Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud au anunțat că nu au timpul necesar să verifice toate izvoarele din județ, în contextul în care nu primesc nicio notificare din partea primăriilor.

Direcția de Sănătate Publică (DSP) are în fișa postului și verificarea calității apei consumate de către cetățeni.

În ceea ce priveștre controalele la sistemele de alimentare cu apă, acestea se fac periodic, organizat.

Problema e cu izvoarele de apă de unde cetățenii își fac stocuri, fără să știe ce beau. DSP BN susține că primăriile TREBUIE să informeze existența izvoarelor pe raza comunelor/orașelor. În urma informării, DSP merge, ia monstre și testează apa- pe costul primăriilor – ca apoi la izvor să se afișeze unul din ele două mesaje:

”Primăriile NU ne informează despre existența izvoarelor de apă de pe raza comunelor lor. Și atunci aceste izvoare NU sunt verificate dacă apa este potabilă sau nu. Poate într-un an de zile ajungem noi O DATĂ pe la unele dintre ele. DAR și dacă am ajunge pe la fiecare, O singură testare pe an NU e de ajuns. Deci primăriile au obligativitatea să anunțe existența izvoarelor și să amplaseze pancardă dacă e sau nu potabilă apa acelui zivor!” a explicat Ioan Suciu, reprezentantul DSP BN.

Dacă un cetățean îngrijorat VREA să știe dacă apa care o consumă este potabilă, un test îl costă 400 de lei. Iar rezultatul sosește într-o săptămână.

Momentan, DSP BN, NU poate spune dacă apa de la Maieru, de pe Valea Bârgăului, Cormaia, etc este sau Nu este potabilă.

”NU am primit nicio notificare de la primării, NU s-au efectuat teste la izvoare. Noi nu le-am transmis celor de la maieru că apa nu e potabilă, dar nici NU am primit de kla ei nicio notificare că ar avea un izvor public” a subliniat Ioan Suciu.

Sursa: Bistrițeanul

Citește și: România plagiată are șanse” să îngroape” România educată?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.