Firmele de casă ale Primăriei municipiului Bistriţa se pregătesc pentru un nou contract cu dedicaţie de modernizare a străzilor. De această dată contractul “baban” de 7,3 milioane este împărţit în patru loturi. Primul lot este format din lucrări care vor avea loc pe strada Compozitorilor, cel de-al doilea lot este repartizat pe strada Mateiu Eminescu, al treilea este strada Vasile Petri, iar cel de-al patrulea lot este o bretea care leagă strada Tărpiului de zona Subcetate. Pentru unele loturi Creţu&co se aşteaptă la o suplimentare în timp ce pentru altele nu.

 

 

O nouă licitaţie, poate o tergiversare

 

O altă licitaţie lansată recent de Primăria Bistriţa condusă de social-democratul Ovidiu Creţu este cel pentru amenajarea unui drum comuna între Bistriţa şi Slatiniţa. Proiectul în valoare de 3,2 milioane va începe cel mai probabil anul viitor, iar deschiderea ofertelor se e va face pe 21.10.2013. Suntem curioşi dacă şi această procedură va fi tergiversată de Ovidiu Creţu&co.

 

Contractul bănos

 

Contractul de asfaltare a străzilor din Bistriţa este unul mai bănos pentru societăţile participante. Deşi ultimele oferte s-au depus pe 8 octombrie, nici până în ziua de azi nu se ştie câştigătorul. Acest lucru nu este o noutate pentru Primăria municipiului Bistriţa, care se pare că întârzie de fiecare dată cu procedurile aşa zis “publice.’ De exemplu la o licitaţie pentru reabilitarea centrului de cultură, Primăria a tergiversat procedurile până când au ieşit câştigători favoriţii lor, Creativ Group. Deşi în cadrul respectivelor proceduri valoarea estimată a lucrărilor a fost de 13,6 milioane de lei, oferta firmei deţinute de Călin Mariş a fost de 7,3 milioane de lei. Firmele care au participat la licitaţia obiectivului „Reabilitarea Cladirii Centrului Municipal de Cultura George Cosbuc, monument istoric din categoria A” sunt:  SC TCI Contractor General SA din Cluj Napoca, Asocierea SC Avitech Co SRL din Voluntari + SC Romconstruct Holding Grup SA din Bucuresti si SC Ergoritmus SRl, Bistrita, Asocierea SC Quatech Invest SRl Targu Mures + Laki Epuletszobrasz ZRT Ungaria, Research Consorzio Stabile SCARL, Napoli, Italia, Asocierea SC ACI Cluj SA, Cluj Napoca + SC ACI Bistrita SA, Bistrita, Asocierea SC Creativ Group SRL, Bistrita + SC Euras SRL, Satu Mare,  SC General Service Grup 98 SRL, Bucuresti, Asocierea SC Imobil Dan SRL, Bistrita + SC Electro-Ursa Servcom SRL, Bistrita.

Societăţile care au participat în cadrul licitaţiei pentru străzile din Bistriţa au trebuit să depună garanţii de 16.000 de lei pentru primul lot, 10.000 de lei pentru cel de-al doilea lot, 686 de lei pentru cel de-al treilea lot si 10.000 de lei pentru ultimul dintre acestea. Garanţia are o valabilitate de 90 de zile de la data primirii ofertelor.

“Garanţia trebuie sa fie irevocabila. Instrumentul de garantare trebuie sa prevada daca plata garantiei se va executa: a) conditionat, respectiv dupa constatarea culpei persoanei garantate, în conformitate cu contractul garantat; sau b) neconditionat, respectiv la prima cerere a beneficiarului, pe baza declaratiei acestuia cu privire la culpa persoanei garantate. Instrumentul de garantare va prevedea in mod obligatoriu si angajamentul societatii bancare/de asigurari, de a plati autoritatii contractante o suma determinata conform art. 278^1 din OUG 34/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv suma de: Lot 1-7.193,79 lei;Lot 2-4.963,59 lei;Lot 3-2.843,08 lei;Lot 4-4.715,49 lei, in situatia in care ofertantul va depune o contestatie ce va fi respinsa pe fond de CNSC sau in cazul in care contestatorul renunta la contestatie in masura in care renuntarea la contestatie nu este ca urmare a adoptarii de catre autoritatea contractanta a masurilor de remediere necesare. Garantia de participare se poate constitui si prin depunerea la casieria autoritatii contractante: a) a unui ordin de plata sau a unei file cec, cu conditia confirmarii acestora de catre banca pâna la data deschiderii ofertelor; b) a unei sume în numerar“, se arată în caietul se sarcini.

