Guvernul a aprobat saptamâna trecuta ordonanta care permite CNSAS sa îsi continue activitatea, dupa decizia Curtii Constitutionale prin care Legea CNSAS a fost considerata neconstitutionala. Problema CNSAS a provocat reactii si din partea Asociatiei SoJust, care critica comportamentul Lidiei Barbulescu, presedintele CSM si declaratiile acesteia referitoare la decizia Curtii Constitutionale, privind accesul la propriul dosar si deconspirarea politiei politice comuniste.  

Proiectul ordonantei prevede ca institutia va furniza, la cerere, identitatea persoanelor care au contribuit cu informatii la completarea dosarelor de securitate, numai daca acestea pot fi stabilite cu certitudine. Consiliul îsi va continua activitatea cu structura organizatorica, bugetul si patrimoniul existente. O data cu intrarea în vigoare a ordonantei de urgenta, CNSAS va permite accesul la propriul dosar întocmit de organele securitatii. Accesul consta în studierea dosarului, eliberarea de copii de pe actele dosarului si de pe înscrisurile care privesc propria persoana.   Dreptul de acces se exercita personal de titularul dosarului sau de sotul supravietuitor si rudele  persoanei decedate, în afara de cazul în care acesta a dispus altfel.

Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii va avea dreptul sa furnizeze publicitatii informatiile si documentele care atesta implicarea organelor de securitate si a altor structuri politice ale regimului totalitar comunist în savârsirea unor fapte grave împotriva vietii, precum si a unor acte de tradare a intereselor nationale. CNSAS mai are dreptul sa elaboreze studii si documentare, sa organizeze conferinte cu scop informativ si sa ofere informatii, la cerere, în cazul deceselor neelucidate sau în cazul disparitiilor despre care exista dovezi ca s-au produs în legatura cu activitatea organelor de securitate.

Libertatea CNSAS, îngradita

CNSAS nu va avea libertate deplina. Institutia va fi coordonata de catre Colegiul CNSAS, care va monitoriza gestionarea arhivelor si a bazelor create de catre CNSAS, dar si acreditarea cercetatorilor, care vor avea la dispozitie informatii cu privire la structura, metodele si activitatile organelor de securitate. Monitorizarea acreditarii cercetatorilor are drept scop stabilirea adevaratului istoric asupra dictaturii comuniste, dar si comunicarea informatiilor de interes public legate de activitatea CNSAS, concretizate în publicarea de studii si documente si constatarea identitatii persoanelor care au contribuit cu informatii la completarea dosarelor. Stabilirea în concret a dosarelor si a arhivelor care privesc siguranta nationala se va face de comun acord de catre comisii mixte, alcatuite din membrii Colegiului CNSAS, împreuna cu conducerea institutiilor detinatoare. Presedintele Colegiului are rol de coordonator principal de credite, iar personalul CNSAS îsi va pastra toate obligatiile si drepturile din raporturile de munca sau serviciu.

Magistrati colaboratori

Din 118 de magistrati verificati de CNSAS, 25 dintre ei au primit verdictul de politie politica, a declarat pentru BBC, Germina Nagât, directorul Directiei de Investigatii din cadrul institutiei. “Noi am facut anul trecut probatoriu pentru 118 magistrati, în functie de ordinea în care au sosit listele de la CSM . 25 de magistrati au primit verdict de politie politica, adica aproape un sfert. Nu se pot da nume pentru ca ele sunt în diferite etape ale contestatiei, la Colegiu sau la Curtea de Apel”, a declarat Nagât pentru sursa citata. Aceasta a mai spus ca în 2006, CNSAS a primit sute de liste cu magistrati de la CSM, verificarea lor fiind declarata prioritate a institutiei. Pâna în acest moment, singurul magistrat cu o functie importanta  care a fost deconspirat este Florica Bejenariu, membru CSM. Însa dupa ce judecatoarea a facut contestatie, Colegiul CNSAS a hotarât ca aceasta nu a facut politie politica.

SoJust ia atitudine

Asociatia ,,Societatea pentru Justitie” si-a exprimat nemultumirea fata de declaratiile publice recente ale Lidiei Barbulescu, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, referitoare la decizia Curtii Constitutionale  privind accesul la propriul dosar si deconspirarea politiei politice comuniste, legea fiind declarata neconstitutionala.

Presedintele CSM, Lidia Barbulescu s-a aratat încântata de decizia Curtii Constitutionale si a apreciat ca toate deciziile luate de catre Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, prin care s-a stabilit ca anumite persoane au colaborat cu politia politica comunista, ar fi lovite de nulitate. Aceasta a facut referire si la alte institutii publice neconstitutionale, care ar trebui sa aiba aceeasi soarta ca si CNSAS.

Sojust dezaproba comportamentul presedintelui CSM, exprimându-si public parerea asupra unor cauze aflate în curs de judecata, precum si cu privire la efectele deciziei Curtii Constitutionale asupra hotarârilor luate în trecut de catre CNSAS. Având în vedere ca respectivele decizii  nu au fost confirmate sau contestate în mod definitiv, Lidia Barbulescu presedintele CSM a încalcat în mod grav interdictia privind statutul judecatorilor si al procurorilor, conform careia judecatorii si procurorii nu îsi pot exprima public opinia cu privire la procesele aflate în curs, potrivit unui comunicat al SoJust. Totodata, magistratii nu au dreptul sa dea consultatii scrise sau verbale în probleme litigioase.

Conform Sojust, „aceasta interdictie da expresie obligatiei de rezerva ce incumba tuturor judecatorilor, îndeosebi unui judecator care îndeplineste functia de presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, cu atât mai mult cu cât stabilirea efectelor produse într-o cauza concreta de deciziile de admitere pronuntate de Curtea Constitutionala este atributia exclusiva a instantelor judecatoresti.” În plus, interpretarea facuta public de catre Lidia Barbulescu, potrivit careia deciziile pronuntate în trecut de CNSAS ar fi lovite de nulitate, este cu atât mai criticabila cu cât ea nu rezulta cu evidenta din decizia Curtii Constitutionale.

"Ordonanta de Urgenta care permite ca CNSAS sa îsi continue activitatea este cea mai solutie buna. Cu siguranta ca va trebui redactata o noua ordonanta sau chiar o lege prin care sa se precizeze cu exactitate atributele Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii”, a declarat pentru Gazeta judecatorul Cristi Danilet, membru SoJust. Acesta a mai afirmat ca o astfel de institutie este necesara pentru ca agentii Securitatii trebuie deconspirati.

Cu privire la declaratiile facute de catre Lidia Barbulescu, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Danilet a declarat ca a ramas foarte surprins. ,, Prin pozitia pe care si-a prezentat-o public ar putea influenta negativ deciziile Curtii Constitutionale. Lidia  Barbulescu a comis o mare eroare, greseala fiind mai grava cu cât ea este presedintele CSM”, a încheiat Cristi Danilet.

CNSAS a fost desfiintat în data de 31 ianuarie 2008, dupa ce Dan Voiculescu, fostul lider al Partidului Conservator a depus o exceptie de neconstitutionalitate a Legii CNSAS. Dupa lungi deliberari, Curtea Constitutionala a decis ca legea de înfiintare al CNSAS este neconstitutionala din doua motive, primul fiind ca, potrivit Constitutiei, în subordinea Parlamentului nu se pot înfiinta institutii, al doilea motiv fiind reprezentat de faptul ca instantele extraordinare sunt interzise.

Timea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.