carte și statuie

În urmă cu aproximativ doi ani, un copilaș de 1 an și 5 luni a murit după ce a fost bătut de concubinul mamei sale, o bestie cu chip de om din Ciceu Giurgești, Aron Coșergar pe numele său. Până să-și dea duhul, micuțul, a îndurat bătăi zilnice, fiindcă… plângea. Nu l-a apărat nici măcar mama, care și ea l-a mai altoit, și care și-a pus mai presus ibovnicul decât cel care era carne din carnea ei și sânge din sângele ei.

Prin suferințele îndurate de copil, oarecum cazul aduce aminte de cel al micuțului Lucian Rostaș, ucis în chinuri groaznice, în august 2008, de o altă bestie cu chip de om, Marcela Făgărășan, asistentă maternală la acea vreme.

Chiar dacă trăim în sec. XXI, în România, copiii sunt adesea țintele violențelor celor maturi, fiindcă … bătaia e ruptă din rai. Nu, nu e ruptă din rai, ci mai degrabă din iad! Fiindcă, un copil bătut devine un matur violent, poate mai violent decât părinții săi agresori și care își va vărsa frustrările pe proprii copii sau asupra altor persoane fără apărare.

Copilul din povestea noastră însă, nu a mai apucat nici măcar să ajungă de vârsta grădiniței, fiindcă viața i-a fost curmată într-un mod brutal, după câteva lovituri puternice în ceafă, care i-au zdrobit pur și simplu creierul, acolo în cutia craniană.

Și-a lăsat bărbatul și s-a mutat la Coșergar

Oribila crimă s-a petrecut în august 2020, la două luni după ce mama copilului, Ana Maria Muntean, în vârstă de 20 de ani, s-a mutat cu două luni mai devreme din Hațeg, județul Hunedoara, în Ciceu Giurgești, părăsindu-și concubinul și tatăl natural al micuțului, pentru Aron Coșergar, un individ violent, recidivist, care fusese arestat şi condamnat până în acel moment în trei rânduri pentru furt calificat, lipsire de libertate în mod ilegal, instigare la infracțiunea de act sexual cu un minor şi tentativă la viol, și care era cu 22 de ani mai în vârstă decât ea.

Când și-a părăsit soțul, în perioada 16-19 iunie 2020, femeia era internată cu copilul în spital, care fusese diagnosticat cu diaree și gastroenterită, probabil infecţioase şi alte tulburări hidrice şi electrolicite. În acea perioadă, Ana Maria Muntean l-a cunoscut, prin intermediul Facebook, pe Coșergar, care i-a propus să se mute cu el în Ciceu Giurgești. Iar femeia a acceptat fără stea pe gânduri. Fără să anunțe pe cineva, și-a luat copilul și a plecat direct din spitalul din Hațeg, în casa lui Coșergar din Ciceu Giurgești. Degeaba a încercat tatăl copilului să o contacteze, ea nu i-a răspuns la apeluri și i-a trimis bărbatului doar un mesaj în care scria că nu poate să îi răspundă. Mai apoi, când a catadicsit să îi răspundă, iar bărbatul a insistat să îi dea lui copilul să îl crească, Ana Maria i-a spus că băiatul “are tot ce îi trebuie”.

A încasat bătăi zilnic! Mama nu l-a protejat deloc

În prima lună după ce a ajuns în casa lui Coșergar, totul părea în regulă, acesta părând că acceptă copilul. Apucăturile lui reale aveau însă să iasă curând la suprafață. S-a întâmplat în a doua parte a lunii iulie, când copilul, din cauza sănătății sale precare, a început să plângă mai des și voia să stea în brațele mamei sale. Coșergar a devenit nervos și a început să-l agreseze pe micuț. De loviturile acestuia nu a scăpat nici Ana Maria pentru că nu-l putea opri din plâns pe copil.

Pe de altă parte, nici femeia nu l-a protejat pe copil, din contră, l-a lovit peste mânuțe sau peste cap ori l-a ținut câteva ore afară în curte în soarele fierbinte.

“ (…) inculpatul şi-a agresat fizic si concubina în mai multe rânduri, motivat de faptul că inculpata Muntean Ana Maria nu îl putea opri pe copilul ei să plângă, ori de faptul că aceasta nu se ocupa de treburile casei.

