurate, inculpatul a prevăzut posibilitatea de a înregistra în evidenţele contabile facturi fiscale reprezentând achiziţii fictive de motorină, prin aceasta având posibilitatea pe de o parte să deducă în mod nelegal TVA-ul colectat din alte relaţii comerciale pe care să nu-l mai vireze la bugetul statului, prin înregistrarea pe cheltuieli a pretinselor achiziţii de carburant să diminueze profitul şi implicit şi impozitul pe care îl datora bugetului statului, iar pe de altă parte contabilizând facturile şi chitanţele care nu reprezentau operaţiunie reale, inculpatul avea posibilitatea de a-şi însuşi din casieriile societăţilor pe care le administra sume de bani, o parte chiar din TVA-ul dedus nelegal şi din impozitul pe profit de la care urma să se sustragă, dar şi din fondurile societăţii, pretinzând că achită în numerar facturile de achiziţie carburant fictive”, arată procurorul în rechizitoriu.

cravet cristian 2

Circuitul evaziunii

Pentru a-şi pune la cale planul, Craveţ a apelat la o cunoştinţă – Nicolae Călin Dan, căruia i-a adus la cunoştinţă că vrea să obţină facturi fictive. Nicolae i-a promis lui Craveţ că va încerca să îl ajute, în condiţiile în care acesta auzise că astfel de documente se pot obţine în Năsăud. Drept urmare, Nicolae a luat legătura cu Adrian Ovidiu Hordoan din Năsăud, care şi-a oferit sprijinul şi astfel s-a ajuns la Marinela Ileana Rus, care se pare că practica de ceva vreme astfel de tactici.

„Inculpata Rus Marinela Ileana fost de acord, solicitând un «comision» pentru facturile fictive pe care urma să le dea. Într-o primă fază, inculpata Rus Marinela Ileana a completat un număr de 21 de facturi cu antetul SC Oilmar SRL Năsăud, cu beneficiar SC Bal Intermobil SRL Bistriţa, la care a ataşat bonuri de casă, facturile având valoare de până la 5.000 de lei, iar sumele înscrise în bonurile fiscale însumate corespundeau valorii facturilor.

Facturile şi bonurile fiscale au fost înmânate într-un plic inculpatului Hordoan Adrian Ovidiu, care la rândul său le-a înmânat martorului Nicolae Călin Dan, care apoi le-a predat inculpatului Craveţ Cristian. Întrucât contabila societăţii nu a putut înregistra plăţile în baza bonurilor fiscale, inculpatul Craveţ Cristian a returnat facturile cu bonurile fiscale aferente pe acelaşi circuit, ocazie cu care a transmis că are nevoie de chitanţe fiscale aferente facturilor şi nu de bonuri fiscale.

Inculpata Rus Marinela Ileana i-a oferit chitanţe fiscale necompletate inculpatului Hordoan Adrian Ovidiu, după care aceleaşi 21 de facturi, împreună că chitanţele cu antetul SC Oilmar SRL Năsăud, prin care se putea atesta în mod neadevărat plata facturilor, corespunzătoare sumelor înscrise în facturi, completate de inculpatul Hordoan Adrian Ovidiu, într-un plic, prin intermediul martorului Nicolae Călin Dan, au ajuns la inculpatul Craveţ Cristian”, se arată în rechizitoriu.


În schimbul documentelor primite, Craveţ a plătit 4% din valoarea facturilor, parte din bani, 1%, fiind însuşită de Hordoan şi o alta, 3%, de Rus. Gândindu-se că poate câştiga uşor sume de bani importante, năsăudeanca şi-a manifestat disponibilitatea de a continua colaborarea cu Craveţ. Totodată însă, i-a spus lui Hordoan că nu va recunoaşte niciodată că i-a dat facturile şi că sistemul de supraveghere al staţiei de carburanţi al SC Oilmar SRL nu funcţionează şi în concluzie el nu va putea niciodată să dovedească faptul că a primit de la ea facturile şi chitanţele.

