Codru-i frate cu românul! În schimb, Bistriţa, municipiul reşedinţă de judeţ, este înfrăţită cu nici mai mult, nici mai puţin de cinci oraşe din afara ţării şi are relaţii de colaborare cu alte şapte. Nimic rău în acest sens, dar consilierii locali nu prea sunt ,, în temă”. Unii dintre aceştia nu cunosc numele niciunui ,,frăţior” din străinatate al burgului bistriţean. Pentru o parte dintre consilieri, Besancon, Zielona Gora, Columbus, Herzogenrath şi L’Aquila nu înseamnă mare lucru. Aceasta deoarece habar nu au că sunt localităţi înfraţite cu Bistriţa, deşi aceste denumiri sunt menţionate pe panourile rutiere de la intrările în municipiu/

Hai să ne avem ca fraţi! Dar cu cine? Aceasta e întrebarea!
Relaţia de înfrăţire cu Ville de Besancon (Franţa) a început în 27 mai 1977, când s-a semnat şi carta de înfraţire. Oraşul este situat în regiunea Franche-Comtee şi are o populaţie de circa 190.000 de locuitori. Cu Zielona-Gora (Polonia, regiunea Lubuskie, cu o populaţie 150.000 de locuitori) relaţiile au debutat în 1996, în cadrul Programului ,,ECOS-OUVERTURE”, municipiul Bistriţa fiind partener alături de alte două oraşe :Montreuil (Franţa) şi Cottbus (Germania). Carta de înfrăţire s-a semnat în anul 2001.  Relaţiile de colaborare cu oraşul american Columbus (statulGeorgia) au început în octombrie 1998, iar protocolul de înfrăţire a fost semnat abia în anul 2003. Relaţiile de prietenie şi colaborare cu cetăţenii şi reprezentanţii oraşului Herzogenrath din Germania, regiunea Aachen, datează de la începutul anului 1990, însă carta de înfrăţire s-a semnat la 16 iulie 2005. Din 2006, Bistriţa mai are un ,,frate”: L’Aquila din Italia. Pe de alta parte mai există relaţii de colaborare cu Kerkrade (Olanda), Montecatini-Terme (Italia), Edinburgh (Marea Britanie), Forshaga (Suedia), Montreuil (Franţa) şi Cottbus (Germania).   Deşi au existat de-a lungul timpului schimburi de experienţă între funcţionarii Primăriei Bistriţa şi cei ai administraţiilor publice locale din oraşele înfrăţite, consilierii locali nu prea ştiu cu câte oraşe este înfraţit municipiul reşedinţă de judeţ, cu atât mai puţin care este denumirea acestora.
Din categoria ,, Nu ştiu! Nu ştiu d-astea!”
Gavrilă Benţa, consilier local din partea PD-L, recunoaşte că nu ştie nici măcar un oraş din străinătate cu care este înfrăţit municipiul Bistriţa.
Reporter: ,, Domnule Benţa ne puteţi spune cu ce oraşe este infraţită Bistriţa?”
G.B: ,,Nu ştiu! Chiar nu ştiu!”
Reporter:,, Nici măcar numărul? Spuneti-mi măcar unu-doua oraşe cu care suntem înfraţiţi. La intrare în municipiu sunt menţionate pe un panou de informare.”
G.B.: ,,Nu ştiu! Sincer nu ştiu! Chiar n-am prins aşa ceva în consiliul local. Nu ştiu ce să vă spun!”
Mai tânăr, Alin Seserman plusează: ,,Sunt vreo şase…Dar nu e mare lucru între oraşele înfraţite. Mai merg funcţionarii în schimb de experienţă. Altceva…”  Sunt doar cinci, dar domnul consilier a fost ,,pe aproape”.
Contactat telefonic, Andrei Rusu, consilier PNL, a precizat, cu amabilitate şi tact, că are ceva probleme de sănătate şi, prin urmare, nu are timp să raspundă la astfel de întrebări.
Alţii ori nu ştiu, ori nu vreau, ori nu …raspund la telefon!
O altă categorie de consilieri locali consideră că este mai util să nu răspunzi la telefon. Asta deşi reporterul sună ,, până îi vine acru”. Este mult mai simplu, fără a generaliza, să laşi telefonul să sune, să te interesezi al cui e numărul (dacă nu îl ai în agenda telefonică) şi apoi să-i închizi cu o perseverenţă uluitoare telefonul în nas. Mai conteaza numele lor?! Cu siguranţă, nu! Oricum, era o întrebare atât de simplă!
Unii consilieri mai ştiu câte ceva
Laurenţiu Molnar, consilier PNL, cunoaşte patru din cele cinci oraşe cu care Bistriţa este înfrăţită: ,, Herzogenrath, Besancon, L’Aquila, Besancon şi mai este unul pe care nu mi-l aduc aminte”. Pe de altă parte, Molnar nu consideră că aceste relaţii avantajează foarte mult administraţia publică locală, o parte dintre aceste înfrăţiri fiind, în opinia sa, mai mult simbolice. Marius Paşca (PSD) ştie că sunt cinci la număr, dar nu îşi aduce aminte de oraşul german Herzogenrath, căci ,,l-am luat pe nepregătite”. E adevărat ca dacă l-am fi anunţat în prealabil cu un simplu search pe Google ar fi aflat.  Tot e bine, decât să nu nu cunoşti niciunul!
,,Îi bai dacă unii dintre noi, consilierii, nu ştiu cu cine suntem înfrăţiţi!”
 Constantin Rus, consilier local ales pe listele PSD, a fost singurul care a ştiut cu câte oraşe este înfrăţită Bistriţa, precum şi numele acestora ( cu pronunţie adecvată). Rus consideră că aceste colaborări reprezintă o deschidere deschiderrii către comunitatea europeană, un schimb ,,excelent de idei, mai ales că pot fi abordate tematici diverse şi interesante: cultură, învaţământ, administraţie, economie şi chiar sport.”
În loc de epilog
Zarvă multă, injurii, promisiuni şi laudă de sine. Da, acestea sunt atributele ce însoţesc campaniile electorale. Odată ajunşi în călduţele fotolii ale Consiliului Local Bistriţa cam uită de pe cine reprezintă şi ce trebuie să facă din această postură. Deci nu este de mirare că o parte dintre aleşii locali bâjbâie atunci când sunt întrebaţi care sunt oraşele cu care Bistriţa este înfrăţită sau cu care se află în relaţii de colaborare. Una peste alta, aceste relaţii cu oraşe din afara graniţelor ţării ar trebui să reprezinte un bun prilej de perfecţionare, o modalitate viabilă prin care activitatea consiliului local şi a administraţiei publice locale s-ar putea îmbunătăţi. Dar speranţele sunt doar speranţe, iar comoditatea şi indiferenţa sunt mai presus de orice.
Raimond Petruţ

1 COMENTARIU

  1. Sunteti nedrepti! Imi amintesc perfect cand ati luat interviurile, in urma cu vreo doua- trei luni si au fost persoane care v-au dat raspunsurile corecte. Pacat ca ati uitat! E mult timp de-atunci…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.