Nu trebuie neglijat faptul că între inculpata Muntean Ana Maria (20 de ani) şi inculpatul Coșergar Aron (42 de ani) există o diferenţă destul de mare de vârstă, diferenţă care, coroborată cu lipsa de experienţă de viaţă a inculpatei, cu un mod frivol de a se manifesta şi în acelaşi timp cu o naivitate extremă, i-a creat inculpatului Coșergar Aron o stare de nervozitate, de inadaptare raportat la convieţuirea cu inculpata şi cu fiul acesteia, dar care, în acelaşi timp, a permis inculpatului să o manipuleze destul de uşor pe Muntean Ana Maria. Inclusiv faptul că inculpatul fusese arestat şi condamnat până în acel moment în trei rânduri pentru comiterea unor infracţiuni de natură diferită (furt calificat, lipsire de libertate în mod ilegal, instigare la infracţiunea de act sexual cu un minor şi tentativă la viol) a contribuit la facilitarea manipulării de către inculpat a concubinei sale, acesta cunoscând foarte bine metodele de investigare şi cercetare penală şi problemele inerente mediului carceral.

Pe acest fond, cu totul impropriu dezvoltării normale a unui copil de 1 an şi 5 luni, minorul (…) care avea o uşoară întârziere locomotorie (nu reuşea să meargă în picioare) şi care se manifesta destul de des prin plâns (era obişnuit să stea în braţele mamei sale), a fost privit în cele din urmă ca un «balast» în relaţia dintre inculpaţi, care l-au neglijat şi agresat pe minor, acesta fiind totodată şi motivul principal al neînțelegerilor dintre inculpat şi inculpată.

În urma relaţiei de concubinaj dintre inculpaţi, la începutul lunii august 2020 inculpata Muntean Ana Maria a rămas gravidă. (…)

S-a constatat pe parcursul urmăririi penale că inculpaţii au săvârşit asupra minorului şi infracţiunea de rele tratamente, prin aceea că l-au agresat fizic şi că inculpata Muntean Ana Maria nu a avut grijă de acesta, l-a abandonat în exteriorul casei, expunându-1 soarelui ori precipitaţiilor şi nu s-a îngrijit de igiena acestuia”, au arătat procurorii în rechizitoriu.

Bătut în fața rudelor și a vecinilor! Călcate peste piciorușe și lovit peste cap

Bătăile aplicate copilului au fost văzute și de niște rude ale lui Coșergar, pe când acesta și Ana Maria Muntean se aflau în vizită la acestea, dar și de vecini. Nimeni, dar absolut nimeni nu a luat atitudine și nu a anunțat autoritățile cu privire la ceea ce i se întâmpla copilului. Toți au tăcut și au devenit complici la moartea copilului, vorbind abia după ce micuțul a fost omorât.

În rechizitoriu, procurorii descriu bătăile aplicate de Coșergar copilașului de doar un an și 5 luni.

“În perioada corespunzătoare celei de-a doua părţi a lunii iulie 2020, inculpaţii Coșergar Aron şi Muntean Ana Maria s-au deplasat în cel puţin patru rânduri cu minorul (…) în vizită la locuinţa martorilor A.A. şi A.B. (nepoată a inculpatului), ocazii în care minorul a fost lovit de către inculpatul Coșergar.

În concret:

1.Într-o zi situată cel mai probabil în a doua parte a lunii iulie 2020, inculpaţii Coșergar Aron şi Muntean Ana Maria se aflau împreună cu minorul (…) în vizită la locuinţa martorilor A.A. şi A.B. şi la un moment dat, inculpatul Coșergar Aron l-a lovit pe copil cu palmele peste cap, şezut şi mâini, fiind enervat de plânsetul copilului.

2-4. Martora B.B. a declarat că şi cu alte ocazii, respectiv în trei rânduri, inculpatul Coșergar Aron l-a lovit pe minor peste faţă în timp ce se aflau la locuinţa sa, aspecte confirmate şi de inculpata Muntean Ana Maria, acţiuni ce nu au putut fi determinate în concret la ce date au fost săvârşite, dar este sigur că aceste acte de violenţă fizică faţă de minor, au avut loc până la sfârşitul lunii iulie 2020, moment din care soţii A. nu s-au mai vizitat cu inculpaţii. Cert este că agresiunile erau exercitate pe fondul nemulţumirii inculpatului de faptul că minorul plângea. De altfel, martora A.B. a aflat de la inculpată că şi ea este supusă violenţelor fizice din partea inculpatului, acest aspect ca şi agresarea fizică a minorului (…) de către inculpaţi fiind motivul pentru care martora şi soţul ei au încetat relaţiile cu inculpaţii.

