Contractul pentru reabilitarea castelului din Posmuș, semnat la CJ Bistrița-Năsăud. Vezi valoarea acestuia

82

Contractul de proiectare și lucrări (inclusiv dotare și utilare) pentru reabilitarea și restaurarea Castelului Teleki din Poșmuș, comuna Șieu, a fost semnat marți, la Consiliul Județean Bistrița-Năsăud. 

thumbnail

Castelul din Poșmuș va fi restaurat și reabilitat cu fonduri europene, prin intermediul Programului Operațional Regional. Totodată, proiectul va fi derulat de către Consiliul Județean Bistrița- Năsăud.

În ceea ce privește licitația, aceasta a fost câștigată de către asocierea dintre S.C EURAS S.R.L (98.56%) și S.C UTILITAS CENTRU DE CERCETARE PROIECTARE ÎN DOMENIUL REABILITĂRII PATRIMONIULUI CONSTRUIT S.R.L. (1.44%), iar durata contractului este de 35 luni, din care 3 luni servicii de proiectare și 32 luni-execuția lucrărilor.

Valoarea contractului este de 18.5 milioane de lei (4 milioane euro).

În ceea ce privește lucrările din cadrul proiectului, din acestea fac parte: lucrări de consolidare- fundații, ziduri, planșee, bolți, sarpante; intervenții de eliminare a umidității, izolații orizontale și salubrizarea pereților; înlocuirea învelitorilor și a sistemului de conducere a apelor pluviale, canalizarea acestora; dezafectarea instalațiilor interioare și exterioare existente; introducerea unor instalații complete noi: electrică, de curenți slabi, sanitară, termică, apă-canal; refacerea finisajelor exterioare și interioare; înlocuirea pardoselilor existente și a suporturilor acestora; înlocuirea tâmplăriilor existente, cu unele similare din punct de vedere al aspectului original; restaurarea componentelor artistice din piatră, fier forjat, tencuieli; refuncționalizarea întregului ansamblu și adaptarea spațiilor la noile funcțiuni, fără a afecta caracterul de monument istoric.

”Îmi doresc ca, într-un termen cât mai scurt să putem să redăm țării, acest obiectiv, deoarece Castelul de la Posmuș are un interes care depășește granițele județului Bistrița-Năsăud.  În urma discuțiilor avute cu colegii din instituțiile de cultură, va putea să prindă viață la modul foarte serios, imediat după ce va fi reabilitat. Trebuie să fie valorificat la maximum și vom vedea cui va fi dat în administrare, cu cine ne asociem și ce se face acolo. Alături de o altă investiție importantă în zonă, despre care voi vorbi după ce vom avea contractul de finanțare. (…) Drumul Via Transilvanica trece chiar prin curtea castelului, astfel că se îmbină în mod fericit o serie de lucruri foarte bune”, a subliniat președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan.

Castelul Teleki din Poșmuș este considerat monument istoric de importanță națională și are o importanță deosebită pentru județul Bistrița- Năsăud.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here