Cretu va intra in istorie!

Fantanile arteziene si sensurile giratorii, punctele forte ale primarului de Bistrita

Primarul Ovidiu Cretu a anuntat zilele trecute ca va schimba fata centrului istoric dupa ce va cheltui circa 45 de milioane lei.
Banii vor fi cheltuiti pe reamenajarea pasajelor, cinci fantani arteziene, un centru de informare turistica, un pod si mobilier urban.

Bistrita este renumita prin numarul mare al sensurilor giratorii, dar va deveni la fel de renumita si prin intermediul numarului de fantani arteziene care vor rasari nu peste multa vreme. Primarul Teodor Ovidiu Cretu anunta anul trecut amenajarea a trei astfel de fantani – una „La Sens”, una in strada Stefan cel Mare si una in zona blocului Lama. Pentru cele trei fantani municipalitatea va cheltui de la bugetul local circa un milion de lei.
Zilele trecute, primarul Cretu anunta aparitia a inca cinci noi fantani arteziene, cinci la numar, pe raza municipiului, in zona centrala, in cadrul proiectului „Regenerarea urbana a centrului istoric”, care face parte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbana lansat de municipalitate. Valoarea acestui proiect este de aproape 45 de milioane de lei.

Primarul vrea sa regenereze orasul

Pentru proiectul lansat zilele trecute, Regenerarea urbana a centru istoric, municipalitatea a primit o finantare de 44.996.170,67 lei, din care asistenta financiara nerambursabila este de 98% si contributia beneficiarului este de 2%.
Potrivit proiectului, obiectivul general este de regenerarea infrastructurii publice urbane din Centrul istoric al municipiului Bistrita, de valorificare a mostenirii istorice si culturale, prin reabilitarea si punerea in valoare a pasajelor istorice, caracteristice Bistritei medievale, precum si de promovare a noilor axe turistice pietonale, denumite Axa Coroanei, Axa Artelor si Axa Breslelor.
Prin intermediul acestui proiect, o suprafata de circa 14.000 de metri patrati din centrul istoric va fi modernizata si va fi reabilitat un pod pietonal (puntea lui Keinzel de langa hotelul Codrisor).

Pasajele vor fi pavate

Primarul spune ca si pasajele vor fi modernizate, in sensul ca acestea vor fi pavate cu piatra naturala si iluminate din pavaj. In plus, pasajul de pe strada Spiru Haret va fi acoperit cu o copertina, cu scopul ca aici sa poata fi organizate expozitii.
Dupa spusele lui Ovidiu Cretu, un pasaj va fi amenajat si in strada Gheorghe Sincai nr. 5 – 7, zona pentru care municipalitatea se afla in proces cu locatarii de la acea adresa. Daca primaria sustine ca acolo a existat candva un pasaj, oamenii spun contrariul si nici macar cei de la Directia de Cultura si Patrimoniu nu aveau la un moment dat documente care sa ateste ca la adresa respectiva de pe Gh. Sincai a existat candva asa ceva.
Daca pasajele Bistritei vor fi reamenajate, in schimb fatadele cladirilor din centru nu vor suferi nicio schimbare, astfel incat modernizarea centrului istoric va fi doar una partiala, care va aduce a carpeala.
Totodata, va fi amenajat un punct de informare turistica, tot in centrul istoric, asta in conditiile in care in municipiu, pe strada Nicolae Titulescu, deci foarte aproape de zona amintita, exista un astfel de centru amenajat de municipalitate.

In perioade de caldura mare, treceti pe la fantani

Punctul „forte” al proiectului pare sa fie fantanile arteziene – cinci la numar. Potrivit primarului, fantanile vor fi in stil medieval, acoperite cu sticla, iar in mijloc vor avea o macheta din bronz cu stampa Bistritei.
Una dintre fantani va fi amplasata in fata Centrului Cultural Municipal „George Cosbuc”, unde de altfel a existat candva o fantana arteziana, dar care a fost dezafectata pentru a se castiga spatiu, alta in Piata Mica, una la intersectia strazilor Zorilor cu Vasile Alecsandri, una va fi pe Pietonalul Liviu Rebreanu, iar locatia celei de a cincea fantani urmeaza a fi stabilita.
Pe langa aceste cinci fantani arteziene prevazute in acest proiect pe bani europeni, municipalitatea intentioneaza sa mai construiasca alte trei din bani de la bugetul local. Pentru cele trei, Primaria Bistrita vrea sa cheltuiasca peste un milion de lei (10 miliarde de lei vechi). Acestea vor fi amplasate in sensul strazilor Gheorghe Pop de Basesti, Stefan cel Mare si zona Lama.
Studiile de fezabilitate pentru cele trei fantani dorite de Cretu au costat 30.000 de lei si au fost intocmite de ARHIBEAST si ARCADE ARTDESIGN din Cluj Napoca.

Peste un milion de lei pentru trei fantani

Doua dintre aceste fantani arteziene sunt prevazute a fi amenajate chiar anul acesta. Una va fi amplasata in sensul de la intersectia strazilor Axente Sever, Marasesti, Panait Cerna si Gheorghe Pop de Basesti, costurile acesteia ridicandu-se la peste 750.000 de lei. Proiectul de hotarare initiat in acest sens a fost aprobat de Consiliul Local inca de la finele lunii iunie 2011. Cea de-a doua va fi amplasata la intersectia strazilor Stefan cel Mare si Plaiesului si va costa municipalitatea aproape 250.000 de lei. Proiectul care prevedea constructia acestei fantani a fost supus votului alesilor locali de trei ori pana sa fie adoptat.
Pe langa cele care vor aparea intr-un viitor foarte apropiat, in Bistrita mai exista patru fantani arteziene, care ce-i drept au fost construite inainte de 1989, amplasate pe strada 1 Decembrie, Piata Petru Rares (in fata Palatului Administrativ), Piata Independentei si zona Han.
Fantanile existente nu au fost reabilitate absolut deloc in ultimii 20 de ani, fiind lasate in paragina. Singura exceptie cea din zona Han, care a suferit interventii in mandatul lui Vasile Moldovan. In rest, sunt doar mase din beton. In lipsa unor filtre de recirculare, apa este tot timpul jegoasa si in loc de puncte de atractie, fantanile arteziene sunt doar focare de infectie.

Sa curga banii!

Dar Bistrita nu se mandreste doar cu fantanile arteziene, ci si cu un numar impresionant de sensuri giratorii. Mai precis 21 de asemenea obiective au impanzit municipiul in ultimii trei ani, pe care municipalitatea a cheltuit sume destul de consistente de la bugetul local. Daca facem un calcul sumar, avand in vedere ca un astfel de sens giratoriu a costat in medie circa o suta de mii de lei, cele 21 amenajate pana acum au costat bugetul local peste doua milioane de lei (20 de miliarde de lei vechi). In plus, municipalitatea a cheltuit alti 182.000 de lei pentru a monta, pe Calea Moldovei, pe 1 Decembrie si pe Gr. Grigore Balan, pe portiuni de cateva sute de metri, separatoare de trafic.

Liana Muresan
redactie@gazetadebistrita.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.