Inculpata Muntean Ana Maria i s-a plâns în mai multe rânduri martorei A.B. despre agresivitatea inculpatului Coșergar Aron manifestată faţă de ea şi faţă de copil, iar aceasta a sfătuit-o să plece de la locuinţa inculpatului. Acest aspect a fost surprins şi cu ocazia unei discuţii telefonice purtată de martoră cu tatăl natural al copilului, din cuprinsul căreia rezultă că martora i-a spus inculpatei la o dată anterioară celei de 16 august 2020 “Ană, du-te că te omoară şî pă tine şî pă copil”- (…), discuţie confirmată şi de inculpată. În cursul aceleiaşi discuţii martora relatează faptul că «o înjura de ciudă (pe Muntean Ana Maria) când vedea că dă ăsta în copil» şi «copilu’ suporta şi ie să distra şi stătea bine la umbră».

În perioada corespunzătoare celei de-a doua părţi a lunii iulie 2020 – prima jumătate a lunii august 2020, inculpaţii Coșergar Aron şi Muntean Ana Maria s-au deplasat în câteva rânduri cu minorul (…) în vizită la locuinţa martorilor C.C. și C.D. (vecini). Inculpaţii nu au ezitat să-l lovească pe minorul (…), de faţă cu copiii minori ai gazdelor, copii cu vârste de 16 ani (…), 11 ani (…), 8 ani (…) şi 3 ani (…),

Violenţele fizice exercitate faţă de minor în timp ce se afla la locuinţa familiei C.C și C.D au constat în următoarele acţiuni:

5. Într-o zi situată tot la începutul lunii august 2020, cel mai probabil într-o zi de duminică, inculpatul Coșergar Aron l-a lovit peste cap cu palmele peste cap pe minorul (…) în prezenţa martorilor CC şi CD.

Gazdele au fost şocate, la fel şi copiii minori ai acestora şi din cauza violenţei manifestate de inculpat şi martorul CC a intenţionat să sesizeze poliţia, dar nu a fost lăsat de soţia sa. Din cauza temerii, martorii CC și CD nu au îndrăznit să ceară explicaţi inculpatului pentru acest gest.

6. La câteva zile distanţă de data sus-menţionată, cel mai probabil în ziua de 13 august 2020, într-un moment când inculpaţii şi cu minorul (…) se aflau de asemenea în locuinţa martorilor CC şi martora CD, martora i-a dat minorului o bucată de plăcintă, dar inculpatul Coșergar Aron a venit lângă copil, i-a legat de cap o pernă cu ştrampii şi l-a lovit puternic în cap de câteva ori astfel încât «capul copilului se zdruncina», după cum a declarat martorul CC. Inculpatul l-a lovit pe copil şi cu palma peste gură, astfel că acestuia a început să îi curgă sânge, aspect văzut şi de copiii familiei C.

Aceste violențe fizice exercitate asupra unui copil atât de mic şi neajutorat cum a fost numitul (…) au impresionat pe martorii CD și CC care au relatat fie prin discuții telefonice, fie direct, altor persoane faptul că minorul era bătut în special de către inculpatul Coșergar Aron. Astfel, martorul CC a aflat de la martora CD despre faptul că băieţelul a fost lovit atât de tare, încât i-a dat sângele, iar din cuprinsul discuţiilor telefonice purtate de martorul CC cu diverse persoane rezultă că inculpatul Coșergar Aron era cel care era mai agresiv fată de copil.

La data de 22 august 2020 (data decesului minorului), martorul CC discută cu numitul XX (fratele inculpatului) despre faptul că în localitate a venit poliţia şi că în urma autopsierii copilului, vor fi constatate urme de violenţă. XX afirmă că dacă este aşa, nu-l bagă!”, referindu-se la fratele său (…).

Din cuprinsul discuţiei purtate de cei doi rezultă că martorul CC i-a spus de multe ori inculpatului că nu este bine ceea ce face – în sensul că loveşte copilul – şi afirmă că se teme de ceea ce vor declara copiii săi care au văzut cum era lovită victima – (…). Mai rezultă că şi cu alte ocazii inculpatul i-a aplicat lovituri minorului (…) în timp ce se aflau în locuința familiei C, pentru că martorul i-a spus soţiei sale de atâtea ori “să ia copii de aici”, adică să îi ducă pe copiii lor din încăperea unde se aflau, ca sa nu vadă violențele exercitate de inculpat asupra băiețelului, dar inculpatul «nu se mai oprea», adică lovea în mod repetat minorul de față cu copiii familiei C. («dacă io am zâs câtă femeie, de patru uări, aci în casă! le copii du-i de-aci! El nu să mai opreşte!»)”, au arătat procurorii în rechizitoriu.