Potrivit procurorilor, Rus i-a dat lui Craveţ în total 216 facturi şi 216 chitanţe emise cu antetul Oilmar SRL, din care câte 90 în beneficiul Kowa Innes Trans SRL, câte 114 pentru Bal Intermobil SRL şi câte 12 pentru Ryco Anya SRL. Documentele au fost înregistrate de Craveţ în evidenţele contabile ale celor trei firme pe care le administra, cauzând astfel un prejudiciu în valoare de 342.759 lei, din care TVA 205 655 lei şi impozit pe profit 127.103 lei, bugetului statului, şi de 719.799 lei, celor trei firme. Astfel, conform anchetatorilor, cele 126 de facturi, în valoare totală de 619.098 lei, înregistrate în evidenţele Bal Intermobil SRL şi Ryco Anya SRL a determinat crearea unui prejudiciu bugetului de stat în sumă de 199.708 lei, din care 79.883 lei impozit pe profit, iar 119.825 lei – TVA. De asemenea, Craveţ şi-a însuşit din casieria celor două societăţi sume totalizând 199.718 lei, cu origine ascunsă, din TVA-ul colectat din alte relaţii comerciale şi din impozitul pe profit diminuat prin contabilizarea cheltuielilor cu carburant fictive, precum şi 419.390 lei din patrimoniul societăţii.

O parte din banii obţinuţi ilegal, Craveţ i-a reintrodus in societate cu titlu de împrumut al asociatului după care i-a retras pe rând.

„O parte din sumele de bani însuşite de inculpatul Craveţ Cristian, atât dintre cele datorate bugetului statului, din TVA-ul colectat şi de la care s-a sustras la plată, cât şi din impozitul pe profit de la plata căruia s-a sustras prin înregistrarea în evidenţele contabile de cheltuieli fictive a fost reintrodus în patrimoniul societăţii sub formă de creditare de către inculpat, după care acesta a retras pe rând sumele folosite la creditarea societăţii cu titlu de restituire împrumut asociat, în această modalitate fiind încă o dată ascunsă originea acestor sume”, se mai arată în rechizitoriu.

 

De la Rus, procurorii au pus gheara şi pe alţii

Odată ce au fost descoperite primele infracţiuni comise de Craveţ în legătură cu primele facturi fiscale şi chitanţe primite de la Marinela Ileana Rus pentru SC Kowa Innes Trans SRL, în paralele cu verificarea celorlalte două firme mai sus amintite – Bal Intermobil SRL şi Ryco Anya SRL, anchetatorii au luat la puricat şi evidenţele contabile ale SC Oilmar SRL şi au aflat că afaceristul bistriţean nu era singura sursă de „venit” a patroanei năsăudene, ci că aceasta mai avea în „portofoliu” şi alţi administratori de firme din judeţ cărora le asigura facturile fictive pentru a-şi burduşi propriile buzunare.

Astfel, verificând actele din evidenţele fiscnet ale SC Oilmar, anchetatorii au descoperit neconcordanţe importante cu privire la declararea livrărilor de către firma lui Rus în raport de declararea achiziţiilor de către alte societăţi. Aşa anchetatorii au ajuns la SC Marliv Trans SRL care ar fi declarat în plus achiziţii din care rezultă o diferenţă de TVA de 49.024 lei în anul 2015 şi de 33.489 lei în anul 2016. De asemenea, SC Donexcav SRL a declarat în plus achiziţii din care rezultă o diferenţă de TVA de 5.163 lei în anul 2014, de 44.350 în anul 2015 şi de 27.245 lei în anul 2016; SC Constructiona Coman SRL a declarat în plus achiziţii din care rezultă o diferenţă de TVA de 19.135 lei în anul 2014, de 19.766 lei în anul 2015 şi de 8.609 lei în 2016, iar Leomina Agroprod SRL în plus achiziţii din care rezultă o diferenţă de TVA de 37.932 lei în 2014 şi de 19.744 lei în 2015.

Drept urmare, anchetatorii au extins cercetările penale şi astfel patronul SC Donexcav SRL – Macedon Suci din Rebra a intrat în atenţia lor.

„S-a stabilit că societatea Donexcav SRL Rebra desfăşoară în principal activităţi de excavaţii cu utilaje.

