După ce s-a mocăit ani de zile pe parcursul de trei mandate de primar, Ovidiu Crețu a reușit să bifeze anul acesta reparația Pieței Decebal. O peticire de fapt, fiindcă altfel nu i se poate spune. Asta în timp ce, proiectul de amenajare și modernizare a respectivei piețe doarme bine mersi prin sertarele municipalității. Acum nu au bani, însă de 7 ani încoace de când se vorbește despre modernizarea pieței bistrițene, nu s-a făcut nimic. Crețu a preferat să toace bani cu nemiluita pe pârtia de schi.

În urmă cu 7 ani, mai precis în 2012, a fost întocmit şi aprobat de consilierii locali Planul Urbanistic Zonal „Amenajare şi modernizare Piaţa Agroalimentară Decebal”, documentaţie întocmită de Blom Romania, care a costat 12.000 lei.

Piața modernă a rămas doar în hârtii

Potrivit respectivei documentaţii, suprafaţa vizată pentru modernizare este aproximativ trei hectare, iar prin lucrările propuse se urmărea integrarea şi armonizarea noilor construcţii şi amenajări cu cele existente şi cu cadrul natural, organizarea circulaţiei carosabile şi pietonale, şi asigurarea unor legături corespunzătoare cu celelalte zone funcţionale ale municipiului..

„Zona din care face parte zona supusă studiului se găseşte într-o zonă cu caracter predominant de comerţ şi servicii. Este o zonă destructurată din punct de vedere al organizării urbanistice. În prezent în zonă funcţionează o piaţă agroalimentară neadaptată normelor în vigoare”, se preciza în memoriul de prezentare al PUZ Piaţa Agroalimentară Piaţa Decebal.

Conform aceleiaşi documentaţii, se prevedea realizarea unei clădiri cu destinaţia de parcaje auto cu regimul de înălţime P + 2E cu acces din strada Arţarilor care va avea două benzi de circulaţie. De asemenea, ar fi urmat să fie desfiinţat firul de cale ferată pentru a realiza o zonă pentru amplasarea unor spaţii comerciale provizorii sau parcare auto. În zona actualei pieţe de flori urma realizarea unei clădiri cu regim de înălţime P+2E, la al cărui parter ar fi trebuit să funcționeze piaţa agroalimentară, în timp ce la etajul unu urmau să fie amplasate chioşcuri în care s-ar fi vândut produse industriale, care acum funcţionează în Calea Moldovei, iar la etajul doi era prevăzut posibilitatea amenajării unor birouri.

Totodată, proiectul de modernizare a Pieţei Decebal prevedea realizarea unei clădiri cu regim de înălţime maxim P + 2 E în zona actualei pieţe de legume – fructe. La etajul doi al acestei clădiri ar fi urmat amenajarea unei zone de parking. Accesul la piaţă a fost conceput, de asemenea, într-un mod structurat cu scopul de a fluidiza traficul şi a uşura accesul în piaţă pentru aprovizionare.

În zona de intersecţiei Bulevardul Decebal cu străzile Cuza Voda şi Ursului se prevedea realizarea unui pasaj pietonal subteran, unde puteau fi amenajate spaţii comerciale. Accesul în pasaj ar fi fost posibil de pe trotuarele Bulevardului Decebal, de o parte şi alta a intersecţiei. De asemenea, se analiza posibilitatea de etajare a clădirii proprietate privată numită ,,Hala Decebal” şi a grupului de clădiri proprietate privată de pe latura nordică a pieţei.

În acelaşi document se propunea modernizarea şi reorganizarea străzii Arţarilor pentru cele două benzi carosabile, câte o bandă pe sens + trotuare (7 m carosabil + câte 1,5 m trotuar de-o parte şi de alta), dar şi modificarea traseului străzii Arţarilor, astfel încât intersecţia cu strada Cuza Vodă să nu mai fie deficitară.

A mai tocat alți 70.000 lei

Asta a fost doar pe hârtie și bani intrați în conturile celor de la Bloom, fiindcă primarul Crețu nu a mai făcut nimic pentru a transpune în realitate proiectul măreț și totodată foarte util atât bistrițenilor, cât și comercianților care vin în Piața Decebal. Și, în timp ce an de an Piaţa Decebal este închisă preţ de câteva zile pentru igienizare, deşi administraţia locală şi de altfel aşa cum se menţionează şi în memoriul PUZ-ului, aceasta este neadaptată normelor în vigoare, Ovidiu Crețu a decis să mai toace, în 2014, încă 70.000 de lei pentru elaborarea altor studii şi proiecte pentru „Amenajare Piaţa Decebal şi parcare supraterană”, în vederea depunerii unui proiect pentru… accesare de fonduri europene. Și credeți că a făcut ceva? Nu, nimic, ci doar alte hârtii pe bani mulți  care să zacă și ele în sertare pentru ani mulți, și care, eventual, vor necesita cheltuirea altor sume de bani pentru reactualizare.