Copiii vecinilor lui Coșergar au fost audiați și ei de către procurori și au confirmat ceea ce declaraseră părinții lor.

„7. Într-o zi situată în jurul datei de 9 august 2020, în timp ce se îndrepta spre locuinţa lor, martorul CC a trecut pe lângă locuinţa inculpatului Coșergar Aron şi l-a văzut pe acesta cum, fiind în curtea casei sale, îl loveşte cu palma pe minorul (…).

8.Martorul CC a declarat că şi unii dintre copii săi minori au asistat la asemenea acte de violenţă fizică comise de inculpat în timp ce se afla în curtea casei sale, acest aspect fiind confirmat de martora CF care a afirmat că într-o zi, în timp ce mergea pe drum prin faţa casei inculpatului Coșergar Aron l-a văzut pe acesta şi pe concubina acestuia cum îl loveau cu palmele pe minorul (…), aspect pe cate i l-a relatat şi tatălui ei. În această situaţie se va reţine cu certitudine comiterea de către inculpat la o dată situată în perioada iulie-august 2020, a unui alt act material de violenţă fizică asupra victimei minore (…).

9. Într-o zi din săptămâna 10-15 august 2020, fiind nervos pentru că minorul (…) nu dormea noaptea, inculpatul Coșergar Aron l-a pus pe minor să stea în picioare lângă o masă şi văzând că acesta adoarme, l-a lovit cu talpa prin presare peste labele picioarelor copilului, ceea ce a provocat dureri copilului şi a creat leziuni traumatice constatate de medicul legist.

Această faptă este probată şi prin declaraţia inculpatei Muntean Ana Maria.

10. La data de 15 august 2020 inculpaţii erau la locuinţa din Ciceu Giurgești, într-un moment când inculpata Muntean Ana Maria se afla în curte, iar copilul ei se afla tot afară, într-un „rotobil” (mergător), acesta a început să plângă.

Inculpatul Coșergar Aron se afla în locuinţă în acel moment şi enervându-se din cauza plânsului copilului, a strigat către concubină să îl facă să tacă pe minor, inculpata replicând că «nu aşa o să potolească copilul».

Inculpata s-a deplasat la rotobil şi l-a lovit pe copil cu palmele peste mâinile acestuia, dar acest fapt nu a fost de natură a-1 linişti pe copil.

Inculpatul Coșergar Aron a strigat «stai că ţi-l liniştesc» şi, ieşind din casă, s-a dus către minorul (…), lovindu-1 pe acesta din spate cu palma peste ceafă. Copilul a început să plângă, astfel că mama acestuia a intervenit în apărarea lui, dar inculpatul i-a dat două palme peste faţă din cauza cărora inculpata a căzut. Inculpatul Coșergar Aron i-a mai aplicat minorului alte 2-3 lovituri puternice cu palma în spatele capului, acesta încetând din plâns şi lăsându-se moale la sol, rotobilul neavând aplicată pânza de susţinere.

Inculpatul a realizat că loviturile aplicate copilului au fost foarte puternice, astfel că atunci când concubina sa şi-a luat copilul în braţe, nu a mai lovit-o, stropindu-l cu apă luată din apropierea casei.

Inculpaţii au dus copilul în casă şi Muntean Ana Maria l-a schimbat de haine, observând că acesta nu îşi mai deschidea ochii. Aceştia nu au dus minorul la un cabinet medical, inculpata Muntean Ana Maria declarând că nu a fost lăsată să facă acest lucru de către inculpat care afirma că îşi va reveni”, au mai arătat procurorii.

Cum copilul nu și-a revenit, a fost dus de Coșergar și mama sa la spitalul din Beclean, unde medicii au constatat starea gravă a acestuia, astfel că l-au transferat de urgență la Bistrița, unde a ajuns în stop cardio-respirator, astfel încât a fost nevoie să fie resuscitat. La scurt timp a fost supus unei intervenții chirurgicale, însă copilașul nu a mai putut fi salvat.

Ce au constatat medicii legiști cu privire la moartea copilului și cum a încercat Coșergar ca procurorii să nu afle adevărul, vă vom relata în ediția viitoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here