Consiliul Județean al Elevilor Bistrița-Năsăud: 41 de școli din județ nu au apă și canalizare, iar preșcolarii sau elevii merg la WC-ul situat în fundul curții

100

Consiliul Județean al Elevilor Bistrița Năsăud, unica structură de reprezentare a elevilor din județ, trage un semnal de alarmă, prin intermediul unei postări pe pagina proprie de pe o rețea de socializare, cu privire la condițiile precare din școlile din județ, la ineficiența și lipsa de interes a autorităților de a le soluționa. Reprezentanții elevilor atrag atenția că 41 de în școli au WC-uri situate „în fundul curții”. Alte probleme ridicate vizează  naveta elevilor și faptul că unităţile de învăţământ în care există toalete sunt lipsite de săpun şi hârtie, deși elevii plătesc bani la fondul școlii.


Consiliul Județean al Elevilor Bistrița-Năsăud arată, pe pagina proprie de Facebook, că autoritățile locale, respectiv conducerile școlilor au obligația să asigure, în unitățile școlare, condiţiile de igienă necesare apărării, păstrării şi promovării stării de sănătate, dezvoltării fizice şi neuropsihice armonioase a acestora şi prevenirii apariţiei unor îmbolnăviri.

În anul antemergător centenarului, constatăm, cu părere de rău, faptul că aproape 13% din instituțiile de învățământ din județul Bistrița Năsăud, mai exact 41 de școli, din cele 318 existente în județ, nu au apă și canalizare, iar preșcolarii sau elevii merg la WC-ul situat în fundul curții. Este inadmisibil ca în România anului 2019 elevii să fie supuși unor asemenea condiții”, precizează reprezentanții elevilor din Bistrița-Năsăud.

Aceștia fac apel către autoritățile locale, cadrele didactice, directorii de şcoli şi părinţi să se implice.

Pentru ca aceste probleme să fie remediate, iar elevii să aibă condițiile necesare în școli, este relevantă implicarea atât a primarilor și a consiliilor locale, cât și a cadrelor didactice, a managerilor și a părinților. Aceștia ar trebui să acorde atenția și respectul necesar cazurilor din lista mult prea lungă a unităților de învățământ primitive”, au scris reprezentanții Consiliului Județean al Elevilor Bistrița-Năsăud.

Alte probleme care sunt în atenția reprezentanților elevilor pentru anul 2019 sunt:
-faptul că elevii navetiști aduc de acasă peste 100 de lei pentru a-și asigura transportul spre școală. Conform RISEJ 2017-2018, 78.7% dintre elevi primesc înapoi din banii plătiți pe navetă sub 50% din costul total al acesteia.
-suma de bani plătită de fiecare elev sub formă de «
fond al școlii» este, în medie, de 40 de lei. Cu toate acestea, unitățile în care există toalete, sunt lipsite de săpun și hârtie„, se mai arată în mesajul postat pe Facebook.

Sursa foto: Facebook Consiliul Județean al Elevilor Bistrița-Năsăud

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here