Astăzi, 28 decembrie, de la ora 18.30, în Biserica Evanghelică are loc un concert extraordinar al Corului Bărbătesc din Finteuşul Mare – judeţul Maramureş.
Concertul este organizat de Primăria municipiului Bistriţa prin Centrul Cultural Municipal „George Coşbuc”.
Intrarea va fi liberă.

Corul susține primul concert la 1 Decembrie 1918 în Șomcuta Mare, centrul Districtului Chioar, unde se așteptau vești de la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, unde trebuia să se ia hotărârea de făurire a României Mari.

Când, în sfârșit, s-a anunțat consfințirea Marii Uniri, din piepturile fințeușenilor conduși de dirijorul Nistor Dragos, au izbucnit acordurile cântecului, de-atâția ani zăgăzuit, “Pe-al nostru steag e scris Unire”.

Istoria satului va fi de acum înainte strâns legată de evoluția acestei formații valoroase, care și-a pus amprenta pe întreaga activitate desfățurată aici.

De-a lungul anilor, Corul din Fințeușu Mare s-a lansat într-o misiune artistică și educațională permanentă, așezând în repertoriu lor cantece care vizau renașterea și menținerea în conștiința poporului a dragostei de neam și țară.

În repertoriu, la loc de cinste, se aflau cântecele: “Românul” de Ciprian Porumbescu, “Dorul Ardealului” de Aurel Popovici, “Resunetul Ardealului” de Ion Vidu, “Marșul lui Tudor” de Aurel Popovici, “Pui de lei” de Ionel Brătianu, “Cisla“ de Ciprian Porumbescu, “Ceasul rău” de Izidor Vorobchievici, etc. Cu un asemenea repertoriu și cu o pregătire serioasă apar succesele recompensate cu locurile doi și unu pe județul Satu Mare.

Bărbații sunt încorporați și duși pe front, mulți rămânând să-și doarma somnul de veci în steple ruse, la Cotol Donului sau în Munții Tatra. Partea de nord- vest a pământului transilvan este cedat Ungariei hortiste prin Dictatul de la Viena.

Toate acestea au dus la încetarea activității corurilor din zonă, dar corul din Fințeus a făcut excepție, mutându-și activitatea în biserica unde autoritățile hortiste n-au intervenit cu brutalitate.

În 7 februarie 1947 corul susține concert la inaugurarea Căminului Cultural “Vasile Lucaciu” din Baia Mare, iar în 1950 este distins cu premiul I pe jud. Satu Mare.

În 1951, Gh Pop împreună cu un grup de inițiativă intervin la oficialitățile timpului și încep construcția unui edificiu care să adăpostească școala și căminul cultural.

În 1953 are loc la București “Festivalul Mondial al Tineretului și Studenților” iar cinstea de a reprezenta județul la această manifestare îi revine Corului din Fințeuș.

În 15 decembrie 2010 corul este distins cu Diploma și Trofeul “Zece pentru România” pentru perseverență și promovarea dragostei de neam și țară prin vechiul cântec patriotic.
Corul a ajuns chiar și la Românii au talent.

Concert Cor Barbatesc

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.