Conflict juridic între şeful statului Klaus Iohannis şi premierul Viorica Dăncilă

42

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis vineri Preşedintelui Curţii Constituţionale o cerere de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre prim-ministrul  României şi preşedintele României.

 

Conflictul a rezultat după ce premierului Viorica Dăncilă a ales să-şi delege atribuţiile în perioada 6-13 august 2018 şi a decis desemnarea viceprim-ministrului Paul Stănescu. Şeful statului, Klaus Iohannis acuză faptul că delegarea nu a fost anunţată şi la nivelul preşedintelui, ceea ce constituie încălcarea unor prevederi din Constituţie.

„Rolul constituţional şi specificul atribuţiilor prim-ministrului presupun ca acesta să îşi exercite atribuţiile permanent şi neîntrerupt oriunde s-ar afla, inclusiv în vacanţă. Însă, ori de câte ori acesta ar aprecia că se află într-o imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile, chiar şi cu acest prilej, devin incidente prevederile constituţionale referitoare la interimatul funcţiei de prim-ministru.(…)  Prim-ministrul României se situează în afara cadrului constituţional prevăzut de art. 107 alin. (3) din Constituţie. Totodată, prin această conduită, prim-ministrul a încălcat şi prevederile art. 1 alin. (5) din Legea fundamentală în componenta sa referitoare la supremaţia Constituţiei, precum şi principiul colaborării loiale, astfel cum a fost dezvoltat în jurisprudenţa Curţii Constituţionale”, se arată în sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis.

 

1 COMENTARIU

  1. Pai… si doamna Viroica are dreptul la macar o luna de zile sa priceapa si dumneaei, ceea ce „afirma ” domnul Iohannis… ca doara este la moda… ” priceputul si intelesul unor termeni ” … chiar si daca-s pusi in Constitutie … Pana una alta, va reveni din concediu si isi va relua functia de ” marioneta ” …
    De fapt, nu cu doamna Viorica este domnul presedinte in ” clenci „… ci cu seful partidului majoritar de guvernare , pe care doamna Viorica il reprezinta si caruia-i urmeaza cu strictetze ” calea dictata ” !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here