Inculpatul Suci Macedon, începând cu anul 2013, a început să achiziţioneze motorină de la staţia de carburanţi a Oilmar SRL Năsăud. Într-una din discuţiile pe care le-a avut cu inculpata Rus Marinela Ileana, inculpatul Suci Macedon a întrebat-o pe aceasta dacă îi mai poate emite facturi pentru cantităţi mai mari de combustibili decât cele pe care le achiziţiona.

Inculpata Rus Marinela Ileana a fost de acord şi astfel inculpatul Suci Macedon o suna pe inculpată şi îi spunea că are nevoie de factură/facturi. Inculpatul Suci Macedon a susţinut că sumele de bani aferente facturilor, care reprezentau operaţiuni total sau parţial nereale, erau ridicate de el din casieria societăţii şi erau folosite de el pentru nevoile familiei sale, iar uneori aceste sume erau reintroduse în societate, pentru cheltuielile acesteia”, arată procurorul, precizându-se totodată că au fost descoperite 54 de facturi care nu reprezintă operaţiuni reale, în timp ce alte 5 nu aveau ataşate documente de plată, drept urmare au fost considerate şi acestea nereale. Astfel, s-a calculat un prejudiciu de 41.490 lei, din care 26.783 lei TVA şi 14.707 lei impozit pe profit.

Anchetatorii au stabilită că Suci şi-a însuşit circa 100.000 lei, parte din bani provenind din TVA dedus nelegal, parte din fondurile societăţii.

sala-judecata-0031

„Victime” colaterale

În timp ce Marilena Ileana Rus era anchetată de procurori, un amic de-al său a vrut să o protejeze să cadă în plasa oamenilor legii, astfel că a încercat să influenţeze declaraţiile lui Adrian Ovidiu Hordoan. Cum acesta nu s-a lăsat înduplecat, Neamţ l-a ameninţat inclusiv cu moartea.

„(…) la datele de 29 şi 30 mai 2017, inculpatul Neamţ Ioan s-a deplasat la locul de muncă a coinculpatului Hordoan Adrian Ovidiu, ocazii cu care a încercat să-l determine pe acesta din urmă să îşi retragă declaraţiile date (…), respectiv să facă declaraţii mincinoase în cauza ce priveşte implicarea inculpatei Rus Marinela Ileana (…).

În prima din cele două ocazii, inculpatul Neamţ Ioan şi-a însoţit solicitarea adresată inculpatului Hordoan Adrian Ovidiu, cu gesturi intimidante efectuate cu o cheie auto pe care o avea asupra sa, dar şi cu proferarea unor ameninţări cu incendierea proprietăţilor coinculpatului şi cu acte de violenţă asupra sa, inclusiv cu uciderea.

În cursul zilei următoare, inculpatul neamţ Ioan a încercat să îl determine pe cel în cauză să îşi schimbe declaraţiile în sensul denaturării adevărului, prin corupere, promiţându-i suma de 5.000 de lei.

Ameninţările proferate de inculpat la adresa lui Hordoan Adrian Ovidiu au provocat profundă temere în familia acestuia, împrejurare relevată de soţia acestuia, care a relatat că trăieşte într-o stare de tensiune extremă şi că, din cauza panicii, nu şi-a mai dus copilul la grădiniţă”, arată anchetatorii.

Lui Neamţ i s-a organizat un flagrant şi astfel bărbatul a ajuns după gratii.

bani

Au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei

Atât Cristian Craveţ, cât şi Marinela Ileana Rus şi-au recunoscut faptele şi au încheiat acorduri de recunoaştere cu procurorii. Între timp, Rus a fost condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la evaziune fiscală şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. De asemenea, acesteia i s-a interzis dreptul de a mai fi aleasă în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat timp de trei ani. În acelaşi timp, năsăudeanca va presta muncă neremunerată în folosul comunităţii timp de 80 de zile la Primăria Năsăud sau la Primăria comunei Rebrişoara şi va frecventa programe de reintegrare socială derulate de către Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate.

Craveţ este judecat pentru evaziune fiscală, spălare de bani şi folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii în două dosare, care au însă origini comune, şi este foarte probabil ca acesta să primească o condamnare cu suspendare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.