Cel mai controversat executor din Bistrița, Vasile Urs se pregătește o licitație cu greutate: bunurile fostului club de fotbal Gloria Bistrița. Pentru bunurile Gloriei Bistrița, care includ și stadionul deja în paragină, prețul de pornire a licitației este de nu mai puțin de 30 de milioane de lei.

Vasile Urs, deja cunoscut pentru dosarele grele de faliment și insolvență pe care a pus mâna se ocupă și de unul dintre cele mai răsunătoare dosare de faliment din țară. Este vorba despre fostul club de fotbal Gloria Bistrița, care a adunat datorii de-a dreptul istorice.

În jur de 100 de persoane, societăți comerciale și instituții s-au înscris la masa credală sperând ca după valorificarea bunurilor clubului să își recupereze banii împrumutați sau datorați pentru prestări servicii.

Pe lista celor care vor să își recupereze banii de la clubul Gloria Bistrița regăsim societăți comerciale și persoane fizice din Bistrița-Năsăud, dar și din Argeș, Maramureș, Cluj, Teleorman, Prahova, Brașov, Timiș, Mureș, București, Dolj, Alba, Arad sau Galați.

De asemenea, pe listă și-au făcut loc Liga Profesională de Fotbal sau chiar licee. Entitatea cu cea mai mare sumă de recuperate este Administrația Finanțelor Publice, care s-a înscris la masa credală cu o datorie de 4,5 milioane de lei. Urmează, controversatul milionar clujean Bela Urasi, care are de recuperate 1,6 milioane de lei, apoi Onișor Gheorghe ce speră să recupereze 1,5 milioane de lei și Nistoran Valerică cu datorii de 1,4 milioane de lei.

Comelf are de recuperat peste un milion de lei, iar Primăria Bistrița aproape 600.000 de lei. Clubul trebuie să le plătească foștilor jucători și angajați drepturi salariale în valoare de 1,4 milioane de lei.

Pe listă îl regăsim inclusiv pe Jean Pădureanu, decedat între timp. Acesta avea de recuperate 143.809 lei. Datoriile înregistrate de Gloria Bistrița ar ajunge la aproape 20 de milioane de lei.  

Lichidatorul se chinuie de ani să valorifice bunurile

Culmea, Gloria Bistrița are bunuri prin valorificarea cărora ar putea să își achite toate datoriile. Lichidatorul Vasile Urs încearcă de ani buni să valorifice aceste bunuri, fără succes însă.

Potrivit evaluării lichidatorului, Gloria deţine două tribune cu o clădire pentru studio TV, o peluză în regim de înălţime P+1E, teren de joc, tabelă de marcaje, instalaţie de nocturnă, sistem de sonorizare, sistem de alimentare energie electrică, instalaţie de irigat terenul, instalaţie de încălzit terenul şi sistem de supraveghere video.

La acestea se mai adaugă o clădire administrativă care se întinde pe 780 de metri pătraţi şi care a fost evaluată la 1,3 milioane de lei şi trei autobuze, care ar valora, împreună în jur de 250.000 de lei.

În patrimoniul Gloria mai regăsim maşini de împrăştiat nisip, motocositoare, tractoare, aparate de fitness, aparatură de bucătărie, bunuri de inventar în valoare de 233.000 de lei şi echipament sportiv folosit care valorează 277.000 de lei.

Toate aceste bunuri mobile şi imobile valorează în jur de 40 de milioane de lei, potrivit celei mai recente evaluări. Deşi procesul de faliment a început în anul 2013, abia la începutul anului 2016 au fost organizate primele licitaţii de valorificare a acestor bunuri.

Negocierile cu Primăria Bistrița, eșuate

În luna august a anului 2016, Primăria Bistriţa îşi manifesta oficial intenţia de a achiziţiona din bunurile clubului de fotbal, deşi aceste intenţii sunt vehiculate de mai bine de doi ani.

Astfel, în august se întocmeşte o comisie care să decidă şi să analizeze oportunitatea achiziţionării bunurilor. De atunci, municipalitatea o ţine tot în solicitări de documente.

„Urmare a adresei dumneavoastră nr. 80657/2016 şi a solicitărilor telefonice, revenim cu rugămintea ca, în vederea analizării situaţiei bazei materiale din cadrul complexului sportiv „Gloria” situat în Bistriţa, proprietatea Asociaţiei Club Fotbal Gloria 1922 Bistriţa, aflată în procedura insolvenţei, să puneţi la dispoziţia comisiei tehnice documente ale bunurilor imobile, terenuri şi construcţii din cadrul complexului, respectiv extrase de carte funciară, de dată recentă, planurile de amplasament şi delimitare imobil, precum şi înregistrările acestora în evidenţele contabile. De asemenea, vă rugăm transmiteţi şi documente privind bunurile mobile, împreună cu evidenţele contabile ale acestora”, se afla în solicitarea remisă de Primăria Bistriţa în luna octombrie a anului 2016.

Comisia Primăriei Bistriţa s-a deplasat la stadion, unde a văzut toate bunurile evaluate de lichidator şi a mai cerut o serie de documente şi informaţii suplimentare, în data de 30 ianuarie 2017.

Aceste tărăgănări şi solicitări permanente de documente şi informaţii l-a descurajat pe lichidatorul Urs Vasile, care nu crede că această negociere cu Primăria Bistriţa se va finaliza în vreun fel.

„Cu scrisoarea numărul 6512/30.01.2017 primită de noi în data de 02.02.2017, comisia din cadrul Primăriei Bistriţa a solicitat însă din nou alte documente şi informaţii, ceea ce ne face să avem suspiciuni asupra modului de finalizare a negocierilor”, nota lichidatorul Vasile Urs, în 2017.

Stadionul, scos la licitație cu 30 de milioane de lei

Lucrurile nu par să se fi schimbat în vreun fel de atunci, astfel că, în 2020, lichidatorul judiciar se vede nevoit să scoată la licitație stadionul, cu peluze și suprafață de joc, alături de o clădire administrative și alte bunuri.

Licitația este programată pentru finalul acestei luni. Sunt scoase la vânzare tribunele care totalizează peste 21.000 de metri pătrați, peluza, dar și suprafața de joc.

Este inclusă și clădirea administrative de 780 de metri pătrați dar și unelte și alte mașinării pentru întreținerea suprafeței de joc. De asemenea, pe lista de bunuri scoase la licitație regăsim și tot felul de aparate folosite în trecut la pregătirea fizică a jucătorilor.

Cei care vor să participe la licitație trebuie să achite 10% din prețul de pornire al acesteia, adică 3 milioane de lei. Până și studiatul documentelor costă bani, prețul pentru aceasta fiind de 1.000 de lei.

„Ofertanții sunt obligați să depună, până la termenul de vânzare, o garanție de participare la licitație în procent de 10% din prețul de începere a licitației. Garanția se va depune în numerar, iar plata în contul indicat de lichidator, prin scrisoare de garanție bancară sau filă CEC încasabile a doua zi în cazul adjudecării bunului. Documentațiile referitoare la bunul imobil supus vânzării prin licitație publică, pot fi solicitate lichidatorului până la ora 16 a zilei precedente celei în care are loc licitația, contra sumei de 1.000 de lei” , se precizează în anunțul licitației.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.