Anima Terra continuă războiul cu primăria şi face petiţii pe bandă rulantă către diverse ONG-uri din străinătate, prezentând situaţia din adăpostul de pe Simpozionului.
Pe profilul Facebook al ONG-ului sunt postate poze cu situaţia din adăpost: câini morţi, şobolani în cuşti, dejecţii şi mâncare în putrefacţie.

Animaterra susţine că primarul este principalul vinovat de soarta animalelor.
În replică, Ovidiu Creţu se adresează opiniei publice şi susţine că animalele sunt hrănite şi tratate corespunzător, iar situaţia s-a remediat.

Primăria sparge miliarde pentru câinii fără stăpân

În fiecare an, municipalitatea alocă sume importante pentru întreţinerea maidanezilor. Pentru câinii fără stăpân, în 2011 s-au alocat 95.000 de lei din bugetul local, bani din care se procură mâncare, medicamentaţie şi se fac tratamente. Asta după ce în 2009 s-a realizat un adăpost nou-nouţ, cu 120 de boxe, pe strada Simpozionului.
Pentru câinii din adăpost, săptămânal se cumpără 600 de kg de mâncare crudă şi 20 de kg de granule. În medie, fiecare câine mănâncă zilnic 700 de grame de hrană.
AnimaTerra susţine că de multe ori mâncarea crudă este în putrefacţie şi au sesizat Direcţia Sanitar Veterinară şi Siguranţa Alimentelor Bistriţa-Năsăud (DSVSA BN) în acest caz. Drept urmare, municipalitatea s-a văzut obligată să cumpere o ladă frigorifică nou-nouţă unde să fie păstrată mâncarea pentru câini.
Ulterior, primăria a interzis accesul voluntarilor în adăpost, motiv pentru care aceştia sunt hotărâţi să apeleze la un avocat. Primarul Ovidiu Creţu a luat frâiele şi nu mai lasă pe nimeni să viziteze câinii, decât cu acordul său. Reprezentanţii AnimaTerra au răbdare şi aşteaptă să treacă 30 de zile timpul în care vor primi răspuns la solicitările lor.

Creţu iese la atac şi crede că bistriţenii sunt manipulaţi

Primarul Ovidiu Creţu şi-a trimis oamenii să verifice situaţia animalelor din adăpost şi toate sunt bune şi frumoase. S-au făcut poze din care reiese că animalele sunt bine-îngrijite şi tratate. Creţu a prezentat şi bugetul alocat pentru adăpostul de pe Simpozionului şi invită cetăţenii să viziteze câinii fără stăpân aflaţi la adăpost.
„Suntem verificaţi periodic de către Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa Năsăud, ultima verificare (din 19.07.2011) constata că activitatea se desfăşoară cu respectarea legislaţiei iar recomandările făcute sunt în curs de realizare.
Pot concluziona că materialele denigratoare la adresa instituţiei sunt o încercare penibilă de manipulare a opiniei publice şi îi invit pe toţi cei care doresc să se convingă personal să viziteze adăpostul de câini fără stăpân din Bistriţa. Anexez câteva fotografii făcute astăzi, 5. 08.2011.
Prin eforturile făcute în ultimii trei ani am demonstrat că ne preocupă în modul cel mai serios problema câinilor fără stăpân; în continuare căutăm soluţii reale şi realizabile şi avem în curs de elaborare o strategie pe termen mediu de rezolvare a problemei.
În anul 2009 am construit noul adăpost pentru câini, investiţie în valoare de 170.170 lei (40.000 Euro) iar la începutul anului 2010 am finalizat cabinetul medical veterinar, în valoare de 85.000 lei (20.000 Euro).
În anul 2010 am angajat un medic veterinar pentru adăpostul de câini iar în ianuarie 2011 am obţinut de la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa Năsăud, autorizaţia de funcţionare.
În bugetul anului 2011 am prevăzut următoarele sume:
 – 48.000 lei pentru hrană;
 – 46.300 pentru medicamente, plata medicului şi alte materiale;
 – 75.000 lei pentru plata celor 6 persoane care se ocupă de câini.”, preciza promarul Ovidiu Creţu într-un comunicat de presă.
Cu toate că oricine poate să verifice situaţia în care se află animalele, reprezentanţii Anima Terra nu mai au acces la adăpost şi trebuie să întocmească documente, aprobate ulterior de primar.
ANIMATERRA a fost înfiinţată în anul 2006 şi se ocupă de hrănirea câinilor din adăpostul primăriei, în paralel de activitatea angajaţilor de la Ecarisaj. Asociaţia are 10 voluntari permanenţi, organizaţi pe zile şi grupe, animalele fiind hrănite tot a doua zi.
„Primăria s-a supărat rău de tot pe noi când, după ce am fost în audienţă la domnul Prefect (n. r. – Cristian Florian), în urma dispariţiei a aprox. 50 de câini din adăpost, a fost în inspecţie directorul de la DSV şi a constatat o serie de nereguli”, se arată în emailul transmis de ONG presei locale.
Eutanasierea câinilor vagabonzi este un proiect de lege care a trecut de Camera Deputaţilor. În forma propusă legea ar permite autorităţilor locale să decidă asupra câinilor vagabonzi din adăposturi.
Proiectul de lege prevede eutanasierea animalelor bolnave sau agresive, restul câinilor urmând să fie duşi în adăposturi în funcţie de hotărârile Consiliilor Locale. Aşadar, dacă legea este aprobată în această formă sterilizarea sau eutanasierea câinilor fără stăpân se va decide la nivel local. Proiectul de lege a trecut de Senat, iar în Camera Deputaţilor (for decisiv), iniţiativa a fost retrimisă spre analiză.
Chiar dacă aleşii locali nu au mână liberă să decidă asupra eutanasierii câinilor fără stăpân, până la modificarea legii, totuşi AnimaTerra susţine că animalele sunt eutanasiate pe ascuns. Însă, deocamdată, nu au prezentat probe în acest sens.

Animaterra continuă războiul pe Facebook

ONG-ul a postat pe Facebook o serie de poze privind condiţiile din adăpostul de animale de la Bistriţa. În acele fotografii sunt prezentate cuştile pline de dejecţii, câini morţi în captivitate şi şobolani în putrefacţie, chiar în cuşti. pozele şocante prezintă câini care au murit chiar în adăpostul de animale. Creţu a făcut ordine, a demis responsabilul ce se ocupa de adăpost şi acum susţine că activitatea se desfăşoară normal.
„Vom continua să luptăm pentru drepturile animalelor, pentru că în Bistriţa se cheltuiesc o grămadă de bani şi câinii sunt pur şi simplu torturaţi. Oricum, deja s-au sesizat o serie de ONG-uri din străinătate şi sunt monitorizaţi la fiecare pas, nu mai pot face ce au ei chef. De ce AnimaTerra nu are acces în adăpost, dacă totul e transparent? Pentru că îi deranjează şi se ştiu cu musca pe căciulă”, susţine Alina Oros, reprezentant AnimaTerra.

Cosmin Botezat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.