Cârpeli anunțate cu tam-tam

În luna martie, viceprimarul Gelu Muthi anunța că foarte curând Piața Decebal avea să fie închisă o vreme, așa preț de trei luni. Asta fiindcă urma să fie derulate acolo lucrări de reabilitare, pentru care urmau să fie cheltuiți circa jumătate de milion de lei.

Odată cu adoptarea bugetului, în sfârșit putem începe lucrările de reabilitare la Piața Decebal. Vom încerca să sincronizăm și o asfaltare, pentru că am văzut că lucrurile nu sunt tocmai corespunzătoare și nu ar fi fost bine să schimbăm anvelopa (acoperișul) și să nu discutăm despre asfalt. Vom achiziționa și alt mobilier, merită să facem cap coadă investiția acolo. Deci vom și asfalta și vom schimba mobilierul cu unul adecvat. Se va lucra la părțile laterale, dar nu în totalitate, se va scoate asfaltul care este acolo și va fi asfaltată toată piața. În momentul în care încep lucrările va trebui să-i mutăm pe comercianți, o să-i mutăm provizoriu în Piața Independenței. Durata proiectului de reabilitare este de trei luni. Deci modernizăm parțial Piața Decebal: asfaltare, schimbare anvelopă, schimbare mese. Se va lucra pe două module, partea din față și partea din spate, producători agricoli respectiv societăți comerciale. Mutăm societățile comerciale în Independenței și începem lucrările acolo”, declara viceprimarul Gelu Muthi, în luna martie a acestui an.

În luna mai, piețarii au fost mutați în Piața Independenței Nord, astfel că municipalitatea s-a apucat de lucru, adică au efectuat lucrări la acoperiș, vopsit stâlpi și au “lustruit” mesele.

Costuri majorate

Cum contractul pentru lucrările de “reparații și renovare” a fost atribuit la finele anului 2018, acum administrația locală vine cu o “rectificare” în fața consilierilor locali, respective majorarea costurilor proiectului cu circa 40.000 lei.

Având in vedere modificarea salarului minim pe ramura construcții precum și modificarea cotei de contribuție la asigurările sociale conform prevederilor O.U.G. nr. 114/2018 și faptul ca procedura de atribuire a contractului de proiectare si execuție lucrări pentru obiectivul de investiții „REPARATII CAPITALE PIATA AGROALIMENTARA DECEBAL, MUNICIPIUL BISTRITA” a fost finalizat la finele anului 2018, iar elaborarea proiectului tehnic s-a realizat in anul 2019, este necesară actualizarea devizului general”, este explicat în raportul din mapa consilierilor locali

Denumire obiectiv de investitii Valoare aprobata  HCL nr. nr.182/31.10.2018 Valoare propusă PH  
1.. Valoarea totală  a investiției   lei (cu TVA)


524.362,79

564.611,86
 
din care C+M lei (cu TVA)

421.245,72               

479.216,09
2. CAPACITATI:

   
 
Hala acoperita producatori   mp

870

870
Hala acoperita flori si
fructe   mp  

616

616

Ioan Turc: Au muruit

După redeschiderea pieței, lucrările de reabilitare au rapid mult contestate de liberali. Într-o conferință de presă Ioan Turc, președintele PNL BN, a spus că au rămas aceleași mese odioase, s-au vopsit doar niște stâlpi, iar pe jos s-a „muruit” cu ceva numit asfalt.

„Ceea ce am văzut acolo m-a oripilat. Dacă ai teren și infrastructură așa cum se întâmplă în Piața Decebal, cu 116.000 euro cât spune Primăria că a făcut reabilitările, adică peste 550.000 lei sau peste 5 miliarde și jumătate vechi, faci două case serioase la cheie. PSD-ul din Primărie cu 5 miliarde și jumătate a muruit pe jos cu ceva la care îi spun asfalt. Au vopsit niște stâlpi, au schimbat acoperișul și vezi Doamne au pus luminatori. Mesele au rămas aceleași – odioase, cu muchii deschise ca niște cuțite în care te poți tăia, iar multe sunt dezasamblate”, a afirmat Turc.

Referitor la tarabele care au rămas aceleași, pe care comercianții își expun marfa, președintele liberalilor din Bistrița-Năsăud a fost de părere că mesele nu fac altceva decât să amplifice efectul de seră. Potrivit acestuia, căldura este întreținută și de luminatorii montați în acoperiș. Turc spune că problema luminii pe perioada de vară nu există, iar iarna la orele dimineții și după ora 17 iluminatul se poate rezolva electric.

El a mai precizat că, mesele de beton de dinainte erau mult mai potrivite pentru comercianții din piață, dar și pentru cei care o cumpără, pentru că mențin o anumită temperatură și nu se transformă ca tarabele de tablă vara în plită încinsă și iarna în congelator.

„Am solicitat de mai multe ori, am recomandat celor din Primărie să cumpere hala Decebal care poate fi transformată într-o piață închisă cu temperatură controlată, în care comerțul să se facă în condiții umane, atât pentru cei care vând, cât și pentru cei care cumpără. După părerea mea, cei din Primăria Bistrița au ratat poate singura lor ocazie de a face ceva cu adevărat bun pentru orașul ăsta”, a mai spus Ioan Turc.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.