Sursa foto: Ziaru Hunedoreanului

Consumul de droguri în rândul tineri a explodat, iar medicii trag un semnal de alarmă cu privire la acest fenomen ce a cuprins toată țara. Doctorul Gabriela Niţescu, medic primar în secţia Toxicologie – ATI de la Spitalul Clinic de Copii Grigore Alexandrescu din Capitală, a declarat într-un interviu acordat News.ro că în ultima perioadă prezenţa copiilor care au luat supradoză de droguri este constantă în clinică, una dintre cele mai vechi de acest tip din Capitală, fiind o secţie unicat în structura de urgenţe pediatrice.

Acesta este doar vârful icebergului, spune medicul, pentru că aici ajung doar cei cu supradoze, în timp ce numărul celor care consumă este cu mult mai mare. Pe primul loc în rândul substanţelor pe care le consumă copiii este cannabisul, la petreceri sau chiar la şcoală, în combinaţie cu alcool sau cu alte tipuri de droguri

„Noi am tras acest semnal de alarmă încă dinaintea anilor 2000, când cazurile cu care ne confruntam erau sporadice, însă începuseră să apară, şi este adevărat, când aveam mai puţine resurse să demonstrăm prezenţa substanţelor psihoactive şi a substanţelor de abuz în cazul intoxicaţiilor la copii. Din păcate, la momentul respectiv, semnalele noastre nu au avut prea mult ecou nici în rândul specialiştilor, nici în rândul publicului larg, şi încet încet s-au conturat şi s-au creat grupurile acestea de consumatori şi în rândul adolescenţilor şi al tinerilor din ţara noastră.

Este adevărat că noi ne confruntăm mai frecvent decât alţi colegi pediatri pentru că noi avem o secţie specializată de toxicologie clinică, care funcţionează de foarte multă vreme, are mai mult de 25 de ani.

Numărul lor a început să crească după anii 2000, a fost o perioadă în care, la prima decadă a anilor 2000, aveam supradoze din drogurile convenţionale, în special heroină şi cannabis. Ulterior a urmat perioada 2009 – 2010, când a fost un boom al supradozelor şi al consumului de substanţe psihoactive noi sau etnobotanice, cum au fost ele denumite iniţial. Până când s-a reglementat comercializarea acestora atât la noi în ţară cât şi pe plan european, iar în ultima perioadă prezenţa acestor copii cu supradoze a devenit constantă la noi în clinică, avem în jur de 20 de copii pe lună care vin cu supradoze”, a explicat Dr. Niţescu.

Copiii care ajung de urgenţă la spital cu supradoză, vârful icebergului. Cei care consumă în mare parte nu ajung să fie diagnosticaţi. Cannabisul este pe primul loc la consum, explică medicul, urmat de substanţe etnobotanice. Consumul are loc inclusiv la şcoală, spune medicul.

„Este adevărat că situaţiile cu care ne confruntăm noi reprezintă doar o foarte mică parte, aşa cum spunem, vârful icebergului în ceea ce priveşte consumul, pentru că în spitalul nostru ajung copiii cu intoxicaţii, cu supradoze. Restul, tot ce înseamnă consum, numărul este mult mai mare, dar ei nu ajung întotdeauna la supradoză, deci nu ajung să fie diagnosticaţi.

Actualmente pe primul loc se află cannabisul, marijuana, pe care o consumă foarte frecvent la petreceri, chiar în viaţa de zi cu zi,la şcoală, unde se întâlnesc, deci cannabisul este pe primul loc şi supradozele cu cannabis, uneori combinate cu alcool, alteori combinate cu alte substanţe, apoi pe locurile următoare sunt aşa-zisele etnobotanice care astăzi se numesc substanţe psihoactive noi”, a declarat medicul.

Consumator la 12 ani. Vârsta de consum a scăzut foarte mult, iar copiii care se droghează provin atât din familii înstărite, cu posibilităţi financiare, cât şi din medii defavorizate.

„Vârsta de consum a coborât este cam 12 ani. Între 12 şi 18 ani, însă, cei mai mulţi sunt adolescenţi, 14-18 ani.

Sunt atât din medii sociale foarte bune, cât şi din medii defavorizate, avem două extreme: sunt copii care provin din medii socio-economice foarte bune, copii din familii cu posibilităţi, aceştia vin, pe lângă cannabis, şi cu supradoze din alte substanţe care sunt mai scumpe, cum ar fi de exemplu extasy, LSD, am avut în ultimul timp, şi la celălalt pol sunt copiii din mediile defavorizate, din centre de plasament, copii din familii dezorganizate”, a precizat Dr. Niţescu.

De ce recurg copiii din medii bune la consumul de droguri. Internarea durează în funcţie de gravitatea intoxicaţiei. Întâlnirea cu psihologul de întâmpinare, foarte importantă. Acesta are rolul şi de a tria cazurile care au nevoie mai departe de consult psihiatric. Urgenţele în psihiatrie în cazul copiilor sunt puţine, spune medicul, însă există cazuri.

„Foarte mulţi dintre cei cu supradoze consumă la început din curiozitate, divertisment şi încet, încet unii dintre ei devin dependenţi.

Prima staţie în spital este unitatea de primiri urgenţe. Ei sunt preluaţi de colegii noştri de acolo, după aceea, încă de aici, ei sunt consultaţi de către medicii de la noi din secţie şi sunt preluaţi şi internaţi. Urmează internarea, care durează cel puţin 24 de ore, 48, 72, în funcţie de severitatea intoxicaţiei respective, timp în care sunt trataţi simptomatic, în situaţiile în care există antidot se administrează antidot, în această perioadă de spitalizare la noi în secţie, există, conform protocolului, întâlnirea cu psihologul de întâmpinare. Din momentul în care se poate discuta cu copilul, îl preia, discută, află care sunt problemele psihologice, dacă sunt probleme psihiatrice, practic psihologul triază cazurile care necesită mai departe consult psihiatric şi tratament psihiatric şi cazurile care necesită o urmărire numai psihologică.

Există teste care se aplică şi care pot să stabilească dacă este vorba despre un consumator cronic sau dacă este vorba despre un consumator ocazional, psihologul poate să identifice dacă există un sindrom depresiv sau dacă există alte probleme de natură psihologică sau psihiatrică la copilul respectiv. Psihologul discută întotdeauna cu cel puţin unul dintre părinţii copilului, tocmai ca în momentul în care pleacă de la noi să fie îndrumat mai departe.

Există o proporţie foarte mică care necesită transfer aşa-zis de urgenţă, urgenţele în psihiatrie sunt foarte puţine dar există cazuri care necesită transfer în spitalul de psihiatrie pentru tratamentul sindromului de dependenţă”, a spus Dr. Niţescu.

În ce condiţii ajung să consume droguri copiii. De cele mai multe ori, spune Dr. Niţescu, consumul porneşte de la curiozitate şi anturajul în care se regăseşte copilul respectiv. În paralel cu consumul de droguri, au crescut în ultimii ani şi tentativele reale de suicid în cazul copiilor, atrage atenţia Dr. Niţescu.

„În general consumul de droguri nu apare secundar unor stări din acestea conflictuale, sau cu probleme, în marea majoritate a cazurilor porneşte de la anturaj, curiozitate, divertisment.

Citește și: FOTO: Traficanți de droguri, călcați de mascați! 9 persoane reținute, riscă arestul preventiv. Ce s-a găsit în urma perchezițiilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.