Primarul municipiului Bistrița, Ovidiu Teodor Crețu, a anunțat marți, într-o conferință de presă, că nu susține acordarea unor subvenții din bugetul local pentru taxa de salubrizare, motivând că acordarea unor astfel de facilități nu ar face altceva decât să încurajeze populația să producă deșeuri. Declarația primarului vine după ce viceprimarul Cristian Niculae a anunțat că va propune Consiliului Local Bistrița adoptarea unei hotărâri prin care să se subvenționeze această taxă, astfel încât bistrițenii să plătească 6,6 lei/persoană/lună în loc de 11,5 lei/persoană/lună.

”Am auzit de anunțul nefericit pe care l-a făcut domnul viceprimar. Eu consider că gunoaiele sunt o problemă esențială sau poate cea mai mare și cea mai importantă problemă a societății în care trăim acum. Subvenționarea acestei acțiuni de colectare nu face altceva decât să încurajeze producerea gunoaielor”, a spus primarul Ovidiu Crețu.

Potrivit acestuia, ”putem să încurajăm prin subvenții alte lucruri: cultura, folosirea mijloacelor de transport în comun în dauna mijloacelor personale, dar subvenționând colectarea deșeurilor, practic încurajăm oamenii să producă deșeuri. Ori nu acesta este interesul nostru, ci ca oamenii să producă cât mai puține deșeuri și să le selecteze în mod corespunzător. Acest lucru este posibil dacă simte și la buzunar. Dacă nu simte și la buzunar, atunci e vax. Nu cred că trebuie subvenționată colectarea deșeurilor”.

Cu toate acestea, dacă ar fi să se acorde subvenții pentru taxa de salubrizare, acestea ar trebui acordate, în viziunea primarului, doar celor care într-adevăr au o situație materială precară și nu ar putea plăti o astfel de taxă.

”Acolo unde faci subvenții, nu le faci la modul general. Sunt persoane care au venitul pe membru de familie de sub 500 de lei. Sigur, acolo se justifică o subvenționare, să îi ajuți cu ceva. Sau alții care au un număr foarte mare de copii. Așadar, cred că dacă ar trebui să se facă o subvenție, aceasta ar trebui să se facă numai spre aceste zone care într-adevăr au o problemă în a plăti. Dar 80 la sută dintre bistrițeni nu sunt în situația asta. Atunci ar trebui să vedem ce subvenționăm”, a mai precizat primarul.

Însă, dacă totuși Consiliul Local Bistrița va adopta o hotărâre în privința subvenționării acestei taxe, Ovidiu Crețu afirmă că ea va fi dusă la îndeplinire.

”Consiliul Local este cel care hotărăște și dacă va hotărâ acest lucru este poziția lui, nu a primarului. Bineînțeles că hotărârea Consiliului Local va trebui dusă la îndeplinire”, a mai spus Crețu, care a mai completat că s-ar putea acorda totuși astefl de subvenții celor care chiar ar avea nevoie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here