Confort SA a castigat definitiv lucrarea de 107 milioane de lei

Consiliului Judeţean Cluj a finalizat semnarea contractului pentru Centrul de Deşeuri,  în valoare de 107 milioane de lei, firma desemnată câştigătoare, Confort SA, având la dispoziţie 14 luni pentru a executare lucrările. Gazeta de Cluj vă prezintă în continuare CV-ul personajelor aflate în spatele fimei timişene care urmează să deruleze proiectul de peste 100 de milioane de lei, precum şi relaţiile acestora cu diferite personaje din mediul politic.  

Conform preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj (CJ), Alin Tişe, soluţionarea contestaţiei făcută de către compania Copisa în termen record de către Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor adevereşte faptul că alegerea companiei Confort a fost una oportună. "Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a răspuns într-un timp record în ceea ce priveşte ultima contestaţie făcută de compania Copisa şi ne-a dat nouă dreptate. S-a început deja proiectarea", a declarat acesta. Compania timişeană Confort SA va trebui sp-şi finalizeze lucrările într-un termen de execuţie de 14 luni, iar durata de notificare a defecţiunilor este de cinci ani. Procesul de închidere a rampelor de gunoi fusese finalizat, iar până la finalizarea întregului proiect deşeurile se depozitează pe o rampă temporară. Centrul de Management Integrat al Deşeurilor va fi realizat în zona Pata Rât, pe un teren de peste 11 hectare ce a fost preluat de la administraţia locală Feleacu. În primă fază, lucrările de construire a centrului de deşeuri fuseseră câştigate de către societatea Hidroconstrucţia SA, care a oferit preţul cel mai mic, cel mai important criteriu pentru selecţia câştigătorului.

Cine este Confort SA, câştigătorul final al licitaţiei

Societatea Confort SA, deţinută de către Cornu Georgică şi Caraiman Lucian, este cea mai mare firmă din judeţul Timiş, cu o cifră de afaceri pe anul trecut de 752 de milioane de lei şi aproape 1.000 de angajaţi.
Georgică Cornu este cel mai bogat timişorean şi preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Timiş şi are o avere evaluată la peste 110 milioane de euro, firmele lui făcând, preponderent, afaceri cu statul roman. Până în 2004, Cornu este un apropiat al PSD, după 2005 sprijinind politicienii democraţi. Este unul dintre prietenii lui Mihai Stănişoara, consilier prezidenţial pe probleme de securitate naţională şi fost Ministru al Apărării Naţionale în guvernul Boc între decembrie 2008 şi decembrie 2009. Cornul are contracte în derulare cu majoritatea administraţiilor judeţene şi locale din ţară, precum şi cu instituţii centrale cum ar fi Enel Distribuţie Banat, Hidroelectrica, Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare sau  Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri.

Conform unui top al firmelor care fac afaceri cu statul, Georgică Cornu se situează, prin intermediul firmelor lor, pe locul III, după Spedition UMB Bacău, patronată de familia Umbrărescu, şi Romstrade Giurgiu, patronata de Nelu Iordache.

Lucian Caraiman, partenerul de afaceri al lui Cornu, se numară şi el printre milionarii timişoreni şi are o avere estimată de Forbes la 24 de milioane de euro.
El este implicat şi într-un scandal care a ajuns să fie anchetat de procurorii DNA din Timişoara. Caraiman a fost acuzat de dare de mită, delapidare, instigare la fals în înscrisuri sub semnatura privată, toate în formă continuată.
“În cursul anului 2003, inculpatul Milea Livius Ioan, în calitate de director general al filialei Electrica Banat, a primit cu titlu de mită de la inculpatul Caraiman Lucian-Nicu mai multe bunuri şi servicii (materiale de construcţii şi lucrări de construcţii) în valoare totală de 23.633,15 RON şi 511 euro destinate construcţiei vilei sale din comuna Sânandrei, jud. Timiş. În schimbul mitei, filiala Electrica Banat ar fi încredintat în mod nelegal către S.C. Confort S.A. contracte de execuţie a unor lucrări de reparaţii la Căminul de nefamilişti al S.C. Electrica SA în valoare de aproximativ 700.000 RON şi a plătit către această societate preţul unor lucrări neefectuate sau supraevaluate.
Prin aceasta, filiala Electrica Banat a fost prejudiciată cu peste 23.000 RON.

La rândul său, inculpatul Erimescu Gheorghe, în calitate de director comercial al Sucursalei de Întreţinere Electrica Banat, a primit de la inculpatul Caraiman Lucian Nicu tâmplărie PVC şi lucrări de construcţii şi amenajări pentru apartamentul fiului său în valoare totală de 4.545,99 RON şi 709 euro pentru a favoriza S.C. Confort S.A. să obţină în mod nelegal contractele de reparaţii la Căminul Electrica şi pentru a plăti către aceeaşi firmă unele lucrări neefectuate sau efectuate necorespunzator.
Pentru aceleaşi „servicii”, inculpatul Boc Sorin, în calitate de director economic al Sucursalei de Întreţinere Electrica Banat, a primit de la inculpatul Caraiman Lucian Nicu tâmplarie PVC tip termopan în valoare de 1.500 de euro şi lucrări de construcţii amenajări în valoare de 4.783,73 RON efectuate la locuinţa sa din comuna Liebling, jud. Timiş, inculpata Crudu Iulia Anca a primit lucrări de construcţii-amenajări la locuinţa sa din Timişoara în valoare de 4.800, 42 RON, iar inculpatul Salvari Ioan a primit bunuri în valoare de 731 euro şi servicii de amenajare a unei brutarii administrate de soţia sa.
SC Enel Distribuţie Banat SA (societate care s-a înfiinţat în urma privatizării FDFEE Electrica Banat) s-a constituit parte civilă în cauza cu suma de 11.386,34 RON, restul de 12.050,37 RON fiind reţinut drept prejudiciu la SISEE Electrica Banat SA care, până la terminarea urmăririi penale în cauză, nu a comunicat dacă se constituie parte civila în cauză”, arătau procurorii DNA. Caraiman a fost trimis în judecată, găsit vinovat de magistraţii Tribunalului Timiş, dar a facut recurs, a contestat decizia respectivă, în acest moment fiind mai multe procese pe rolul instanţelor timişorene.

Pentru cei 107 milioane de lei, Confort SA va trebui să construiască:
-O staţie de Tratare Mecano-Biologică a deşeurilor biodegradabile,
-O staţie de sortare a deşeurilor reciclabile, alături de infrastructura adiacentă (alimentare cu apă, alimentare cu energie electrică, reţea de incendiu; (din care maxim 2 luni proiectare, DDE, doc. obţinere avize etc. de la data de emitere a ordinului de începere a lucrărilor);
– o Celula nr. 1 de depozitare deşeuri, în suprafaţă de 7,76 ha
– drumuri şi platforme, clădire administrativă, zonă de intervenţii utilaje, zonă spălare roţi, staţie epurare levigat, staţie de combustibil, reţele incintă, sistem captare gaz din depozit, lucrări de protecţie împotriva inundaţiilor, zona de recepţie deşeuri, cabină personal de supraveghere, monitorizare mediu.

Andrei Tomoş

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.