 

Precedentul favoriţilor

 

La mai multe proceduri de licitaţie publică organizate de Primăria municipiului Bistriţa condusă de social-democratul Ovidiu Creţu au câştigat apropiaţi ai PSD. Aproximativ 18 de milioane lei va plăti Primăria Bistriţa pentru execuţia lucrărilor din cadrul proiectului Regenerarea urbană a municipiului Bistriţa, Axa 1,2,3, se arăta într-un articol anterior. Contractul a fost atribuit SC TCI Contractor General SA, lider al asocierii SC TCI Contractor General SA, SC Iasicon SA, SC Drum Construct SRL, SC Ianus SRL şi SC Elenmarc Impex SRL.
La această lucrare are asigurată participarea şi o firmă bistriţeană, abonată la bani publici, SC Proinstal 302G SRL, firmă care are însă probleme financiare.
În luna august Primăria Bistriţa a atribuit, în urma licitaţiei, contractul pentru execuţia lucrărilor din cadrul proiectului Regenerarea urbană a municipiului Bistriţa, Axa 1,2,3, estimat la 33.750.362,93 lei, fără TVA, din care 2.734.420,79 lei este suma prevăzută pentru cheltuieli diverse şi neprevăzute.
Din cele 12 oferte depuse, au fost declarate admisibile patru, câştigătoare fiind în cele din urmă oferta firmei clujene TCI Contractor General, care a avut cel mai mic preţ de execuţie al lucrărilor, 18.094.580,79 lei, fără TVA. Pentru execuţia acestor lucrări, societatea clujeană este însă asociată cu alte patru firme: SC Iasicon SA, SC Drum Construct SRL, SC Ianus SRL şi SC Elenmarc Impex SRL.
Una dintre firmele asociate aparţine lui Titel Sinescu, amicul primarului Nechita şi al lui Fenechiu
Sunt foarte interesante însă unele aspecte legate de câteva dintre firmele care fac parte din asocierea a cărui lider este SC TCI Contractor General SA.
Mai precis, este vorba de SC Iasicon SA din Iaşi, dar şi de firma căreia i-au fost subcontractate lucrările de instalaţii pentru alimentarea cu apă şi canalizare – SC Proinstal 302G Bistriţa.
SC Iasicon SA este deţinută de afaceristul ieşean Titel Sinescu, cunoscut ca un apropiat al PSD şi bun prieten cu primarul social-democrat al municipiului Iaşi, George Nechita. În plus, acelaşi Sinescu este, potrivit informaţiilor din mass-media ieşene, un foarte bun amic al ex-ministrului liberal al Transportuilor, Relu Fenechiu.
În cadrul contractului de la Bistriţa, unde primăria este condusă tot de un social democrat, Ovidiu Creţu, SC Iasicon deţinută de Titel Sinescu, şi-a adjudecat şi ea o felie din tortul de peste 18 milioane de lei, bani proveniţi din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional.
Proinstal muşcă o felie din banii publici
În acelaşi contract de lucrări câştigat de asocierea dintre firmele SC TCI Contractor General SA, SC Iasicon SA, SC Drum Construct SRL, SC Ianus SRL şi SC Elenmarc Impex SRL, regăsim ca subcontractant o firmă bistriţeană, şi aceasta o abonată a lucrărilor pe bani publici – SC Proinstal 302G SRL Bistriţa, firmă deţinută de omul de afaceri Ioan Gînj. Pentru partea de lucrări primită prin subcontractare,mai precis instalaţiile pentru reţeaua de apă şi canalizare, firma lui Gînj va primi 481.316 lei, fără TVA.
SC Proinstal 302G SRL Bistriţa are însă multe probleme financiare. Acestea nu sunt însă proaspete, întrucât au început încă din 2005, de atunci multe firme încercând prin intermediul instanţei să-şi recupereze sumele de bani datorate de firma lui Gînj, prin declararea insolvenţei.
Şi anul acesta, în luna aprilie, s-a cerut declararea insolvenţei SC Proinstal 302G SRL de către SC Politub SA, însă în cele din urmă firma reclamantă a renunţat la judecată.

 

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.